Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi Tanıtıldı

Balıkesir'de, gazeteciliğin geçmişini ve şimdi geldiği noktayı gelecek nesillere aktarmak için Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle oluşturulan Basın Müzesi'nin tanıtımı gerçekleştirildi.


BGC Başkanı Ramazan Demir, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, cemiyetin yeni binası Tarihi Paşa Konağı'nda kurulan müzede, eski daktilo, baskı makinesi parçaları, kasetli ses kayıt cihazı, fotoğraf makineleri, kamera, eski gazete ve dergiler gibi basına ait birçok cihaz, araç ve gereçin yer aldığını söyledi.

Müzenin, Balıkesir'de gazeteciliğin geçmişini ve şimdilerde geldiği noktayı gelecek nesillere aktarmak için çok önemli olduğunu vurgulayan Demir, Balıkesir basınının tarihteki önemini de bu müzede vurgulamaya çalıştıklarını anlattı.

İlk gazetenin 5 Mart 1886'da "Karesi" adıyla yayımlandığı Balıkesir'de, basın tarihine yönelik ciddi bir çalışma olmadığını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Çok zengin olduğu kadar anlamlı bir de geçmişi var. Hasan Basri Çantay'dan Mustafa Necati Bey'e, Hüseyin Vasıf ve Esat Çınar kardeşlerden Varnalızade İsmail Hakkı'ya kadar onlarca ismin imzası var Balıkesir basınında. Balıkesir basını, İstanbul ve İzmir'in işgalinden sonra Ses, Doğru Söz, İzmir'e Doğru gazeteleriyle Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ateşini alevlendiren Kuva-yi Milliye hareketinde çok önemli rol üstlendi. Basılan gazeteler, ilçelerimiz başta olmak üzere Manisa'nın Soma ve İzmir'in Bergama ilçelerindeki vatandaşlara yumurta sepetleri, saman çuvalları içinde ulaştırılarak aydınlanmaları ve harekete katılmaları, destek verilmeleri sağlandı. Böylesine tarihi geçmişe sahip Balıkesir basını."

Teknolojinin sürekli yenilendiğini ve bazı şeyler eskide kalsa da anlamlarını yitirmediğini dile getiren Demir, "Balıkesir basın tarihi üzerine bir çalışma yapmak, daktiloların yerini bilgisayarın aldığı çağımızda, habere veya dünyanın neresinde olursa olsun bilgiye ulaşmanın kolay olduğu günümüze nasıl gelindiğinin bilinmesi açısından önemliydi. Biz bu çalışmayı da bitirdik ve müzeye kazandırdık" dedi.

Tanıtıma katılan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da tarihi eserlerin geleceğe aktarılan birer emanet olduğunu belirterek, Basın Müzesi'nin çok güzel, anlamlı ve faydalı bir çalışma olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından davetliler, Basın Müzesi'ni gezdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile