Balın Tadı Kaçtı

Balın Tadı Kaçtı

Muğla Bal-Der Başkanı Fikret Çalca, dünyada en fazla üretimi gerçekleşen Muğla çam balında bu yıl 5 ton rekolte gerçekleştiğini açıkladı

Muğla Bal-Der Başkanı Fikret Çalca, dünyada en fazla üretimi gerçekleşen Muğla çam balında bu yıl 5 ton rekolte gerçekleştiğini açıkladı. Bir önceki yıl 23 ton gerçekleşen çam balı rekoltesindeki düşüşün ana nedeninin Ağustos ayının çok sıcak geçmesi gösterildi.
Muğla Balcılar Derneği Başkanı Fikret Calca, aşırı sıcakların çam balı üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, "Ağustos ayındaki aşırı sıcaklar çam balı üretimini geçen yıla oranla yüzde 80 oranında etkiledi. Geçtiğimiz yıl Muğla'da 23 ton çam balı üretimi yapıldı. Bu yıl bu rakam 5 tona düştü. Bal rekoltesinin düşük olması nedeniyle arıcılar da büyük sıkıntı içine düştü. Geçen yıl 120 TL olan çam balının tenekesi bu yıl 160 TL'ye yükseldi. Bal-Der olarak aldığımız karar doğrultusunda, bal üreticisinin sıkıntıya girmemesi için balın tenekesinin 160 TL'den işlem görmesinin üretici açısından fayda sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
"İTHAL BALA ZEMİN HAZIRLAMAYACAĞIZ"
Bal-Der Başkanı Çalca, üreticinin yüksek fiyat beklentisinin ithal bala zemin hazırladığını belirterek, "Yurt dışında bir teneke balın Türkiye'ye maliyeti Bal-Der'in önerdiği fiyatın altındadır. Muğla Bal-Der olarak üretici ve tüketici arasındaki dengeyi sağlamak amacındayız. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sini Türkiye, Türkiye'nin çam balı üretiminin de yüzde 80'ini Muğla karşıladığı göz önüne alınırsa, çam balı üretiminin arttırılması için Basralı çam sahalarının genişletilmesi ve arıcının desteklenmesi gerekir" diye konuştu.
ÇAM BALI NEDİR?
Basra balı;piyasada çam balı olarak bilinen ve halk arasında Basra denilen (Marchelina Hellenica) böceğinin çıkardığı tatlı sıvının bal arıları tarafından alınıp peteklere depo edilmesi ve burada olgunlaşması sonucunda elde edilen bir bal çeşididir. Çam balının kaynağı Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle Muğla kızılçamları üzerinde yaşayan halk arasında "Basra" olarak isimlendirilen bilim dilinde (marchelina hellenica) çam pamuklu koşnili olarak böceğin tatlı bir sıvı salgısıdır. Ergin marchelina hellenica, pamukçuk içinde ağaç kabukları arasındadır ve hortumlarını ağaçların iletim demetlerine sokarak beslenirler. İletim demetlerindeki özsuyun yüzde 80'i şekerdir. Az miktarda protein vardır. Böcek protein ihtiyacını karşılayabilmek için özsuyu emmek zorundadır. Fazla gelen karbonhidratlarda ifraz edilmektedir. Bal çiği adı verilen bu atık gül kırmızısı renkte ve hoş kokulu olup arı tarafından kovanlara taşınmaktadır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile