Baluken: Barışçıl Çözümün İlk Adımlarından Biri Koruculuğun Kaldırılması

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, koruculuk sisteminin kaldırılması için yol haritasının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Baluken, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının ilk adımlarından birinin koruculuk sisteminin kaldırılması olduğunu belirtti.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, koruculuk sisteminin araştırılması, koruculuk sisteminin kaldırılması için yol haritasının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması'nın açılmasını talep etti. Baluken, Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergenin gerekçesinde, koruculuk sisteminin suç örgütüne dönüştüğünü iddia ederek, şu ifadelere yer verdi: “Bunca katliam ve infial yaratan koruculuk sistemi Türkiye’de normalleşme süreci yaşanmak isteniyorsa ilk kaldırılması gereken mekanizmadır… Kürt sorununun demokratik, barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının ilk adımlarından biri olarak koruculuk sisteminin kaldırılması beklenmektedir. Korucu olarak görev yapanların büyük kısmı da istihdam edilmeleri ile beraber silahları bırakmaya hazır konumdadırlar. Bu beklentilere karşılık Bingöl İl Jandarma Komutanı 800 korucu alımı yapılacağını ve Genç Kaymakamlığı da 299 korucu alımı yapılacağını kamuoyuna duyurmuştur. Neresinden bakılırsa bakılsın siyasi bir çözüm istemenin parçası olarak kabul edilemeyecek bu alımların duyurulması Kürt halkında hükümetin barış isteği konusunda şüpheler uyandırmakta, Bingöl halkında ise tecrübe ile sabit olduğu için infial yaratmıştır. Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi ve normalleşmenin yaşanması açısından koruculuk sisteminin lağvedilmesi bir elzem teşkil etmektedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile