Balkanlardan Gelen Türk Gençleri Şeyh Edebali‘nin Nasihatlerini Rehber Edinecek

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Balkan Ülkelerindeki Gençler ile Avustralya’da Yaşayan Türk Gençlerinin Kültür ve Tarih Buluşması’ projesi kapsamında Türkiye‘ye getirilen 500 Türk genci, Bilecik‘i gezip Şeyh Edebali‘nin nasihatlerini dinledi.

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Balkan Ülkelerindeki Gençler ile Avustralya’da Yaşayan Türk Gençlerinin Kültür ve Tarih Buluşması’ projesi kapsamında Türkiye‘ye getirilen 500 Türk genci, Bilecik‘i gezip Şeyh Edebali‘nin nasihatlerini dinledi.

İstanbul‘da başlayan Türkiye‘yi tanıma turu kapsamında Bilecik‘i ziyaret eden Türk gençleri, tarihi ve turistik yerleri gezdi. İstanbul’dan başlayan gezi Edirne, Çanakkale, Bursa, Bilecik Afyonkarahisar, Konya, Nevşehir ve Ankara’da son bulacak.

Otobüslerle geldikleri Bilecik‘te, Gençlik Merkezi Müdürlüğü önünde halk oyunları gösterileri ile karşılanan misafir Türk gençleri, söylenen şarkılara eşlik etti. Ardından, Şeyh Ebebali Türbesi yakınında bulanan Osmanlı çadırında misafir edilen gençlere, Bilecik Belediyesi tarafından gözleme ve ayran ikram edildi.

Osmanlı çadırında dinlenen gençler, giydikleri Osmanlı kıyafetleri ile fotoğraf çektirdi. Burada gençlere seslenen Bilecik Belediye Başkan Vekili Osman Gezgin de eşlik etti. Gruptan bazı öğrenciler, Bilecik Vali Vekili Metin Çınar’ı makamında ziyaret etti.

“BİLECİK, KURULUŞ VE KURTULUŞUN YAŞANDIĞI YERDİR”

Gezinin önemine vurgu yapan Vali Vekili Metin Çınar, "Sizler burada tarihinizi öğrenerek ülkelerinize döneceksiniz. Bundan sonra tarih bilinci ile yaşayıp, dilinizin döndüğü kadar buraları ve tarihinizi anlatacaksınız. Bilecik‘in taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ise tabii ipekçilik için çok önemlidir. Bilecik, aynı zamanda kuruluşun ve kurtuluşun yaşandığı topraklardır." dedi.

Ardından, Orhangazi Camii‘ni ziyaret eden gençler, daha sonra Şeyh Edebali Türbesi‘ne geçti. Grup, rehberler tarafından anlatılan Şeyh Edebali‘nin, özellikle ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın‘ sözüne hayran kaldı. Bu söz ve felsefeden yola çıkarak Osmanlı‘nın devlet ve millet felsefesini anlayan Türk gençleri, şaşkınlıklarını gizleyemedi. İngiliz ressam tarafından çizilen Osmanlı armasının hikayesini de rehberlerden dinleyen öğrenciler, Osmanlı‘nın büyüklüğünü anlamanın mutluluğunu yaşadı.

Söğüt‘te Osmangazi‘nin babası Ertuğrul Gazi‘nin türbesini ziyaret eden gençler, Osmanlı devletinin kuruluşu ve Ertuğrul Gazi hakkında bilgi aldı. Daha sonra Metristepe Şehitliği‘ni gezen Türk gençleri, gördükleri manzara karşısında duygulu anlar yaşadı. Misafir öğrenciler, şehitlikte vatan için canlarını feda eden şehitlere minnettarlıklarını dile getirdi.

Misafir Türk gençleri, Bozüyük Türbün’de mehter takımı gösterisi eşliğinde yemek yedi.

Müftülükten rehberlik yapan Mehmet Emin Yılmaz, yaptığı konuşmada, düzenlenen programın önemine dikkat çekerek, “Bu tür programlar çok faydalı. Bu nedenle bu tür etkinlikler devam etmeli. Osmanlı’nın barbar olmadığını, barışçıl olduğunu ve her şeyin sevgi üzerine kurulduğunu bu gezilerle daha iyi anlatabiliriz.” diye konuştu.

Kosova’dan gelen Gökhan İspiri ise düzenlenen rogramın kendisi için büyük bir imkan olduğunu belirterek, “Ben Türkiye’ye ve Bilecik’e ilk kez geldim. Her şey çok güzel. Çok etkilendim. En çok neden etkilendim diye bir şey söyleyemem, çünkü her şeyden çok etkilendim.” diye ifade etti.

Özellikle şehitlikte çok etkilendiğini anlatan İspiri, vatan için canını feda etme fedakarlığının herkese nasip olmayacağını sözlerine ekledi.

Yine Kosovalı Elif Oreşka da gezi ile tarihini öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti. Elif Oreşka, şöyle dedi: "Keşfetmediğimiz tarihimizi öğreniyoruz. Bu gezi ile ecdadımızdan manevi besin alarak kendi karakterimizi oluşturmaktayız. Biz kendimizi anlatmasını bilmiyoruz, bizleri daha çok yabancılar anlatmaktalar. Bu, Osmanlı tarihinde de böyle olmuş. Bunu, bu gezi ile daha iyi anladık."

Ayrıca, bu geziye yüzlerce öğrenci içinden seçilmenin kendisi için büyük bir imkan olduğunun altını çizen Elif Oreşka, “Ben ilk kez Bilecik’e geldim. Çok etkilendim. Bize çok iyi baktılar. Misafirperverlik ve gezdiğimiz yerlerden çok etkilendim.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“HEM KALBİMİZİ, HEM BEYNİMİZİ DOYURDUNUZ”

Ayrıca, öğrenciler, Metristepe Şehitliği‘nden çok etkilendiklerini belirterek, “Bu olay bir milletin, konu vatan olunca nasıl hayatını ortaya koyduklarının bir göstergesidir.” şeklinde konuştular.

Diğer yandan, Ertuğrul Gazi Türbesi‘nde diğer ülkelerden gelen toprakların yanında Kosova gibi kendi ülkelerinden gelen toprakları da görünce duygulanan öğrenciler, Osmanlı ve Türklerin kendileri açısından ne ifade ettiğini daha iyi anladılar.

Öğrenciler, bunun yanında, projeye katılmaktan dolayı kendilerini şanslı hissetiklerinin altın çizerek, “Bu gezi ile Türkiye’nin maddi, manevi zenginliklerini gezip görme imkanı bulduk. Hem beynimizi hem kalbimizi doyurdunuz. Bizim arkadaşlarımız bu güzellikleri göremedi. Bu programı düzenleyenlere teşekkür ediyoruz.” şeklinde ifade ettiler. Bilecik gezisini tamamlayan öğrenciler Afyon’a geçti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile