İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, yurtdışında oldukları belirlenen sanıklar Hayrettin Bahşi, Tahsin Türköz ve Erdem Alparslan katılmadı.
Sanıkları avukatlarının temsil ettiği duruşmada, davanın müştekisi olan, aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve CHP İstanbul Milletvekili olan emekli Albay Dursun Çiçek'in de yer aldığı "Balyoz Planı" davası sanığı 15 kişi de hazır bulundu.
- Yakalama emrinin kaldırılması istendi
Duruşmada, sanıklarla hakkında çıkarılan yakalama kararlarının henüz infaz edilmediği belirtilerek, sanık avukatlarınca, "müvekkillerinin yurtdışında çalıştıkları, yılbaşı tatilinde Türkiye'ye gelebileceklerinin" belirtilmesi üzerine mahkemece, sanıkların gelmesi durumunda durum değerlendirmesi yapılacağı hususlarının ara karara bağlandığı bilgisi verildi.
Sanıkların avukatı Nebil Alparslan'ın celse arasında, "yakalama kararlarının kaldırılması"na yönelik talepte bulunduğu ve bu taleple ilgili, yakalama kararlarının itirazı mümkün olmayan kararlardan olduğu gerekçesiyle, "karar vermeye yer olmadığı" hükmünün uygulandığı bilgisini veren mahkeme, Alparslan tarafından bu karara itiraz edilerek, itirazın ağır ceza mahkemesince incelenmesinin talep edildiği hatırlatıldı.
Beyanı sorulan sanıkların avukatı Alparslan, "Belirtmiş olduğumuz doğrultuda, müvekkillerimizin yılbaşında tatil olması dolayısıyla yurda gelme ihtimali olmadı. Yeni işe başladıkları için tatilin de bir gün olduğunu bildirmişlerdir" dedi.
Duruşmada söz alan müdahillerden Erdal Akyazan, sanıkların avukatı Alparslan tarafından belirtilen hususların çoğunun doğru olmadığı ve sanıkların yurtdışında çalıştıklarına dair dosyada herhangi bir belgenin bulunmadığını öne sürerek, yapılan itirazın değerlendirilmemesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklarla ilgili "yakalama emrinin kaldırılması" talebine ilişkin, yakalamalara itiraz olamayacağı gerekçesiyle, "herhangi bir karar verilmesine yer olmadığı" yönünde hüküm kurulduğunu hatırlatarak, bu karar sonrasında, "talebin ağır ceza mahkemesince incelenmesi" talebini de aynı gerekçeyle reddetti.
Mahkeme, duruşmayı erteledi.
- İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, "Balyoz Planı" davasından beraat eden Deniz Kurmay Albay Ali Yasin Türker "şikayetçi" olarak yazılırken, Türker'in şikayet dilekçesine de yer veriliyor.
Türker'in dilekçesinde, "tutuklanmasına gerekçe olarak, soruşturma evrakı içindeki 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK'ta görevli bilirkişiler olan şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi tarafından 19 Şubat 2010'da yazılan bilirkişi raporunun gösterildiği" beyanında bulunduğu belirtilen iddianamede, dilekçede, "şüphelilerin hazırladığı raporla ilgili yaptırılan bilirkişi incelemesinde, bu raporların eksik ve hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları" yönünde tespitler olduğu dile getiriliyor.
O dönem TÜBİTAK'ta Bilişim Sistemleri Grubu'nda araştırmacı olarak görev yapan şüpheli Erdem Alparslan ile TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'de baş uzman araştırmacı olarak görev yapan şüpheliler Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi'nin savcılıkça alınan ifadelerine de yer verilen iddianamede, eksik ve yanlı bilirkişi raporu düzenledikleri öne sürülen şüphelilerin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
İddianameyi kabul ederek yargılama başlatan İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bugüne kadar, "Balyoz Planı" davasından beraat eden 150'ye yakın kişi tarafından müdahillik talebinde bulunuldu. Müdahillik talebinde bulunanlar arasında, temmuz ayında hayatını kaybeden emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da yer alıyordu.
'Balyoz Planı' Davası Bilirkişilerinin Yargılandığı Dava
İSTANBUL - Yeniden yargılama kapsamında sanıkların tümünün beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırladıkları iddiasıyla eski TÜBİTAK çalışanı 3 kişinin yargılanmasına devam edildi.