Balıkesir Polisi Türkiye'ye Model Oldu

Balıkesir Polisi Türkiye'ye Model Oldu

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü suç işlemiş ve suça meyilli gençlerin topluma kazandırılmalarına yönelik uyguladığı projelerle Türkiye'ye model oldu

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü suç işlemiş ve suça meyilli gençlerin topluma kazandırılmalarına yönelik uyguladığı projelerle Türkiye'ye model oldu. Balıkesir polisinin örnek projeleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde uygulamaya geçirildi.
2009 yılında intihara yönelen genç kızlara yönelik geliştirdiği SİMGE adlı projeli çalışma ile adından söz ettiren Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği bu sene de 16-19 yaş aralığında olan suç işlemiş veya suça meyilli gençlere yönelik, "Umut Yıldızı" adlı yeni bir proje geliştirdi. Balıkesir Valiliğinin koordinesinde 16 Kasım 2009 - 15 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen Balıkesir Umut Yıldızı projesine birçok kamu kurumu ile sivil toplum örgütleri, özel sektör ve vatandaşların destek olduğu bildirildi. Hepsi de fakir aile çocukları olan okur-yazar özellikteki 50 gencin dahil edildiği projeye Lokantacılar Odası da önemli katkıda bulundu. Halk Eğitim Merkezinde iki sınıf halinde kurs verilen gençler 6 ay süreyle Lokantacılar Odası'na üye lokanta ve restoranlarda çalıştı. Nihayet Umut Yıldızı adı verilen projenin sonunda kursta başarılı olan 38 gence sertifikaları törenle verildi. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde düzenlenen törende konuşan İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, günümüzde polisliğin sadece güç kullanan bir meslek olmadığını polisliğin topluma hizmet sunan, güvenlik konusunda toplumun destek ve işbirliğini sağlayıp hizmet yürüten bir kurum olması gerektiğini söyledi. Ömer Aydın, Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği tarafından birçok projeli çalışmanın hayata geçirildiğini, önceki tarihlerde halkın ve farklı kurumların desteğiyle yürütülen SİMGE (Bilişim Teknolojisi ile Rehabilite Kursu) projesinin Türkiye'de bir ilk olarak emniyet genel müdürlüğü tarafından Umut Yıldızı projesi adı altında ulusal projeye dönüştürüldüğünü bildirdi.

RİSK ALTINDAKİ GENÇLER TOPLUMA KAZANDIRILIYOR
Balıkesir Emniyet Müdürü Ömer Aydın, uygulanan bu projelerle risk altındaki gençlerin topluma kazandırılmasının amaçlandığını kaydetti. Ömer Aydın, "Hayata geçirilen bu proje ile risk altında bulunan, olumsuz şartlar içerisinde olan çocuk ve gençlerin suçlardan ve zararlı alışkanlıklardan korunması amaçlanmaktadır. Gençleri bilgilendirme, mesleki yönden eğitme ve istihdam sağlama, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle onların topluma faydalı birey olarak uyumlarının sağlanması ve bu sayede kötü alışkanlıklardan ve suçlardan korunmaları projenin hedefleri arasındadır. Bu projeye katılan her bir genç projenin amaçlarının ve hedeflerinin gerçekleştirilmesi için iradesini ortaya koymuş ve bizimle işbirliğine var olduğunu deklare etmiş oluyor. Bu atılan adımı ve çabayı takdir edip toplum olarak bizlerde elimizden gelen desteği verip, çok sayıda gence ulaşabilmek için çalışmalarımızı artırmalıyız. Bu proje çalışması bu tip çalışmalar için hem bir referans olacak hem de projelerde yer alacak kişi ve kurumlara motivasyon sağlayacaktır. Bu projede yer alıp destek veren başta sayın valimiz olmak üzere herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kursa katılarak sertifika alan gençlerimize bundan sonraki yaşantılarını topluma ve ailelerine katkı sağlayan faydalı birer fert olarak sürdürmelerini dilerim" dedi.
Sezgin kardeşimizin konuşmasından çok etkilendim. Onun konuşması sanıyorum bizi bu projeyle yapmak istediklerimizi, gerçekleştirmek istediklerimizi çok güzel ifade etti. Bize ayrı bir motivasyon sağladı, sanıyorum arkadaşlarımız da bu konuşmalardan sonra yeni projeler geliştirmek için kendilerinde ayrı bir güç bulacaklardır ve yeni projelere bugünden itibaren tekrar başlayacaklardır.

KURSİYER GENCİN SÖZLERİ DUYGULANDIRDI
Emniyetteki törende arkadaşları adına söz alan Sezgin Kocagöz isimli kursiyer gencin yaptığı konuşma Emniyet Müdürü Ömer Aydın ve diğer davetlileri duygulandırdı. Daha önce hiçbir iş yapmayan ve insanlara zararı dokunan birisi olduğunu itiraf eden Kocagöz, Umut Yıldızı projesi ile hayatının nasıl değiştiğini söyledi. Her şeyin bir gün evlerinin kapısını çalan mahalle polisiyle başladığını anlatan Sezgin Kocagöz, şöyle devam etti;
"Ben bu kurstan önce hiçbir iş yapmayan veya yaptığı işte dikiş tutturamayan, her gün dışarıda gezen ve toplumun kabul etmeyeceği hareketlerle dolu, kavgacı, insanların günlük işlerini sekteye uğratan birisiydim. İnsanlar bir yandan yüzümüze gülerken diğer yandan sürekli şikayet eder, kısmen de mağdur oluyorlardı. Tam bu aşamada bana hayatımda hiç verilmemiş fırsat altın tepside sunuldu. Bir gün kapımızı Toplum Destekli Polis Amirliğinden bir mahalle polisi çaldı. O an suç işlemediğimden neden geldiğine anlam verememiştim. O anın hayatımın dönüm noktası olacağını tahmin bile edemedim. Mahalle polisi yapılan bir proje ile benim gibi gençlerin topluma daha yararlı olabilmesi için çalışma yapılacağını anlattı. Projeye gönüllü olarak katılıp neler olacağını görmek istedim. Bu proje sayesinde zararlı alışkanlıklarımdan, kötü arkadaşlarımdan uzaklaştım. İleriye dönük hedeflerim değişti. Hayata bakış açımda köklü değişiklikler oldu. Bizim daha önce olumsuz izlenimler taşıdığımız polis ağabeylerimizin bizim için uğraşmaları ve her şeye rağmen destek olmaları beni etkiledi. Bu durumda kurs sırasında ve kurstan sonraki zamanlarda polis ağabeylere karşı bakış açımda değişiklikler oldu. Bendeki bu değişimi başta ailem ve çevrem de fark etti. Hatta daha önce benden şikayetçi olan, mağdur olan insanların benim hakkımda olumlu izlenimler taşıdıklarına şahit oldum. Bu değişim benim gelecekteki hayatımda başarılı olacağıma inancımı artırmış oldu. Bu fırsatı bize sunan değerli büyüklerime, sabırla yaklaşan hocalarıma ve tüm polis ağabeylerimize teşekkürü borç biliriz."

KARAYA VURAN YILDIZLAR DENİZE ATILDI
Projede yer alan eğitimcilerden Yrd. Doç. Murat Dolunay, bu projede yer almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Karaya vuran yıldızlardan bazılarını denize attıklarını belirten Dolunay, "Gönüllerini, zamanlarını, sabırlarını ayıran ekibin tüm üyelerine ve kursiyerlere teşekkür ederim. Üzüldüğümüz anlar da sevindiğimiz anlar da oldu. Zaman ve sabır ile bildiklerimizi birbirimizle paylaştık. Paylaşıma sevgimizi katarak yaptığımız işin başarıya ulaştığını görmek bize mutlu etti. Amaç öncelikle insani değerleri yüksek gençler yetiştirmekti. Gençlerin bu aşamadan sonra yapmaları gereken ayaklarını yere daha sağlam basan, işini, memleketini, değerlerini sonuna dek koruyan bireyler olmalıdırlar. Önce kendileri sonra aileleri başta olmak üzere içinde bulundukları Türk toplumu için takdir edilen ve saygı duyulan birer birey olmak. Biz karaya vuran veya vurmaya yüz tutan denizyıldızlarından atabildiğimiz kadarını tekrar denize attık. Sıra bu organizasyonları yapabilecek vatandaşlara ve diğer kurumlara gelmiştir. Bu çocuklar bizim, memleketimizin, hepimizin" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi. Törene, vali yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Belediye Başkan Vekili Yusuf Özenç, Cumhuriyet Başsavcısını vekaleten Cumhuriyet Savcısı Metin Demirtaş, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, İş Kur İl Müdürü İlhan Aslan, emniyet mensupları, kursiyer gençlerin yakınlarının da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Törenin sonunda Balıkesir Umut Yıldızı Projesi'nde sertifikalarını alan 38 genç ile birlikte protokol üyeleri toplu olarak hatıra fotoğrafı çekildiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile