Balyoz Planı davası kapsamında, 3,5 yıl tutuklu yargılandıktan sonra hakkında beraat kararı verilen emekli Korgeneral Hayri Güner'e 850 bin lira manevi, 20 bin lira maddi tazminat ödenmesine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.
Anadolu 10 Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, davacı Hayri Güner'in avukatı aracılığıyla sunduğu dava dilekçesinde 3,5 yıl haksız yere tutuklu kaldığını belirterek, 1 milyon lira manevi tazminat talep ettiği anımsatıldı.
Güner'in, kamuoyunda Balyoz Planı davası olarak bilinen dava kapsamında, 11 Şubat 2011'de tutuklandığı belirtilen gerekçeli kararda, Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014'te verdiği hak ihlali kararı kapsamında 19 Haziran 2014'te tahliye edildiği, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan yeniden yargılama kapsamında da beraat ettiği aktarıldı.
Gerekçeli kararda, manevi tazminat tespitinde her ne kadar sebepsiz zenginleşme hükümleri esas alınsa da, hüküm verirken haksız tutuklama nedeniyle kişinin kendisinde meydana gelen bedensel veya ruhsal acı, elem veya ızdırap, kişilik hakları, kişinin onur ve şerefi, saygınlığı, özel yaşamı, ailevi bağları, görev yaptığı kurum gibi unsurların esas alınması gerektiği vurgulandı.
Davacı Güner'in dava süresince, medya organlarında hakkındaki dava konusu iddialar nedeniyle olumsuz olarak gündeme geldiği bildirilen gerekçeli kararda, 'Yazılı ve görsel basında bu konuya ilişkin yayımlar yapılması, davacının ifa etmiş olduğu görevin devlet görevi olması, Türk milleti tarafından kutsal kabul edilen askerlik görevini ifa etmiş olması da göz önüne alındığında, medyada yapılan yayımların davacı hakkında kamuoyunda son derece olumsuz karşılanmasına ve davacının itibarını olumsuz yönde etkilemesine neden olmuştur' ifadelerine yer verildi.
Gerekçeli kararda, Güner'in mesleki yaşamı çerçevesinde kamuoyunda küçük düşürüldüğü kaydedilerek, 'Korgeneral rütbesinde emekli olmuş bir kişinin duygularıyla oynanmış ve ruhsal varlığına karşı bir saldırı niteliğinde iddialarda bulunulmuştur. Dava neticesinde verilen mahkumiyet kararı, tutuklanması ve serbest bırakılması sebebiyle kişilik hakları ihlal edilmiştir' değerlendirmesi yapıldı.
Karar verilirken davacının kişilik haklarının ihlal edilmesi, onur ve şerefiyle oynanması, mesleki kariyerinin engellenmesi, ailesi üzerindeki etkisi, TSK'daki vazifesi itibarıyla kamuoyu önünde küçük düşürülmesi, Yüksek Askeri Şura kararıyla korgeneralliğe yükseltilmesinin göz önüne alındığı belirtilen gerekçeli kararda, davacının bu rütbeye yükselmek için askeri kariyeri boyunca göstermiş olduğu çalışma ve özverisinin de değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Gerekçeli kararda, Güner'e verilecek manevi tazminatın tutuklu kaldığı süre dikkate alındığında sebepsiz zenginleşmeye sebebiyet vermeyeceği vurgulanarak, davacının sosyal ve ekonomik durumu, tutuklu kaldığı sürede duyduğu üzüntü ve elemi dikkate alındığında, 850 bin lira manevi tazminat ile 20 bin 504 lira maddi tazminatın 11 Şubat 2011'den itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte Güner'e ödenmesine karar verildiği kaydedildi.
Balyoz Davasında Tutukluluğa Ödenen Tazminat
Balyoz Planı davası kapsamında, 3,5 yıl tutuklu yargılandıktan sonra hakkında beraat kararı verilen emekli Korgeneral Güner'e 850 bin lira manevi, 20 bin lira maddi tazminat ödenmesine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı Gerekçeli karardan: 'Korgeneral rütbesinde emekli olmuş bir kişinin duygularıyla oynanmış ve ruhsal varlığına karşı bir saldırı niteliğinde iddialarda bulunulmuştur. Dava neticesinde verilen mahkumiyet kararı, tutuklanması ve serbest bırakılması sebebiyle kişilik hakları ihlal edilmiştir'