'Balkan Gençlik Zirvesi', Kartal'da Balkanli Gençlerin Katilimiyla Düzenlendi

'Balkan Gençlik Zirvesi', Kartal'da Balkanli Gençlerin Katilimiyla Düzenlendi

YTB tarafindan yürütülen Balkan Gençlik Okulu projesinin 2021 yili kapanis ve degerlendirme toplantisi Kartal’da düzenlendi. Balkan Gençlik Zirvesi organizasyonuna Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Dr. Serdar Çam ile Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi Baskani Abdullah Eren ile çok sayida Balkan vatandasi genç katildi.

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi tarafindan yürütülen Balkan Gençlik Okulu Programi kapsaminda 2021 yilinda yürütülen egitim, seminer, konferans, çalistay, kitap ve film kulübü gibi etkinlikler Arnavutluk, Bosna Hersek, Hirvatistan, Karadag, Kosova, Kuzey Makedonya, Sirbistan ve Yunanistan gibi 8 Balkan ülkesinde, toplam 13 egitim kurumu veya sivil toplum kurulusu ile gerçeklestirildi.

8 ülkede yürütülen 13 farkli projeden faydalanan toplam ögrenci sayisi ise 700’ü buldu.

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi tarafindan ilki 2016 yilinda, ikincisi 2019, üçüncüsü 2020 yilinda gerçeklestirilen ve Balkan cografyasinda genç nesillerin akademik olarak gelisimini hedefleyen Balkan Gençlik Okulu’nun bu yilki kapanis ve degerlendirme toplantisi düzenlemek amaciyla Kartal’da bir otelde ‘Balkan Gençlik Zirvesi’ düzenlendi.

Etkinlige 8 Balkan ülkesinden yaklasik 700 katilimci istirak etti.

Etkinlikte konusma yapan YTB Baskani Abdullah Eren, “Balkan Gençlik Okulu projesini çok önemsiyoruz. Zira Balkan cografyasini çok önemsiyoruz. Balkanlarin Türkiye açisindan birkaç önemi var. Tarihi önemini zaten hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanli bakiyesi bir toprak, bir bölge olmasinin yani sira Balkanlar bugün tarihi ve kültürel bagimiz olan birçok soydas ve akraba toplulugu hala barindirmaktadir. Dest-i takva demek samimiyet demek, gönülle is yapmak gönül ehli olmak demek. Türkiye ve Kültür Turizm Bakanligina bagli Yurtdisi Akraba Topluluklar Baskanligi olarak, Balkanlar’a ve genel olarak da proje ürettigimiz, iletisime geçtigimiz tüm cografyalara, gönül alma, gönül kazanma metoduyla yaklasmaya çalisiyoruz. Balkan Gençlik Okulu’nda da ana amacimiz bu. Sizlerin gönlünü kazanmak ama ayni zamanda sizlerin bilgi ve birikimini artirmak.

Biz de YTB olarak sadece Balkanlar’da degil dünyanin farkli yerlerinde de gençlerimize yönelik programlar yürütüyoruz. Çalismaya devam ediyoruz. Insallah önümüzdeki haftalarda bu sefer Avrasya’da yani Merkez Asya’daki ülkelerde ayni böyle bir program icra ettik. Oradaki genç kardeslerimiz Türkiye’ye gelecek. Avrasya Yaz Okulu’nu icra edecegiz. Bunun yani sira Avrupa’da yasayan Türk gençlerine yönelik, gençlerimizin kurmus oldugu sivil toplum kuruluslariyla bizden destek alabilecekleri genç destek mekanizmalari var. Kamplarimiz var, staj programlarimiz var, liderlik programlarimiz var, medya bölümlerimiz var. Hepsini gençler için organize ediyoruz. Önümüzdeki yil Avrasya Yaz Okulu’yla beraber Balkan Gençlik Okulumuzu birlestirmek ve belki Avrupa’da yürüttügümüz diger faaliyetleri de bu faaliyetimizle birlestirmek istiyoruz. Bu anlamda YTB’nin düzenlemis oldugu gençlere programlarin kapsami ve kapasitesi her yil artmakta.

Bu benim sahsi kanaatim, Türkiye de dahil Balkanlar’in gelecegi, bir arada olmak ve beraber olusturacagimiz bir takim siyasi, ekonomik birlikte ancak mevcut olabilecektir” dedi.

Programa katilan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Dr. Serdar Çam ise “Balkan denince, Balkanlara dönük bir gönül faaliyeti denince ülkemizde bunu en etkili, en basarili sekilde yapan ülkemizin Cumhurbaskani ve kurmus oldugu partisinin bugün yirminci yilini kutlayan Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’i bu vesileyle anmadan geçemeyecegim.

Biz Türkiye deyince zaman zaman belli ülkelerin kiskançlikla alindigini biliyoruz. Balkanlara yönelik yapilan çalismalara art niyetli yaklasimlar, yorumlar getiren bir takim ülkelerin oldugunu biliyoruz. Bir takim yanlis yakistirmalar içinde olarak Türkiye’nin Balkanlar’a yönelik dönük yapmis oldugu çalismalari sanki bir arka planda hesabi olan, bir takim beklentilerine karsilik gelmesi için yapilan bir çaba olarak göstermeye çalisan iyi niyeti olmayan yaklasimlar olduguna maalesef zaman zaman sizler de sahit oluyorsunuz. Balkanlar demek biz, biz demek Balkanlar demek. Siyasi, devlet ve sistem olarak ne kadar ayri gayrimiz olsa da gönül dünyasi olarak, birliktelik olarak, maneviyat olarak bizler birbirinin bir parçasiyiz. Farkli kültürlerden olabiliriz. Farkli dinlerden, dillerden, irklardan olabiliriz. Ama biz bu cografyanin bir parçasiyiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile