Haberal, Balbay ve Alan mahkeme onaylamassa Meclis'e giremeyebilir

Haberal, Balbay ve Alan mahkeme onaylamassa Meclis'e giremeyebilir

Balyoz davası sanığı emekli Korgeneral Engin Alan ile Ergenekon sanıkları gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal seçim yarışında galip gelerek milletvekili olmaya hak kazandı. Ancak milletvekilli olup olamayacakları henüz netleşmedi. Peki süreç nasıl işleyecek?

Terör suçu kapsamında yargılanan Engin Alan, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın milletvekili seçilmelerinin ardından tutukluluk hallerinin ne şekilde sona ereceği ve bu isimleri nasıl bir sürecin beklediği merak konusu oldu.

Bu 3 isim terör suçu kapsamında yargılanmalarına rağmen henüz haklarındaki dava sonuçlanmadığı ve mahkum olmadıkları için Meclise girebilecek.

Anayasanın 83.Maddesi Alan, Haberal ve Balbay’a bu hakkı tanısa da seçimlerden önce iktidar kanadından gelen değerlendirmeler işlerinin kolay olmadığını gösteriyor.

AK PARTİLİLER: ÇIKAMAZLAR

AK Parti’nin hukukçu kurmayları, Silivri sanıklarının daha önceki uygulamalar örnek gösterilerek doğrudan serbest kalamayacakları iddiasında.

Onlara göre, yeni bir yargı kararı gerekiyor ve sonucun ne olacağı net değil.

Meclis’e gitmeye hak kazanan Silivri sanıklarının, tahliye biletlerini bağladıkları Anayasa’nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. Maddesine göre milletvekili olanlar Meclis kararı olmadan tutuklanamıyor ve yargılanamıyor.

KARARI MAHKEME VERECEK

Ancak 83. Madde’nin atıfta bulunduğu 14. Madde, Silivri sanıklarının tahliyesini zora sokabilir. AK Partililerin de iddialarını dayandırdığı bu maddeye göre, ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olanların milletvekilliklerine ancak mahkeme karar verebiliyor.

MAHKEME 3 NOKTAYI DEĞERLENDİRECEK

Prof. Dr. Ersan Şen, Silivri sanıklarının milletvekilliyle ilgili kararı onları yargılayan mahkemenin vereceğini söyledi.

Prof. Dr. Şen; Alan, Balbay ve Haberal'ın durumunu değerlendirecek mahkeme heyetinin üç noktayı göz önünde bulunduracağını vurguladı.

Şen, eğer mahkeme sanıkları üç durumdan suçlu bulursa milletvekili olamayacaklarını belirtti:

-"Anayasa'nın değişmez 4 maddesini ihlal etmek ve değiştirmeye teşebbüs"

- "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak"

- "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk"

Mahkeme bu suçları göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verirse milletvekili seçilen üç kişi Meclis'e girebilecek.

Bu durumda da haklarındaki suçlamalar, milletvekillikleri sona erene kadar veya TBMM milletvekilliklerini düşürene kadar yargılamaları duracak.

TUNCEL’İN DURUMU FARKLI

Şen, 2007 seçimlerinde Sabahattin Tuncel'i Meclis'e taşıyan sürecin ise Silivri sanıklarından farklı olduğunu vurguladı.

Tuncel'in yargılamasının sona erdiğini hatırlatan Şen, süreç Yargıtay'da olduğu için delilleri karartma ve kaçma ihtimali bulunmadığı kararına varılarak salıverildiğini anlattı.

Seçim sonuçlarına iktidarın aldığı oy kadar damga vuran Silivri sanıklarının milletvekili seçilmesi, tahliye sürecinde gündemin birinci maddesi olacak gibi görülüyor.

YSK’nın kesin sonuçları açıklamasının ardından cezaevindeki müvekkillerinin mazbatalarını alan avukatların ilk adresi mahkeme olacak.




Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile