Balikesir'de Dünya Habitat Günü Etkinlikleri Basladi

Balikesir'de Dünya Habitat Günü Etkinlikleri Basladi

Balikesir’de 3 Ekim Dünya Habitat Günü etkinlikleri basladi. Etkinliklerin ilk gününde görsel sanatçi Deniz Sagdiç’in atik malzemeleri sanat eserine dönüstürdügü “Sifir Noktasi” sergisinin açilisi ve “Tarihin, Sanatin ve Sehrin Sifir Noktasi” paneli gerçeklestirildi. Panelin ardindan konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Fatma Varank, Habitat Günü’nün Balikesir’de yapilmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Her yil dünyanin farkli bir sehrinde ekim ayinin ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Habitat Günü, bu yil Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi koordinatörlügünde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in destekleriyle Balikesir Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde Balikesir’de kutlaniyor. Görsel sanatçi Deniz Sagdiç’in 2015 yilinda uygulamaya basladigi “Ready-ReMade” projesiyle günlük yasamda kullanilip bir kenara terk edilen nesne ve objeler ile islevini yitirmis atiklardan hazirladigi portrelerin yer aldigi “Sifir Noktasi” adli sergisi de etkinlikler çerçevesinde Avlu Kongre Merkezi Fuaye Alani’nda açildi.

“Atigi hammadde olarak görüyoruz”

Atigi sanata dönüstürdügü sergisiyle toplumda büyük bir farkindalik olusturan sanatçi Deniz Sagdiç, “Emine Erdogan Hanimefendi’nin öncülügünde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile yürüttügümüz ‘Sifir Atik’ projesi ile atigin ne kadar kiymetli ve degerli oldugunu bütün dünyaya göstermek istedik. Her bir atikta sadece sanat degil, atigi da bir hammadde olarak görerek ayristirmaya çalisiyoruz. Dünya Habitat Günü’nün Balikesir’de yapilmasinin burasinin ne kadar degerli oldugunu göstermesi açisindan çok kiymetli. Serginin bir kismi New York’ta, diger kismi ise Balikesir’de. Benim için bütün dünya ve özellikle de ülkem çok kiymetli. Bu degeri insa edebilmek, insa edilmis seylerin üzerine tekrar sifir noktasindan bir hikâye kurmak gerçekten çok önemli” dedi.

“Kimse Geride Kalmasin” temasiyla Dünya Habitat Günü’nün bu yil Balikesir’de kutlandigini söyleyen Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz ise, “Dünya, bu slogan esliginde insanlari birlikte olmaya, adil olmaya davet ediyor. En önemli problemimiz kullandigimiz her seyi tam olarak tüketemiyoruz, atik olarak kaliyor. Atigin sanata dönüstügü çok önemli bir serginin açilisini yapiyoruz. Bu sergi çok degerli, çünkü simgesel özelligi var. Ilham olmasi gereken çok degerli bir proje. Sifir Atik projesini baslatarak dünyaya örnek olan Sayin Emine Erdogan Hanimefendi’ye ve bu muhtesem sergiyi hazirlayan sanatçimiz Deniz Sagdiç’a tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Sehrimize getirisi büyük olacak”

Dünya Habitat Günü’nün Emine Erdogan’in öncülügünde Balikesir’de kutlanmasindan büyük mutluluk duyduklarini ifade eden Balikesir Valisi Hasan Sildak, “Bu onur verici ev sahipligini yapan Balikesir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz’i tebrik ediyorum. Sehrimize bunun çok büyük getirileri olacaktir. Habitat’in kalbini olusturan degerlere atif yapan Sifir Noktasi sergisi dolayisiyla sanatçimiz Deniz Sagdiç’i kutluyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan kurdele kesilerek serginin açilisi gerçeklestirildi.

Protokol üyeleri ve vatandaslar göz alici portreleri sanatçi Deniz Sagdiç’in bilgilendirmeleri esliginde gezdi. Serginin hemen ardindan “Tarihin, Sanatin ve Sehrin Sifir Noktasi” paneline geçildi. Moderatörlügünü Cansu Canan Özgen’in yaptigi panelde görsel sanatçi Deniz Sagdiç ile akademisyen, tarih profesörü, arastirmaci-yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz konusmaci olarak yer aldi. Panelde tarih, sanat, sifir atik, sehir, gelenek ve modernite iliskisi ele alindi.

Habitat Günü 26 yil sonra Balikesir’de kutlaniyor

Panelin ardindan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Fatma Varank katilimcilara hitap etti. Habitat toplantisinin Balikesir’de olmasindan dolayi duydugu mutluluk ve memnuniyeti dile getiren Varank, “Habitat Günü, Türkiye’de ilk kez 1996’da, su anda Cumhurbaskanimiz olan Recep Tayyip Erdogan’in büyüksehir belediye baskanligi döneminde Istanbul’da gerçeklestirilmisti. Onun ardindan da 2022 yilinda Balikesir’de yapiliyor. 1996 yilindan bugüne o dönemde alinan kararlar ülkemizde adim adim hayata geçiriliyor. Sosyal konut, TOKI projeleri hep o dönemin yansimalari. Habitat Günü’nün Balikesir’de yapilmasi vesilesiyle gerçeklestirilen programlarda vatandaslarimiz daha da bilinçlenecek” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile