Projenin Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12'nci ülke olan Yunanistan'da, Gümülcine, İskeçe, Kavala, Selanik, Korfu ve Atina'da görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
Sivil toplum kuruluşu, müftülük, diplomatik temsilcilik, yerel yönetim, gazeteci ve akademisyenler başta olmak üzere birçok grupla toplantılar yaptıklarını anlatan İşbilir, bunlarla Yunanistan ile iş birliği zeminlerini değerlendirdiklerini bildirdi.
Balkanlar'da iş birliği ve barışın tercih değil zorunluluk olduğunu vurgulayan İşbilir, şöyle devam etti:
"Bu amaca hizmet eden her çalışma çok kıymetlidir. Biz de bu projeyle Balkan barışına katkıda bulunmak istiyoruz. Tarihi, bir çatışma aracına dönüştürmektense adil bir hafıza ile tarihten ibret alıp yeni bir gelecek inşa edebiliriz. Bu anlamda her kesime büyük görev düşüyor. Sorun alanlarından çok iş birliği zeminlerini öne çıkaracak bir bakış açısıyla yola çıkılırsa 'olmaz' denen pek çok şey olabilir. 13 ülkeden 12'ncisi olan Yunanistan'daki ziyaretlerimizle Balkanlar için 1,5 yıldır üzerinde çalıştığımız büyük resmin önemli bir kısmı tamamlandı. Şimdi sırada Macaristan ve Balkan diasporası var."
- "Bu proje, sivil bir inisiyatif"
BALKANİŞBİRLİĞİ Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu ise derneği, projeyi sürdürülebilir kılmak için bir düşünce kurulu gibi çalışmak amacıyla geçen ay kurduklarını belirtti.
İlk faaliyet olarak 10 yıl süreyle Balkanlar'ı izleyecek akademik heyetle birlikte "Balkan Yıllığı" çıkarmaya karar verdiklerini dile getiren Adiloğlu, ayrıca Balkanlar'ın entelektüel zenginliğini tanımak ve bundan yararlanmak amacıyla "Balkan Konuşmaları" adlı aylık konferanslar dizisini ocak itibarıyla Bursa'dan başlatacakları bilgisini verdi.
Adiloğlu, temasları çerçevesinde tespit ettikleri 100'ü aşkın projeye partnerler bulmaya, bölgeye dikkati çekmeye devam edeceklerini söyleyerek, "Bu proje, sivil bir inisiyatif. Balkanlar'da sivil toplum kuruluşlarına karşılıklı partnerler bulmak, iş birliği zemini oluşturmak için çıktığımız yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Projemize katkıda bulunan tüm kurumlara, danışma ve yürütme kurullarımıza ve başından beri çalışmamıza destek olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe'ye sonsuz teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
Yunanistan'daki temaslarında, azınlık ve soydaşların en önemli sorununun eğitim olduğunu tespit ettiklerini bildiren Adiloğlu, bunun normale dönmesi için girişimlerinin süreceğini kaydetti.
Adiloğlu, Yunanistan hükümetinin çıkardığı yeni yasa doğrultusunda Türk nüfusunun azaldığı 18 köyde okulların kapatıldığına değinerek, Türkiye'de azınlıklara ait vakıf mallarının iade edilmesinin bu ülkede çok olumlu yankı bulduğunu vurguladı.
Yunanistan'da, genel anlamda Müslümanların inançlarını yaşayabildiğini ancak Avrupa Birliği ülkesi olmasına karşın cami bulunmadığını aktaran Adiloğlu, "Bunun için hükümetimizin girişimleri var. İnşallah Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun gerçekleştireceği Yunanistan ziyaretinde bu konuda güzel bir sonuç alınacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi
Türkiye ile Balkan toplumları arasında iş birliği imkanlarını araştırmak ve barışa katkı sağlamak için "saha ve envanter çalışması" olarak geçen yıl nisan ayında başlatılan Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi (BALKANİŞBİRLİĞİ) kapsamında 13 ülkeden 12'sinde faaliyetler tamamlandı.