Pamukçu Asya Termal Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, ilin genel ekonomik yapısı ve kalkınmasıyla alakalı önemli bilgiler verdi, tespitlerde bulundu. Toplantının açılış bölümünde söz alan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, Balıkesir'in Türkiye'yi besleyen bölge olduğuna vurgu yaparken, gıda sektörünün ekonomide büyük bir önem arz edeceğini, Balıkesir'in de bu sektörde söz sahibi il olduğunu ifade etti. Balıkesir'in ortak hareket etme kültürüne sahip olması gerektiğini ve bunu en hızlı biçimde gerçekleştirmesi gerektiğini söyleyen Mahmut Yavuz, "Dünyamızın artan nüfus potansiyeli gözönüne aldığımızda gelişen setör gıda sektörü olacaktır. Balıkesir gıda potansiyeli ile ülkemizi besler konuma gelmiş ve bu unvanını elinde tutmaktadır. Balıkesir'in önemli ve aşılması gereken sorunu ortak hareket etme kültürüdür. Bu konuda mutlaka gelişim sağlamalıyız. Unutmayalım ki, birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. Balıkesir yapılacak çalışmalar ile Türkiye'nin gıda üssü olmaya hak kazanacak bir il. Dünyanın en kaliteli zeytini ilimizde yetişiyor. Beyaz et üretiminde dünya standartlarında entegre tesislere sahibiz. Süt, süt ürünleri ve kırmızı ette marka haline gelmiş bir şehiriz. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi çok uygun yatırım olanakları ile büyük bir sanayi üretim potansiyeline sahip" dedi.
Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı Ahmet Kula da Balıkesir'in yaşanabsilir ve yatırım yapılabilir bir cazibe merkezi olduğunu söyledi. Balıkesir'in bölgesel teşvik kapsamında haksızlığa uğratıldığını kaydeden Ahmet Kula, "Balıkesir ilimiz Denizli gibi ikinci bölgede yer alırken Manisa, Gaziantep, Kayseri, Konya 3. bölgede yer almaktadır. Balıkesir'in bölge yeri düzeltilmelidir. Enerji ve gıda konuları önemini korumaya devam ediyor. Balıkesir'de tarım ve hayvancılığa dayalı gıda sanayii gelişmiş durumdadır. Süt ve süt ürünleri üretiminde Balıkesir Türkiye'de 1. sıradadır. Kırmızı ve beyaz et üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Sızma zeytinyağı üretiminde 1. sırada yer alıyoruz. Bitkisel yağ üretiminde Türkiye'de 5. sırada yer alıyoruz. Bu nedenle Balıkesir Türkiye'yi doyuran il konumundadır diyoruz. Yenilenebilir rüzgar enerjisi ve jeotermal kaynaklarımızın tam kapasite ile kullanılmaya başlanması ile yüzde 8 olan işsizlik oranımız daha da aşağılara çekilecektir. 1.ve 2. Organiza Sanayi Bölgelerimizde satılacak yerimiz kalmamıştır. 3. Organize Sanayi Bölgesi için kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Devlet Demiryolları Lojistik Köy projesinin faaliyete geçmesi ile Balıkesir cazibe merkezi haline gelecektir" dedi.
"İYİNİN HİZMETİNDEYİZ"
Balıkesir Belediyle Başkanı İsmail Ok da, Balıkesir'in bütün güzellikleri coğrafyasbında barındıran önemli bir il olduğunu söyledi. Balıkesir'in Türkiye'nin batısında Marmara ve Ege'nin bütün özellik ve güzelliklerini barındıran bir il oldğunu kaydeden Başkan Ok, Selçuklu Devleti'nden Osmanlı Devleti'ne ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna damgasını vurmuş Kuva-i Milliye şehri olan Balıkesir'in tüm bunlara rağmen Türkiye'de olması gerektiği yerde henüz bulunmadığını söyledi. Balıkesir'e iyilik yapmak isteyenlerin her zaman hizmetinde olacaklarını belirten Belediye Başkanı İsmail Ok, şöyle konuştu;
"Sanayi Odası Başkanımızın ifade ettiği bir nokta var. Balıkesir'in kalkınmış bölge sıralamasındaki yeri şu anki yeri değil. Onun mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Şu anda olduğu gibi öncelikle herkes ellerini ve güçlerini birleştirecek. Geçmişteki kötü örneklere inat son dönemlerde Balıkesir'de girişimcilerimiz yeni birliktelikler oluşturmakta ve bunları da başarı ile görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Öyleyse bizler geçimsiz politikalar değil, gerçekten kentimize öncelikle yatırıma önem vereceğiz. Bunun için de her şeyimizi birleştireceğiz ve birbirimize güveneceğiz. Balıkesir son derece gelişmiş insanlarla, gerçekten kalifiye elemanlarla donanımlı bir şehirdir. Balıkesir nüfusun en yoğun olduğu bölgelere yakın il. İzmir-İstanbul Otobanı ile ilgili projeler, ihaleler tamamlandı. Balıkesir'e yatırım yapanlar çok kısa sürede kazanacaklar. Ancak dışarıdan yatırımcıların da Balıkesir'e gelmesini arzu ediyoruz. Balıkesir'de o imkan var. O küçük küçük birikimleri bankalarda bırakmak yerine son günlerde yaşadığımız örnekleri hayata geçirmeliyiz. Bunun için de öncelikle birbirimize güvenmemiz gerekiyor. Sayın Valimizin başkanlığında sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçekten halisane niyetle çok güzel işler oluyor, bundan sonra da yapılacak. Balıkesir Belediyesi olarak bizler de yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde Balıkesirli girişimcilerin, yatırımcıların hatta dışarıdan gelenlerin önüne düşerek ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmaya hazırız. Zaten yapıyoruz da. Kim Balıkesir'e bir iyilik yapmak istiyorsa onların hizmetindeyiz" dedi.
VALİ ARSLAN'DAN ÖNEMLİ TESPİTLER
Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri'nin toplatısında konuşan Vali Yılmaz Arslan, katılımcılara Balıkesir hakkında bilgiler verirken ilin ekonomik ve sosyal kalkınmasıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Balıkesir'in her ortamda ve her fırsatta konuşulmasını istediğini belirten Vali Yılmaz Arslan, bu türz toplantıların daha sıklıkta yapılmasını beklediğini söyledi. Balıkesir'in çok iyi tahlil edilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Arslan, "Balıkesir Türkiye'de nüfusu 1 milyonu geçen iller arasında 17. sırada. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin 12. büyük ili. Çevredeki büyük illere yakın sayılabilecek bir mesafede ve bu illerin orta noktasında yer alan bir il. Bu özelliği kullanmamız gerekiyor. Balıkesir, Devlet Planlama Teşkilatı'nın sosyo ekonomik gelişim endeksine göre 15. sıradadır. Tabi bu 2003 yılında yapılmış bir endeks daha sonra aradan geçen yıllar içinde böyle bir çalışma yapılmadı. Benim kanaatim odur ki Balıkesir yeni yapılacak bir endekste 15'ten daha aşağılarda, daha iyi durumda olan bir şehir. Bizim nüfusumumuz son 1 yıl içerisinde 9 bin küsur artmış. Büyümek, gelişmek biraz göç de istiyor. Dışarıdan destek de istiyor. Biz Manisa ve Denizli'yi kendimize emsal alırken buradaki gerçeğe de dikkat etmek zorundayız. Göçe sempatiyle bakmayan bir il olduğumuzu görüyorum. Bu konuda anlayışımızı değiştirmeye ihtilyacımız var. Balıkesir'de 250 binin üzerinde emekli insan yaşıyor, eş ve çocuklarını da düşündüğümüzde nerden bakarsak nüfusumuzun yüzde 40-45'i emekli. Çünkü Balıkesir huzurlu, iklimi güzel bir kent. Hem doğal güzellikleri, hem tarımsal ve ucuzluk anlamında yaşanabilir bir yer. Balıkesir aynı illere göç veren ve alan bir il. 2009'da biz İstanbul'a 5 bin 500 göç vermiş, 5 bin 900 göç almışız. İzmir'e 4 bin kişi göç vermişiz, 3 bin 100 kişi göç almışız. Bursa'ya 3 bin göç vermişiz, 2 bin 600 kişi göç almışız. Aldığımız göçler o bölgelerde çalışmış, emekli olup yaşamını Balıkesir'de geçirmek isteyen insanlardan oluşuyor. Balıkesir'in huzurlu, ucuz, güzel ve yaşanabilir bir kent olması avantaj. Fakat bu avantajı yeterince kullanamıyoruz. Balıkesir'in eğitim konusunda bir üs olabileceği gerçeği var. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Kara Kuvvetleri'ne astsubay yetiştiren okul Balıkesir'de.Emniyet teşkilatına polis yetiştiren meslek yüksek okulu Balıkesir'de. Bugün 32 bini aşan öğrencisiyle bir Balıkesir Üniversitesi var. Bu alanda özellikle üniversiteden üniversite-kent, sanayi işbirliği anlamında ciddi yakınmalar oldu, bunların bir kısmına biz de katılıyoruz. Artık üniversitenin yeni yönetimiyle birlikte bu alanlara hızla el atmasını ve Balıkesir'i Eskişehir benzeri bir eğitim üssü yapması için hep beraber çaba göstermemiz gerekiyor" dedi.
Vali Yılmaz Arslan, tarım kenti olan Balıkesir'in bu alandaki potansiyelinin doğru kullanılması gerektiğini kaydetti. Yılmaz Arslan, "Balıkesir'in tarım potansiyeliyle ilgili birçok şey konuşuldu. Doğrudur, Balıkesir'de tarımda büyük bir potansiyel var. Bu potansiyel sürekli artıyor. Üretim rakamlarına baktığımızda 2004 yılından bu yana bütün tarımsal üretimlerde çok ciddi artışlar var. Yani kayıtlı çiftçi sayımız azalmasına rağmen üretimde ciddi artışlar var. Buda Balıkesir'de daha kaliteli, daha ekanize tarım ve hayvancılığın yapıldığı anlamına geliyor. 2008 yılı TÜİK verilerine bakıldığında kişi başına düşen üretim değeri Türkiye ortalaması 923 TL, Balıkesir ortalaması bin 537 TL Kişi başına canlı hayvan değerinde Türkiye ortalaması 357 TL Balıkesir ortalaması bin 73 TL. Kişi başı hayvansal ürün değerinde Türkiye ortalaması 353 TL, Balıkesir'de bu rakam bin 752 TL. Demek ki bu alana biraz daha yöneldiğimiz, biraz daha organize olduğumuz takdirde bu değerleri daha da yükseltmemiz mümkündür. Özellikle son 1 yıl içerisinde patlama var. Bunda Ziraat Bankası'nın ve diğer bankaların sağladığı kredilerin önemli yeri olduğunu düşünüyorum. Sadece Ziraat Bankası'nın son 11 ayda Balıkesir genelinde kullandırdığı tarımsal ve hayvansal kredilerin tutarı 326 milyon TL'dir. Bu miktar 2007 yılında 160 milyon TL, 2005 yılında da sadece 60 milyon TL idi. Biz artık köydeki çiftçi vatandaşın gelip bankadan büyük krediler alarak iş yapamayacağını biliyoruz. Ya da geçmiş yıllarda sıkça tekrarlanan köylerdeki evlere ikişer inek dağıtma politikasının yanlış olduğunu ve bunun yarar sağlamadığını baştan beri söyledik, yine söylüyoruz. Büyük tarım işinin işletmeler düzeyinde ve kapasiteli olarak yapılmasını istiyoruz. Bize gelen başvurular da bu nitelikteki başvurular. Yani 200-500 başlık işletmeler yapılmasına ilişkin talepler gelmektedir ve bunlar yapılmaktadır" dedi.
"DENGELİ VE ÖLÇÜLÜ BÜYÜME İSTİYORUZ"
Vali Yılmaz Arslan, Balıkesir'in bir zenginliğinin daha termal kaynaklar olduğunu, ancak bundan yeterince yararlanılamadığını söyledi. Vali Yılmaz Arslan, "İlimizdeki potansiyele ve kullanım durumuna baktığımızda termal kaynaklardan yeterince yararlanamıyoruz. Bunda kuşkusuz kamu kurum ve kuruluşlarının, mevzuatın da bir takım eksiklikleri var. Fakat bizim de il olarak bu konuda bir organizasyon eksikliğimiz olduğunu söylemek mümkündür. Bu konuda MTA ile birlikte ciddi bir şekilde çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu potansiyeli iyi bir şekilde kullanacak projeleri kısa sürede hayata geçirme imkanımız olacaktır. Sanayi kuruluşlarının OSB'lerin dışında konuşlanmış olması gerçeği de diğer bir sorundur. Faal olarak Balıkesir'de ikisi merkezde bir tanesi de Bandırma'da olmak üzere 3 OSB var. Fakat OSB'ler dışında da şu anda ciddi yatırımlar var. OSB'ye arsa parası verenlerin fabrika yapmaya para bulamadığı şeklinde açıklamalar var. Sanayiciliğin kendine göre kuralları vardır. Bu iş yardım toplayarak yada yeterli kaynağa sahip olmadan yapılabilecek bir şey değil. İlimizdeki OSB'lerde arsa bedeli bizim bölgemizdeki en ucuz arsa bedelleridir. Buralarda bedelsiz arsa temini diye bir şey yok. Buralara sonuçta altyapı yatırımları yapılıyor, para harcanıyor, bununda bir şekilde telafi edilmesi gerekiyor. Balıkesir'de gerek valilik, gerek yerel yönetimler, gerek meslek odaları olarak, sivil toplum örgütleri ve üretici birlikleri olarak büyük bir uyum içerisinde çalışıyoruz, çalışmaya gayret ediyoruz. İyi niyetle, samimiyetle üstesinden gelebileceğimiz sorunlar varsa bunları çözme çabasındayız. Kısa sürede çözülecek sorunları çözdük, orta vadede çözülecekler olanlar üzerinde ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Konunun bizi aşan boyutları olduğunda sık sık ilgililere iletme çabası içerisindeyiz. Gelinen mesafe küçümsenecek bir mesafe değil, alacak daha mesafemiz var. Fakat biz çok kısa sürede çok büyük göçler alarak ölçüsüz bir büyüme istemiyoruz. Bunun beraberinde getirebileceği büyük sorunlar var. Biz dengeli, ölçülü bir şekilde büyüyebilecek bir iliz. Çevreyi tahrip edecek, çevreyi bozacak, doğayı bozacak, büyük bir takım kirletici sanayi alanlarını da istemiyoruz. Çünkü biz tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu bir iliz, turizmin ön plana geçtiği bir iliz. Daha temiz olan, daha tarıma dayalı, sanayi alanları için her zaman kapılarımız, imkanlarımız açıktır" diye konuştu.
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'dan Durum Tespiti
Garanti Bankası'nın 69.'sunu Balıkesir'de düzenlediği, "Anadolu Sohbetleri" adlı geleneksel iş toplantısında bölgesel ve ülke ekonomisindeki dinamikler ve gelişmeler ele alındı.