Bandirma Füze Kulübü Ögrencileri Gezeravci'yi Bekliyor

Bandirma Füze Kulübü Ögrencileri Gezeravci'yi Bekliyor

Balikesir’de Bandirma Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan ve tamamini okul ögrencilerinin olusturdugu Bandirma Füze Kulübü, Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravci’nin uzay yolculuguna taniklik etti. Dönüs yolculuguna geçen Gezeravci’yi kulüp ögrencileri merakla bekliyor.

Türkiye, uzaya çikan ilk Türk astronot Alper Gezeravci’nin yolcugunu gururla izledi. Izleyenler arasinda Türkiye’nin ilk uzay olusumu olan Bandirma Füze Kulübü de vardi. Bandirma Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan ve tamamini okul ögrencilerinin olusturdugu Bandirma Füze Kulübü, Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravci’nin uzay yolculuguna taniklik etmislerdi. Türkiye saati ile Cuma günü (TSI) saat 16.00’da Gezeravci’nin da yer aldigi ekibin, ABD Florida Eyaleti’nin dogusunda Atlas Okyanusu ve eyaletin batisinda Meksika Körfezi’nde bulunan 7 potansiyel inis noktasindan birine inis yapilmasi bekleniyor. Yaklasik 47,5 saat sürecek yolculugun tamamlanmasini Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi bünyesindeki kulüp ögrencileri de merakla bekliyor.

Gezeravci: "Bandirma’yi çok seviyorum"

Bandirma Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi Matematik Ögretmeni ve ayni zamanda okulun Füze Kulübü Danisman Ögretmeni Murat Pazarcik, "Okulumuzda bu yil okul kulübü olarak füze kulübü kurduk. Kulübümüz de yer alan 80 ögrencimizle birlikte yürütüyoruz. Ögrencilerimizle birlikte canli yayini izlemek için okulumuza geldik. Firlatilma anina okulumuzda taniklik ettik. 31 Ocak 2024 günü Tübitak Uzay Kurumu’ndan gelen yetkililerin katilimiyla gerçeklestirdigimiz toplantida, öncelikli olarak ögrencilerimize telsizle haberlesme konusunda ve Alper Gezeravci’nin yaptigi bu uzay göreviyle ilgili bilgilendirilmelerde bulunuldu. Devaminda yaklasik 10 dakika boyunca Alper Gezeravci ile telsiz üzerinden haberlestik. Ögrencilerimiz merak ettikleri sorulari Gezeravci’ya telsiz iletisimiyle sorma imkani da bulmus oldular. Alper Gezeravci cevabini Uluslararasi Uzay Istasyonu’ndan verdi. Gezeravci Bandirma için, "Bandirma’nin bende özel bir yeri var. Hava üssünü biliyorum ve göreve ilk burada basladim. Bandirma’yi çok seviyorum" dedi.



Kandemir: "Katki vermek bizleri mutlu ediyor"

Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi Okul Müdürü Bülent Kandemir, "1957 yilinda Yuri Gagari’nin uzaya çikmasindan sonra ABD ile Sovyetler birligi arasinda uzay yarislari basladi.

Bu yarisa Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi Havacilik Kulübüne bagli, Bandirma Füze Kulübü’nün de katilmis olmasi gurur verici. Ayni zamanda Bandirma Füze Kulübü tüm gençlerimize örnek olarak, gençlerimiz için heyecan ve vizyon olacaktir. 1959 yilinda sadece heyecan duymakla kalmamislar, 50 metre yüksege çikan bir roket üretmisler. Türkiye’de de bu füze milat olarak tarihe geçmis. Bu tarihten gelen ilgili ve merakli evlatlarimiza destek olmak için ülkemizin havacilik ve uzay çalismalarina, ilk kez roket çalismasi yapan okul olarak elimizden geldigince katki vermek bizleri mutlu ediyor" ifadelerini kullandi.

Bandirma Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi Bandirma Füze Kulübü bünyesindeki ögrenciler, Gezeravci’ya hep bir agizdan "Gezer agabey sizi Bandirma’ya, okulumuza bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Telsiz görüsmesinde TÜBITAK Uzay Mühendisi moderatörünün Alper Gezeravci’ya okulu Türkçe ve Ingilizce tanittigi metinde, "Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi’nin, Kore Savasi’nda düsmana esir olmaktansa üzerine top atisi talimati vererek sehadeti tercih eden Bandirmali kahraman subayimizin adini almis olmasina da deginildi. Sehit Mehmet Günenç Lisesinin bes ögrencisi, 1957 yilinda Sputnik ile Sovyetler Birligi’nin uzaya uydu firlatmasindan esinlenerek Lisenin Havacilik Koluna bagli Sehit Mehmet Günenç Lisesi Füze Kulübü’nü kurmuslardir. Tarihler 1959’u gösterdiginde, ilk yerli ve milli füzemizi firlatmislar, liseden mezun olduktan sonra da kulüp bünyesinde füze çalismalarina devam etmislerdir. Firlattiklari Marmara 2 füzesinin 15 kilometre yol kat etmesiyle o yil Amerika ve Almanya’nin ardindan üçüncü olma basarisi gösterilmis ve NASA’nin dikkatini çekmislerdir. Bandirma Sehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi’nin simdiki ögrencileri de atalarinin mirasina sahip çikarak Füze Kulübünü yeniden kurmus ve çalismalarina baslamistir" ifadelerine yer verilerek kulübün kurulus amaci ve süreçleri hakkinda bilgi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile