Balıkesir'de Uzun Yıllardır Büyük Deprem Olmadı

Balıkesir'de Uzun Yıllardır Büyük Deprem Olmadı

Akademisyenler, Balıkesir'de uzun yıllardan beri büyük bir deprem yaşanmadığını bildirdi.

Kamuoyunun dikkatini bu konuya çekerek bilinç oluşturmak istediklerini kaydeden akademisyenler 1. derece deprem kuşağındaki Balıkesir'in bu konuda duyarlı hareket etmek zorunda olduğunu ifade ettiler.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından, 'Balıkesir'de Deprem Güvenliği ve Yapısal Düzensizlikler ' projesi kapsamında, 'Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ' konulu bir konferans düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi'nde görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferanstan önce Balıkesir'deki binalarda yer alan yapısal düzensizlikler ve risklere dikkat çekmek amacıyla öğrenciler tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi açıldı. Konferans ve sergi etkinliğine BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bedri Yüksel, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Özmetin, eski rektör Prof. Dr. Şerif Saylan, ve Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek ile çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Özmetin, sınırlarının tamamı 1. derece deprem bölgesinde yer alan Balıkesir'de depreme dayanıklı yapı tasarımı etkinliklerine destek olduklarını belirtirken, uzun yıllardır büyük bir deprem olmayan Balıkesir'de kamuoyunun dikkatini de bu konuya çekerek bir bilinç oluşturmak istediklerini söyledi. 'Balıkesir'de Deprem Güvenliği ve Yapısal Düzensizlikler Projesi ' ekibinin başında yer alan İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde görevli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Özkul da fotoğraf çalışmalarından dolayı öğrencilere teşekkür etti. Özkul, çalışmanın amacını Balıkesir'de Deprem ve Yapı Güvenliği konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

Konferansın konuşmacı konuğu Prof. Dr. Semih Tezcan, 'Deprem Güvenliği Yapı Tasarımı İçin 12 Altın Kural ' ve 'Geçmiş Depremlerden Alınacak Dersler ' konularında bilgi ve görüşlerini aktardı. Tezcan, depremden önce yapılması gerekenleri, risk yönetimi başlığı altında değerlendirerek 12 Altın Öğüt olarak isimlendirdiği ve depreme dayanıklı yapı tasarımında mühendis ve mimarların mutlaka uyması gerektiğini söylediği uyarı ve önlemleri katılımcılarla paylaştı.Son Van depreminde toplam bina stokunun yüzde 1 gibi çok küçük bir bölümünün tamamen yıkıldığını vurgulayan Prof. Dr. Semih Tezcan, inşaat mühendisleri ve mimarların ortak amaçlarının depremden en az seviyede zarar görecek bina inºası olduğunu kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile