Balikesir’in Karesi ilçesi Büyükpinar kirsal mahallesinde doga dostu faydali böceklerin süneye karsi olan biyolojik savasi basladi.
Hububat danelerinin özsuyunu emerek verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen süne ile biyolojik mücadele anlaminda Balikesir Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan bugday tarlalarina parazitoit yani faydali böcek salinarak biyolojik mücadele baslatildi. Bitki sagligi uygulama programi dahilinde bugdayin ana zararlisi süne ile mücadele edebilmek için tarim personeli sahada yogun mesai harciyor. Il Müdürlügü ve ilçe müdürlüklerinde görevli 18 ekip, 90 teknik personel ve 1 kontrol ekibi il genelinde survey çalismalarina yogun bir sekilde devam ediyor. Süne yumurtalarina kendi yumurtalarini birakmak suretiyle sünenin çogalmasini engelleyen faydali böcekler, zirai mücadelenin doga dostu biyolojik yöntemlerle yapilmasinda aktif rol aliyor.
Il Tarim ve Orman Müdürü Erkan Alkan, yürütülen mücadele faaliyetlerini yerinde inceleyerek, Büyükpinar Mahallesi’nde bugday ekili alanlara süne düsmani faydali böcek trissolcus birakti. Tarimsal üretim ile gida sektöründe stratejik öneme sahip bugdayda verim ve kaliteyi belirleyen süne ile etkin mücadelenin önemini vurgulayan Il Müdürü Alkan, üreticileri il ve ilçe müdürlügü tarafindan yapilan duyurulari dikkate alarak zamaninda etkin zirai mücadele yapmalari konusunda uyardi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Vekili Erol Ziyadoglu, Karesi Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Resul Bütün, il ve ilçe müdürlügünde görevli teknik personellerin de hazir bulundugu çalismalarda Müdür Alkan, süne ile mücadelede yeni dönemde biyolojik mücadele yöntemlerinin daha etkin kullanilmasi için yürütülen proje faaliyetlerine hiz verildigini ifade ederek, bugün birakilan faydali böceklerin biyolojik mücadelede büyük önem tasidigini dile getirdi.
Balikesir'de Hububatta Biyolojik Süne Mücadelesi Basladi
Balikesir’de hububatta biyolojik süne mücadelesi basladi. Binlerce süne düsmani doga dostu faydali böcek hububat alanlarina birakildi.