MURAT KAYA - Dünyanın sıcak hava balonu turları bakımından önemli merkezlerinden Kapadokya'da, 2014 yılında 311 olan uçuş günü sayısının geçen yıl 266 olarak gerçekleştiği bildirildi.
Yılda yaklaşık 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da her 3 turistten biri sıcak hava balonuyla bölgeyi havadan izliyor.
Dünyada uçuş yapılan gün sayısı bakımından ilk sıralarda yer alan Göreme beldesinde, uygun hava şartlarında günde ortalama 100 balon Kapadokya semalarına yükseliyor.
Rüzgar ve yağışın etkili olduğu olumsuz hava koşullarında ise balon uçuşları gerçekleştirilemiyor. 2015 yılı bu açıdan 'sönük' bir yıl oldu ve olumsuz hava koşulları nedeniyle 99 günde uçuş programları iptal edildi.
Anatolian Balloons Genel Müdürü Mahmut Sami Uluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balonların bölge turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağladığını, Kapadokya'ya gelen turistlerin önce sıcak hava balonuna bindiğini, ardından bölgeyi gezdiğini söyledi.
Sıcak hava balonunun havalanması için en önemli şartın sakin rüzgar olduğuna işaret eden Uluer, kimi zaman uçuşların, rüzgarın hızının saatte 12 kilometreden yüksek olması, yağmur ve kar gibi nedenlerle iptal edildiğini kaydetti.
- Balonlar 3 ay parktan çıkamadı
Sıcak hava balonlarının geçen yıl olumsuz hava şartlarından çok fazla etkilendiğini dile getiren Uluer, şöyle konuştu:
'Hava şartlarının bir önceki yıla nazaran 2015'de olumsuz seyretmesi, geçen yıl uçuş iptallerinin artmasına yol açtı. Geçtiğimiz senelerde, yılda ortalama 30-40 gün uçuşlar iptal olurken bu sayı 2014'de 54, 2015 yılında ise 99 güne ulaştı. Bu durum uçan balon adedi ve yolcu sayısına doğrudan etki ediyor. Bölgeye gelen ziyaretçilerin konaklama süreleri kısa olduğu için bir günlük uçuş iptalinde dahi yolcuların yüzde 70’i uçuş yapamadan bölgeden ayrılıyor. Uçuş iptalinin art arda birkaç gün olması durumunda da o an bölgede bulunan turistlerin neredeyse tamamı balon uçuşuna katılamadan Kapadokya'dan ayrılmak durumunda kalıyor.'
Uluer, uçuş kararlarının, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Ürgüp temsilciliği tarafından bazı pilotların da görüşü alınarak verildiğini, balon işletmeleri ve tüm pilotların, uçuş emniyetinin ön planda tutulması için alınan kararlara tam olarak uyduğunu sözlerine ekledi.
Royal Balloons Genel Müdürü Mehmet Dinler de Kapadokya'da 2013 yılına kadar her firmanın uçuş kararını kendisinin verdiğini hatırlattı.
Bölgede her yıl ortalama 300 gün uçuş yapılabildiğini aktaran Dinler, 'Bizim için esas olan, güvenli uçuşlar ve inişlerdir. Sektörümüzün marka değerinin uzun soluklu ve sürdürülebilir olmasıdır' dedi.
Geçen yıl uçuş iptallerinin daha çok ocak-nisan döneminde gerçekleştiğine dikkati çeken Dinler, şöyle devam etti:
'Bağlı bulunduğumuz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün, 2013 yılında yayımladığı Nevşehir Kapadokya Balon Uçuş Sahası Sıcak Hava Balonları Slot Uygulama Talimatı ile uçuş kararı tüm balon firmalarını bağlayacak şekilde merkezi hale getirildi. Meteorolojik veriler ışığında uçuş kararı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün kontrol pilotu veya yetkilisi tarafından verilip Slot Hizmet Merkezi ile tüm firmalara online olarak duyuruluyor. Geride bıraktığımız 2015 yılında toplam 266 gün balon uçuşu gerçekleştirilebildi. Bu 99 gün iptalin yaklaşık 60 günü nisan ayına kadar olan periyotta gerçekleşti. Kış mevsiminde hava koşulları sebebiyle iptaller daha sık olmaktadır. Turizm konusunda kötü hava koşulları balon sektörünü olumsuz etkiliyor.'
Balonlar 2015'İ 'Sönük' Geçirdi
Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren sıcak hava balonu işletmeleri, geçen yıl olumsuz hava şartları nedeniyle sönük bir sezon yaşadı Bir balon işletmesinin genel müdürü Uluer: 'Geçtiğimiz senelerde, yılda ortalama 3040 gün uçuşlar iptal olurken bu sayı 2014 yılında 54, 2015 yılında ise 99 güne ulaştı'.