Cevdet Güder, AA muhabirine, bir süre hindi üretimi yaptığını, 1998'de deneme amaçlı pekin ördeği yetiştiriciliğine başladığını söyledi.
İstanbul'daki bazı lüks restoranlardan gelen talebin giderek arttığını, pazar büyüdükçe kapasiteyi yükselttiğini anlatan Güder, bugün yıllık 160 bin adetlik üretim rakamına ulaştığını ifade etti.
Ördeğin diğer kanatlılara oranla biraz daha maliyetli olduğunu vurgulayan Güder, şöyle konuştu:
"Şu anda entegre bir tesiste yetiştiricilik yapıyoruz. Damızlık, yumurta, kuluçka, yetiştirme ve kesimin tamamı kendi bünyemizde. Önümüzdeki dönemde kesimden sonra parçalama tesisi kuracağız. Marketlere paketli parçalanmış servisimiz de olabilecek. Bir ördek yumurtadan çıktıktan 55 gün sonra kesime ulaşıyor. Yem tüketimi oldukça yüksek bir kanatlı. 9 kilo yem tüketiyor canlı 3-3,5 kilogram civarında oluşuyor. Ayrıca pilice oranla kümeslerde üçte bir oranında ördek oluyor. Mesela 20-21 bin piliç konuluyorsa bir kümese, aynı büyüklükteki bir alanda 6-7 bin ördek yetiştirilebiliyor. Kapalı alan durumu, maliyeti artırıyor."
-"Balıkesir'de lokanta ve otellerde ördek tüketimi yok"
Güder, pekin ördeği üretiminde ülkede kendisiyle birlikte bir firma daha bulunduğunu belirterek, "Biz, ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 75'ini karşılıyoruz. Biz üretiyoruz İstanbul ve Antalya tüketiyor. Lüks lokantalar, tatil köyleri, oteller ve Çin lokantaları alıyor. Balıkesir'de lokanta ve otellerde ördek tüketimi yok. Birkaç kez görüştüm, denediler ama tutmadı" dedi.
Yurt dışından da talepler geldiğini belirten Güder, önümüzdeki dönemde Dubai'ye ihracat gerçekleştireceklerini söyledi.
Ördekle ilgili "çamurda yetişiyor" diye bir algı bulunduğunu dile getiren Güder, "Biz kuru ortamda yetiştiriyoruz. Çiftliklerde piliç gibi sabit durmuyorlar, hareketliler. Pişirmesi kolay. Lezzetindeki temeli, sarımsak ve damak tadına uygun sos. Kırmızı ve beyaz et arasında bir yapıya sahip" diye konuştu.
Balıkesir'de Yetiştiriliyor İstanbul Ve Antalya'da Tüketiliyor
Balıkesir'de pekin ördeği yetiştiriciliğine 1998'de başlayan ve artan taleple kapasitesini bugün yıllık 160 bin adede çıkaran girişimci Cevdet Güder, ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 75'ini tek başına karşılıyor.