Bülent CEYHAN-Zülfikar ALİ AYDIN-AHT
Balyoz Güvenlik Harekat Planı ile darbe girişiminde bulundukları iddia edilen 196 askerin yargılandığı davanın ikinci duruşmasına 1 numaralı sanık emekli orgeneral Çetin Doğan'ın sözleri damgasını vurdu. Bazı sanık avukatlarının iddianamenin tamamının okunmasını istemesi üzerine bazı subayların tüm duruşmalara katılmaları halinde görevlerinden geri kalarak mağdur olacaklarını söyledi. Çetin Doğan da söz alarak, suç işlendiği belirtilen 2003 yılındaki 'Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Plan Semineri'nin sorumlusu kendisinin olduğunu belirterek, 'Eğer seminerde işlenmiş bir suç varsa orada komutan bendim. Seminerle ilgili hiçbir arkadaşım suçlu değildir. Suçlu biri varsa o da benim. Her şeye de cevap verebilirim' dedi. Bu sözler üzerine izleyenler Doğan'ı alkışlamaya başladı. Mahkeme başkanının uyarısı ve gerektiğinde salonu boşaltabileceğini söylemesi alkışlamalar kesildi.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez sivil yargıda yapılan kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu darbe girişimi davası reddi hakim taleplerinin reddedilmesi üzerine yeniden başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Yerleşkesindeki duruşma salonunda yapılan Balyoz davasının ikinci duruşması sabah 9:47'de başladı. Duruşmada öncelikle İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesinin reddi hakim kararını reddettiği karar açıklandı. Redd-i hakim talepleri nedeniyle verilen 12 gün aradan sonra 196 sanıktan 11'inin katılmadığı duruşmada önce sanık yoklaması yapıldı. Eski 1. Ordu komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, sanık sandalyelerinin en ön sırasında yan yana oturdu. Başka suçtan tutuklu sanıklar Albay Dursun Çiçek, Albay Cengiz Köylü ve emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ ile görevden alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nun aralarında bulunduğu toplam 185 sanık duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya izleyici olarak katılanlar arasında sanık Çetin Doğan'ın kızı Pınar Doğan ile damadı Dani Rodrik de yeraldı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, İstanbul Barosuna üye avukatlar ile Ankara Barosuna üye bir avukat, duruşmaya gözlemci olarak katıldı. Bu avukatlar, sanık avukatlarına ayrılan bölümde oturarak duruşmayı izledi.
Kimlik tespitleri ve yoklamaların ardından mahkeme başkanı Ömer Diken, iddianamenin okunması bölümüne geçileceğini söyledi. Bunun üzerine bazı avukatlar, talepte bulunacaklarını belirterek söz istedi. Avukatlar, büyük bir bölümü hızlı ve sağlıklı bir yargılamanın yapılabilmesi için iddianamenin özetlenerek okunmasını talep etti.
KUVVET KOMUTANLARI YÜCE DİVAN'I İSTEDİ
Eski Kuvvet Komutanları emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve Oramiral Özden Örnek'in avukatları, 12 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe giren yeni anayasayı gerekçe göstererek dava dosyasının müvekkilleri ve bağlantılı olduğu diğer sanıklar açısından Anayasa Mahkemesine gönderilmesini istedi. Anayasanın 148. Maddesine göre Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Yüce Divan'da yargılanabileceğini belirten avukatlar görevsizlik verilmesini talep etti. İrtica ile Mücadele Eylem planı davasından tutuklu sanık Dursun Çiçek ise yargılamanın askeri mahkemede yapılaması gerektiğini vurguladı. Yasa maddelerini sayan Çiçek, sivil mahkemenin yetkisiz olduğunu savundu. Sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, suçlamalarla ilgili olarak bir Tümgeneral ve iki Albay'ın oluşturduğu askeri heyetçe 3 bin sayfalık bir rapor olduğunu belirterek iddianamenin yanında bu raporun da ayrıntılı olarak okunmasını talep etti. Ayrıca duruşmada hazır olması için Genelkurmay Başkanlığı veya Kara Kuvvetler Komutanlığından bilirkişi istenmesini talep etti.
GUANTANAMO GİBİ
Sanık Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen ise iddianamenin belkemiği olduğunu belirttiği 11 nolu CD içeriğinin klasörlere dağınık şekilde serpiştirildiğini içerikteki 134 dosyanın ise hiçbir yerde bulunmadığını söyledi. Ülgen, iddianame okunurken iddiaların hangi cd'den alındığının da belirtilmesini istedi.
Avukatlardan Yılmaz Yazıcıoğlu ise yanlışlarla dolu olduğunu ileri sürdüğü iddianamenin tamamının okunmasını istedi ve duruşmanın Cezaevi sınırları içerisinde yapılmasını eleştirerek, 'Sanıklar savaş suçlusu değil. Guantanamo yanlışına düşülmemek için daha uygun bir yerde yargılama yapılsın' dedi.
Bazı avukatların iddianamenin tamamının okunmasını istemesi üzerine özellikle muvazzaf subayların avukatları duruşmalara katılma zorunluluğunun kaldırılmasını istedi. Avukatlar, sorgu aşamasına gelinene kadar uzun bir zamanın geçeceğini belirtti.
ÇETİN DOĞAN: BİR SUÇLU VARSA O BENİM
Bazı sanıkların görevlerini etkileyeceği gerekçesiyle duruşmalardan vareste tutulmalarını istemesi üzerine eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan söz aldı. Doğan, Seminer planının yapıldığı tarihlerde ben bu ordunun komutanıydım. Seminere başkanlık yaptım. Bu arkadaşlar emir komuta zinciri içerisinde hareket etmişlerdir. Seminerle ilgili hiçbir arkadaşım suçlu değildir. Sorumlu, suçlu biri varsa o da benim. Seminerde ele alınan ?Olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo'nun kaynağını açıklayacak durumda olan kişi de benim. Sorulacak her şeye de cevap verebilirim' dedi. İzleyici bölümünden yükselen alkış sesleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, uyarıda bulundu. Gerekirse salonun boşaltılabileceğini hatırlattı. Başkan Diken, 'Bir daha olmamasını rica ediyorum.' Dedi.
SAVCI KIRBAŞ: YÜCE DİVAN TALEBİNİN REDDİNE
Duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından duruşma Savcısı Savaş Kırbaş, bazı sanıklar ve avukatlarının talepleri hakkında mütalaasını sundu. Savcı Kırbaş; söz konusu suçların, davayı yürüten 10. Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına girmediği şeklindeki taleplerin reddedilmesini istedi. Eski Kuvvet Komutanları Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın Yüce Divan'da yargılanmalarını isteyen avukatlarının taleplerini de yerinde bulmayan Savcı Kırbaş, Yüce Divan'da yargılanma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Savcı Kırbaş, bazı sanık avukatlarının, 11. ACM'nin reddi hakim taleplerini reddetmesi üzerine bir üst mahkeme olan İstanbul 12. ACM'ye itiraz haklarının olduğunu ifade etmeleri üzerine de görüşünü bildirdi. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, 12. ACM'nin reddi hakim taleplerine ilişkin kararının beklenmesini istedi.
Duruşmaya verilen öğle arası sırasında ise Ergenekon davası sanıklarından eski İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ın da avukatlarla görüşmesi dikkat çekti. Saçan boynunda taşıdığı avukat kartıyla mahkeme salonunda dolaştı.
Mahkama verilen aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme Heyeti savcının mütaalasına uyarak 11. Ağır Ceza Mahkemesinin reddi hakim talebini reddetmesi üzerine bu kez de 12. Ağır Ceza Mahkemesine yapılan son itirazın da karara bağlanmasının beklenmesine karar verdi. Diğer tüm taleplerin 12. Ağır Ceza Mahkemesinin verceği kararın ardından değerlendirileceğine hükmeden heyet duruşmayı 6 Ocak 2011'e erteledi.
Kaynak: Habertürk
Balyoz davasında üçüncü duruşma 6 Ocak'ta
Balyoz davasının ikinci celsesinde sanık avukatları ikinci kez reddi hakim talebinde bulundu