Cemiyet Başkanı Ramazan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na ''Yerel Medyanın AB Standartlarında Demokrasiye Katkısı: Genç Gazeteciler Avrupa'daki Yerel Medya Yapısını Öğreniyor'' adıyla proje sunduklarını söyledi.
Toplam 93 bin 554 avroluk projenin kabul edildiğini açıklayan Demir, ''Proje kapsamında 3'ü engelli 41 gazeteci, gruplar halinde Avrupa ülkelerinde eğitime gidecek. 3'ü engelli 18 gazeteci Almanya'da, 8'i Belçika'da, 10'u Portekiz'de ve 5'i İngiltere'de farklı dönemlerde 4'er haftalık eğitim alacaklar'' dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı'nca örnek gösterilen projede ilk eğitimin 10 Mart, son programın ise 16 Haziran'da başlayacağını anlatan Demir, şöyle devam etti:
''Proje, meslek liselerinin, meslek yüksekokullarının ve fakültelerin, iletişim ve medya eğitimi veren bölümlerinden yeni mezun olmuş işsizlere, medya sektöründe çalışmakta olup mesleki deneyimlerini artırmak isteyen, AB ve Türkiye standartlarına uygun çalışma stratejisi saptamak ve strateji geliştirmek isteyen gençlere yönelik bir projedir. Katılımcılar, Balıkesir'de ikamet edenler ve bölge illeri öncelikli olmak üzere çevre illerden seçilecek. Proje, bugün Türkiye'de medya alanının en öncelikli sorunlarından biri olan kalifiye eleman eksikliğinin önüne geçilmesine katkı sağlamak için oluşturulmuştur.''
Sektörün Türkiye'de kamu ve özel olmak üzere sınıflandırılmasının, medyanın kamuya hizmet amacını saptırdığını belirten Demir, ''Özellikle ticari yayıncılığın geliştiği Türkiye'de medya kuruluşları artık tekelleşmeye başlamış, kamuya hizmet etmede asıl olanı değil popüler olanı kendilerine amaç edinmişlerdir. Yalnız bir gerçek vardır ki, medyanın üretmesi gereken hizmet türü yarı kamusal olmalıdır. Bunu belirleyecek olan en önemli unsur iş gücü niteliğidir'' dedi.
Demir, iş gücü niteliğinin belirlenmesinde ise insan ve aldığı eğitimin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Türkiye'de dar bir çevrede yetişen ve uygulamada sıkıntı çeken medya ve iletişim mezunları ya da medya çalışanları, almış oldukları bu kısıtlı eğitimi AB'de alacakları mesleki eğitim programıyla daha da pekiştirme imkanı elde edecekler aynı zamanda pratikte de deneyim sahibi olacaklardır. Ayrıca, her yıl giderek sayıları artan mezunların, bu proje ile kendilerini geliştirme ve deneyim elde etme imkanına sahip olmalarını sağlayarak kalifiye hale gelmelerine ve bu alanla ilgili istihdam sorununu çözmeye katkıda bulunulacaktır.''
Proje ile öz güvenleri artmış, kalifiye hale gelen katılımcıların, Türkiye'ye döndüklerinde AB medya sektörünün yeni trendlerini burada da uygulamaya hazır hale geleceklerini belirten Demir, AB'de medya stratejisinin nasıl bir gelişim sürecinde olduğunu gören katılımcıların, Türkiye'nin medya stratejisinin nasıl oluşturulması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olacaklarını bildirdi.
Muhabir: Zafer Akpınar
Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Tarafından Hazırlanan Proje Kapsamında, 3'ü Engelli 41 Gazeteci, Gruplar Halinde Almanya, Belçika, Portekiz ve İngiltere'de 4'er Haftalık Eğitim Görecek
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan ve kabul gören ''Yerel Medyanın AB standartlarında Demokrasiye Katkısı'' Projesi kapsamında 3'ü engelli 41 gazeteci, gruplar halinde Almanya, Belçika, Portekiz ve İngiltere'de 4'er haftalık eğitim görecek.