İşbilir, projenin yürütme kurulu başkan yardımcısı Ali Sait Adiloğlu ve koordinatörü Hüsref Adiloğlu ile Merinos Tren İstasyonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle ve sivil topum kuruluşlarının inisiyatifiyle geçen yıl başlatılan proje kapsamında Balkan ülkelerini ziyaret ederek, bölgede barış ve istikrara katkıda bulunacak çalışmalarla ilgili ön hazırlık yaptıklarını söyledi.
Proje ile Balkanlar'ın büyük resmini çekmeyi, tüm kesimlerle görüşerek Balkan ülkeleri ve toplumlarıyla işbirliği zeminlerini, Balkan ülkelerindeki Türkiye algısını ve beklentisini ölçmeyi planladıklarını vurgulayan İşbilir, bu çerçevede bölgeye yönelik kapsamlı bir saha tarama ve envanter çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.
"Son yıllarda sadece Türkiye'nin değil tüm İslam dünyasından Balkanlara yönelik ilgi arttı. Bu ilginin ve bölgeye yönelik projelerin stratejik bir planlama ile yönetilmesi, kaynakların yerinde ve doğru kullanılması şart" diyen İşbilir, projeyle sivil ve resmi kurumlara saha ile ilgili detaylı, doğru bilgiler vererek stratejik planlama imkanı hazırladıklarını vurguladı.
Türkiye'nin bölgeyle tarihi bağlarının, akrabalık ilişkilerinin bulunduğunu anlatan İşbilir, "Coğrafi yakınlık gibi faktörler bazen bizleri bölgeye yönelik projeler üretirken rasyonel davranmak yerine duygusal tavır takınmamıza sebep oluyor. Uzun vadeli ve soğukkanlı değerlendirmeler için sağlıklı verilere ihtiyaç var. Bu proje ümit ediyoruz bu amaca hizmet edecektir. Her bölge halklarıyla doğru iletişim kanalları kurulacak hem de kardeşlerimizin bir asra yakın süredir sahipsizliği son bulacak" diye konuştu.
İşbilir, bir yıl içinde 10 ülkede resmi sivil kurumlarla, diplomatik temsilcilerle, medya mensuplarıyla, kanaat önderleriyle görüşmeler ve toplantılar yaptıklarının altını çizerek, her temasta bu tür çalışmaya ne kadar ihtiyaç olduğunu, Türkiye'den beklentilerin büyüklüğünü görme fırsatı bulduklarını bildirdi.
Proje çerçevesinde 50 kişilik genç bir grupla "Balkan Okumaları" etkinliği başlattıklarını dile getiren İşbilir, gençlerin Balkan coğrafyasını daha iyi okumak için Osmanlıca başta olmak üzere Arnavutça, Boşnakça ve Sırpça gibi bölge dillerini de öğrenmek için kurslara gittiğini ifade etti.
İşbilir, proje kapsamında Balkan diasporasıyla da benzer temaslar yaparak bölgenin Balkanlar dışından naslı okunduğunu tespit etmek amacıyla gelecek yıl bir çalışma yürüteceklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Balkan entelektüellerini yakında Bursa'da toplayarak bölge barışı için önemli bir adım daha atacağız. Artık 'elveda Rumeli' modundan çıkmalı, 'merhaba Rumeli' demeliyiz. Bu da ancak sürdürülebilir işbirliği ve teması en üst seviyeye çıkarmakla mümkün olabilir. Tüm bu yönleriyle projemiz bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye'nin pek çok önemli kurumu Balkan ülkelerinde çok önemli çalışmalar yapıyor."
Ne gibi projeler hazırlandığına yönelik soru üzerine İşbilir, şöyle konuştu:
"Yaptığımız temaslarda, görüşmelerde ihtiyaç olan projeleri not ettik. Ancak bu projeleri başka kesimlerle de görüşerek teyit ettirdik. Balkan ülkelerinde çok sayıda proje hayata geçebilir. Bunların bir kısmını devlet, bir kısmını yerel yönetimler, bir kısmını da STK'lar yapabilir. Bunları iyi paylaştırmak lazım. Eğitim, sağlık, restorasyon ve kültür sanat alanında bölge ciddi anlamda yatırıma aç. Ayrıca Anadolu Ajansı bölge dilleriyle yayına başladı.
Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça'nın dışında Anadolu Ajansı yakın bir zamanda Arnavutça yayını da başlayacak. Bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz."
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi (Balkanişbirliği) Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, projeyle Balkan ülkeleri arasında sağlam dostluk köprülerinin kurulması hedeflendiğini belirterek, "Son yıllarda sadece Türkiye'nin değil tüm İslam dünyasından Balkanlara yönelik ilgi arttı. Bu ilginin ve bölgeye yönelik projelerin stratejik bir planlama ile yönetilmesi, kaynakların yerinde ve doğru kullanılması şart" dedi.