Ban: Çabaları Takdir Ediyorum Birleşmiş Milletler

-BAN: ÇABALARI TAKDİR EDİYORUM BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 19.05.2010 - BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MUN, BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE BREZİLYA DE

-BAN: ÇABALARI TAKDİR EDİYORUM 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 19.05.2010 - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın İran'ın nükleer programına yönelik meselenin çözümü yönünde harcadıkları diplomatik çabaları takdir ettiğini belirtti.

Genel Sekreter Ban, meselede "şeffaflığın ve açıklığın" son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu (uranyum takas anlaşması), Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve uluslararası toplumun daha geniş bir şekilde konuya dahil olması halinde, sorunun müzakereler yoluyla çözümü yönünde atılan olumlu bir adım olabilir. Anladığım kadarıyla UAEK'ye Türkiye, Brezilya ve İran tarafından imzalanan ortak bildiri ulaştı ve sanırım İranlı yetkililer de UAEK'ye resmi bir mektup gönderecekler. UAEK'nin varılan bu takas anlaşmasını değerlendirmesini bekliyorum."

Genel Sekreter, İsrail'in Gazze operasyonuna kadar bu ülkeyle Suriye arasında yürüttüğü dolaylı görüşmeler bağlamında Türkiye'nin bölgedeki girişimlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"Türkiye geleneksel olarak bölgede çok önemli bir rol oynuyor, hem Orta Doğu'da barış ve istikrar açısından, hem de dünyanın diğer bölgelerinde bu böyle. Türkiye'nin bu kapsamdaki girişimlerini çok takdir ediyorum ve övgüyle karşılıyorum."

Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında 2008 yılında yürüttüğü dolaylı görüşmelerin yeniden başlamasını da umut ettiğini belirten Ban, bu kapsamda Filistin ve İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerin başlamasının oldukça olumlu olduğunu, tüm ilgili tarafların ve bölgedeki komşu ülkelerin görüşmelerin başarılı olması ve iki taraf arasında direkt görüşmelerin başlayabilmesi için gerekli elverişli ortamın yaratılmasına katkıda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Ban Ki-mun, Türkiye ve Ermenistan'ın uyumlu ve iyi ilişkiler içinde olmasının hem bölgenin istikrarı ve barışı için, hem de iki ülke halkının işbirliği içinde olabilmesi için son derece yararlı olacağını söyledi.

Ban, Medeniyetler İttifakına ilişkin bir soru üzerine, bu girişimin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından başlatıldığını ve bugün artık uluslararası toplumdan çok daha fazla destek aldığını söyledi.

ABD'nin Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubuna katılmasından da memnuniyet duyduğunu belirten Ban, ABD'nin katılımının İttifakın Dostlar Grubu sayısını artırdığını, aynı zamanda da kültürler arası anlayışa katkıda bulunacağını söyledi. 

Ban, bu kapsamda Türk hükümetinin bu girişimin eş başkanlığını yapmasını son derece takdir ettiğini, İttifakın bu ayın sonunda Brezilya'da düzenlenecek 3. Forumuna katılacağını ve Başbakan Erdoğan'ı orada da göreceğini belirtti.

Genel Sekreter Ban, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine bazı Avrupalı liderlerin karşı çıktığının hatırlatılarak Türkiye'nin bir gün AB'ye üye olacağına inanıp inanmadığının sorulması üzerine, Türk hükümetinin Avrupalı muhataplarıyla AB'ye üye olmak için müzakerelerini sürdürdüğünü bildiğini ve bu konuyu yakından takip ettiğini belirtti. 

Ban, Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinin Türk ve Avrupalı liderler arasında devam etmesi gerektiğini ifade etti.

19.05.2010 12:01:00
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile