Türkiye’deki denizlere ait olmayan, Kizildeniz üzerinden ülkeye giris yapan, istilaci ve diger balik türlerine karsi zararli olan balon baliginin avlanmasinin tesvik edilmesi için Resmi Gazete’de teblig yayimlandi. Teblig, 3 Mayis 2021 ila 31 Aralik 2023 döneminde, Su Ürünleri Bilgi Sistemi’ne (SUBIS) kayitli, geçerli ruhsat tezkeresine sahip bir balikçi gemisi ile istilaci balon baliklari türlerinin Akdeniz ve Ege Denizi’ne kiyisi olan illerde avciligini yapan balikçilara verilecek destekleme ödemelerine iliskin usul ve esaslari kapsiyor. Belirlenen dönemde, balon baliginin lagocephalus sceleratus türünün 500 bin adede kadar her bir adedi basina 5 lira destekleme ödemesi yapilacak. Belirtilen diger türlerin ise 5 milyon adede kadar her bir adedi basina 50 kurus destekleme ödemesi verilecek. Söz konusu baliklar sadece il müdürlüklerince belirlenen noktalardan karaya çikarilacak. Balon baliklari karni yarilarak Ege Denizi’nde kiyidan en az 5 deniz mili uzakta uluslararasi sularda, Akdeniz’de ise en az 10 deniz mili uzakta olmak kosuluyla denize birakilarak bertaraf edilecek.
"Artik 10 oltadan 8’i balon baligi çikiyor"
İçelli balikçilar da yeni tesvikten memnun. Konuyla ilgili IHA muhabirine konusan Akdeniz Olta Balikçilari Dernegi Baskani Serkan Talha Koç, balon baliklarinin 10 yildir Türk sularinda görüldügünü söyledi.
Son 4-5 yildir çok ciddi anlamda bu baliklarin sayisinin arttigini vurgulayan Koç, “Eskiden denize 10 olta attigimizda 2 tane balon baligi gelir, 8 normal balik gelirdi. Son dönemde ise 10 oltanin 8’inde balon, 2’si normal balik geliyor. Yani artis çok ciddi anlamda var. Ben her zaman onlara denizlerin pirinasi diyorum. Gerçekten hakkini da veriyorlar. Kendi türünü yiyen bir balik. Zaten balik çektigimiz zaman eger balon varsa orada baligin yarisi gitmis oluyor. Metal kutulari bile çok rahat bir sekilde parçalayabiliyor. Çok güçlü ve keskin disleri var. Asiri da saldirgan bir tür. Sevindigimiz nokta yetkililerimiz bunu fark ettiler ve önlem almaya basladilar. Eger buna önlem alinmazsa insanlara saldirmasi an meselesi” dedi.
"Bütün türleri kapsama almalari çok daha iyi oldu"
Ilk destege çok sevindiklerini vurgulayan Koç, “Ilk tesvikte İçel’de 15 balikçi 5 bin 66 balon baligi tutarak, kuyruklarini teslim etti. Bu sayiya baktigimizda ciddi bir rakam. Simdi Tarim ve Orman Bakanligimiz yeni teblig yayinladi. Bu tebligle birlikte 2023 yilina kadar tesvik verilecek. Bu sefer tüm türler için bunu yapti. Bütün türleri kapsama almalari çok daha iyi oldu. Çünkü tek tür ile bunu bitiremezdik. Tesvik çok yerinde oldu. Belki beneklinin disindaki baliklara verilen tesvikin miktari biraz daha arttirilabilir ama buda güzel bir tesvik. Özellikle benekli ve altin balon baliklari ciddi anlamda üreyen ve acayip saldirgan türler. Özellikle balikçi arkadaslarimizin bunlara dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandi.
"Insallah önümüzdeki dönemde bunun kapsamini da genisletirler"
Profesyonel balikçilarin yaninda amatör balikçilarin da bu baliklari tuttugunun altini çizen Koç, “Bu ülkede ciddi anlamda amatör olta balikçilari mevcut ve bunlarda çok ciddi anlamda balon baligi yakalayabilen insanlar. Aslinda bunu belli bir kitleye degil de genele yaymak çok daha güzel ve etkili olacaktir. Insallah önümüzdeki dönemde bunun kapsamini da genisletirler” seklinde konustu.
Balon Baligi Avciligi Tesviki Olta Balikçilarini Sevindirdi
İçelli balikçilar, denizlerdeki biyolojik çesitlilige ve balikçilarin av araçlarina zarar veren balon baligi ekosistemini azaltmak için avcilik tesvikine baslanmasindan memnun. Balikçilar atilan adamin önemli oldugunu belirtirken, kapsamin daha genisletilmesi durumunda daha fazla yarar saglayacagini söyledi.