'Balyoz Planı' Davası Bilirkişilerinin Yargılandığı Dava

Yeniden yargılama kapsamında sanıkların tümünün beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırladıkları iddiasıyla eski TÜBİTAK çalışanı 3 kişinin yargılandığı davada, yurtdışında oldukları belirlenen bu sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verildi

İSTANBUL - Yeniden yargılama kapsamında sanıkların tümünün beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırladıkları iddiasıyla eski TÜBİTAK çalışanı 3 kişinin yargılandığı davada, yurtdışında oldukları belirlenen bu sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılması kararlaştırıldı.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, yurtdışında oldukları belirlenen sanıklar Hayrettin Bahşi, Tahsin Türköz ve Erdem Alparslan katılmadı.

Sanıkları avukatlarının temsil ettiği duruşmada, davanın müştekisi olan, aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli Albay Dursun Çiçek'in de yer aldığı "Balyoz Planı" davası sanığı 12 kişi de hazır bulundu.

- Sanık 3 bilirkişi de yurtdışında

Duruşmada, mahkemeye gelen cevap yazılarına göre, sanıklardan Erdem Alparslan ve Tahsin Türköz'ün bu yılın nisan ayında, Hayrettin Bahşi'nin ise şubatta yurtdışına çıktığının tespit edildiği tutanağa geçirildi.

Eski Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu, yargılandıkları "Balyoz Planı" davasında beraatlerine karar verilen 6 kişiyle ilgili davaya katılma talebinin olduğu dilekçenin mahkemeye sunulduğu belirtilen duruşmada, sanıklarla ilgili yurtdışında çalıştıkları iş yerlerine yönelik yazılan yazılara cevap verildiği kaydedildi.

Sanıklar Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi'nin avukatı Ayhan Şahin, mahkemeye, müvekkillerinin nerede çalıştıklarına dair orijinal belge olduğunu belirttiği yeminli tercüme yazılarını sundu. Bu yazılara göre, sanık Türköz'ün UCSC Silicon Valley Extension adlı bir üniversitede 2 Eylül'den 15 Haziran 2016'ya kadar devam edecek sertifika programına kabul edildiği, sanık Bahşi'nin ise Tallin Teknoloji Üniversitesi bilgisayar bölümünde kıdemli araştırmacı bilim adamı olarak istihdam edildiği tutanağa geçirildi.

Sanıklardan Erdem Alparslan'ın avukatı da mahkemeye müvekkilinin nerede çalıştığına dair noter tasdikli olduğunu belirttiği bir belge sundu. Belgede, Alparslan'ın, Amerika'daki Bare Cotton Corporation isimli bir şirketle, 1 Ağustos 2014'te "sistem uygulaması ve yazılım geliştirme bağımsız yüklenici" anlaşması yaptığına dair bilgi olduğu görüldü.

Duruşmada beyanı sorulan müşteki avukatlarından İlkay Sezer, davaya katılma talebinde bulunan ve davanın tarafı olarak gördüklerini belirttiği müvekkilleri ile diğer talepte bulunan mağdurların talebinin kabulüne karar verilmesini istedi.

Duruşmayı izleyen diğer müştekiler de daha önce sundukları katılma talepli dilekçelerinin kabulüne karar verilmesini talep etti.

- Savunma için yakalama emri

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, katılma istemleri kabul edilen kişilerin bazı hususlarda sanıklara birtakım sorular sorma talebinde bulundukları, rapor ve diğer konularda mahkemenin de sanıkların bizzat dinlenilmesi gerektiği değerlendirmesi yaptığı ve sanıkların yurtdışından savunmalarının alınması taleplerinin reddedildiği hususlarını göz önüne alarak, sanıkların bu aşamada savunmalarının alınması için yakalama emri çıkarılmasına hükmetti.

Sanık avukatlarının, "müvekkillerinin noel tatili nedeniyle Türkiye'ye gelip savunma yapabilecekleri" yönünde beyanda bulunduğunu hatırlatan mahkeme, sanıkların yılbaşından önce Türkiye'ye gelmeleri ve mahkemeye müracaat ederek yakalama emirlerinin kaldırılmasını talep etmeleri durumunda, bu hususun mahkemece değerlendirileceğinin sanıklara iletilmesini de karara bağladı.

Mahkeme, katılma talebinde bulunan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli tümgeneraller İhsan Balabanlı ve Abdullah Dalay ile emekli Albay Kubilay Aktaş'ın davaya katılmasına  karar vererek, duruşmayı 25 Aralık'a erteledi.

Duruşmanın ardından müştekiler kapıda toplu fotoğraf çektirdi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, "Balyoz Planı" davasından beraat eden Deniz Kurmay Albay Ali Yasin Türker "şikayetçi" olarak yazılırken, Türker'in şikayet dilekçesine de yer veriliyor.

Türker'in dilekçesinde, "tutuklanmasına gerekçe olarak, soruşturma evrakı içindeki 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK'ta görevli bilirkişiler olan şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi tarafından 19 Şubat 2010'da yazılan bilirkişi raporunun gösterildiği" beyanında bulunduğu belirtilen iddianamede, dilekçede, "şüphelilerin hazırladığı raporla ilgili yaptırılan bilirkişi incelemesinde, bu raporların eksik ve hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları" yönünde tespitler olduğu dile getiriliyor.

O dönem TÜBİTAK'ta Bilişim Sistemleri Grubu'nda araştırmacı olarak görev yapan şüpheli Erdem Alparslan ile TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'de baş uzman araştırmacı olarak görev yapan şüpheliler Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi'nin savcılıkça alınan ifadelerine de yer verilen iddianamede, eksik ve yanlı bilirkişi raporu düzenledikleri öne sürülen şüphelilerin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianameyi kabul ederek yargılama başlatan İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bugüne kadar, "Balyoz Planı" davasından beraat eden 150'ye yakın kişi tarafından müdahillik talebinde bulunuldu. Müdahillik talebinde bulunanlar arasında, temmuz ayında hayatını kaybeden emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da yer alıyordu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile