Günlük 65 büyükbaş ve 999 küçükbaş hayvan kesiminin yapıldığı Sarıkız Entegre Et Tesisleri AŞ'nin ortaklarından Adnan Atacan, et ithalatının iyi bir karar olduğunu söyledi. Atacan, "Ancak denge iyi sağlanmalı. Aksi takdirde tsunami etkisi yapar ve çok büyük bir yıkım olur. Birilerinin terbiye edilmesi açısından yerinde bir adım atıldı fakat ithalatın miktarı çok önemli. Bu karardan sonra merak ettiğimiz bir konu da üretici ve yemciye destek verilecek mi? Tansu Çiller hükümeti döneminde de benzer bir karar alındı. Üretici o zaman çok kötü etkilendi. İnşallah benzer bir durumla tekrar karşılaşmayız." dedi.
Kararı, "Vatandaş için iyi, üretici için kötü" olarak yorumlayan Sevilmiş Entegre Et Tesisleri AŞ sahibi Mustafa Sevilmiş ise fiyatların yükselmesini, 2009 yılında Türkiye genelinde yüzbinlerce ineğin kesilmesine bağladı. Sadece Balıkesir'de 200 bin inek kesildiğine dikkat çeken Sevilmiş, "İlimizde geçen yıl yem fiyatları artınca, her gün 250 inek kesildi. Bu da süt ve et fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Hükümet yem, süt ve et üreticisini mutlaka desteklemeli. Bu uygulamayı da iki yıl önce yapmalıydı. Ne olacağını bilmiyoruz, beklemedeyiz." diye konuştu. Tesis olarak günde 100 büyükbaş ve 600 küçükbaş kesimi yaptıklarını belirten Mustafa Sevilmiş, et fiyatlarının yükselmesinin diğer bir sebebinin de danada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinee verilen destek primlerinin batı bölgelerine verilmemesi olduğunu kaydetti: "İthalattan kaçış yoksa, 200-250 kiloluk canlı küçük dana getirilmeli. Bu yöntem, fiyatların düzene oturmasını sağlayabilir. Et fiyatları karardan önce 18,50 liraydı, şimdi 2 liralık düşüş yaşandı. Rakamın 15,50 liraya kadar inmesini bekliyoruz."
Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu da hükümetin kararını olumlu gördüklerini ancak üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Et fiyatlarındaki fahiş artışını spekülatörler ve büyük firmaların küçük üreticiden topladıkları hayvanları stoklamasına bağlayan Sarıoğlu, "Büyük firmaların elinde şu anda 30 bin cıvarında hayvan bulunuyor. Aslında ülkemizde yeterince hayvan var. Küçük üreticiye mutlaka yem ve süt konusunda destek verilmeli. Aksi takdirde vatandaşımız 30 liraya kıyma almak zorunda kalacak. Son gelişmelerle birlikte et fiyatlarında 2 liralık düşüş yaşandı. Bunun biraz daha düşmesini bekliyoruz ancak daha fazla düşerse. bu kez de üretici mağdur olabilir." şeklinde konuştu.
'BÜYÜK FİRMALARIN STOKLARI BİTMEDİKÇE PROBLEM ÇÖZÜLMEZ'
Son birkaç yıldır hayvancılıkla ilgili sıkıntılar sebebiyle hükümeti uyardıklarını ifade eden Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise karşılık bulamadıklarını söyledi. Hayvan sayısının azalması sebebiyle et ve süt fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu kaydeden Sözat, bunun neticesinde zarar eden küçük üreticinin, elindeki hayvanların üçte ikisini büyük firmalara sattığını ifade etti. Büyük firmaların elinde onbinlerce hayvan bulunduğunu kaydeden Sözat, "Bunların büyük bölümünü spekülatörler, küçük çiftçiden ucuza alıp firmalara sattı. Kimse bir şey diyemiyor. Büyük şirketlerin elindeki hayvanlar bitmedikçe sorun çözülmez. Türkiye'de yılda 500-600 bin ton et üretimi var. İthalata kesinlikle karşıyız ancak böyle bir karar alındı. Bundan sonra ithalat çok dikkatli ve sınırlı yapılmalı. Aksi takdirde işin içinden çıkılmaz." dedi.