Bangladeş Başkonsolosu'ndan Türk Yatırımcılara Çağrı

Bangladeş'in İstanbul Başkonsolosu Uddin: 'Kardeş ülkeleriz, birbirimize güveniyoruz. Türk yatırımcılar ülkemizde güvenle yatırım yapabilirler. Biz ülke olarak yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. O yüzden Türk yatırımcılara sesleniyorum: 'Ülkemize gelip yatırım yapın, pişman olmayacaksınız' 'Türkiye ile aramızda 1 milyar dolarlık ekonomik ilişki var. 2020'ye kadar hedefimiz bunu 3 milyar doların üzerine çıkarmaktır' '2020'ye kadar orta derecede gelire sahip bir ülke olmak istiyoruz'

Bangladeş'in İstanbul Başkonsolosu Borhan Uddin, Türk yatırımcıları ülkesine yatırım yapmaya çağırarak, 'Biz ülke olarak yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. O yüzden Türk yatırımcılara sesleniyorum: Ülkemize gelip yatırım yapın, pişman olmayacaksınız' dedi.

Uddin, Hilton Otel'de düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirdi.

İki halkın köklü tarihi ve kültürel temellere sahip olduğunu ifade eden Uddin, Bangladeş halkının Atatürk'e büyük bir saygı ve hayranlık duyduğunu söyledi.

Bu sevgiden dolayı Bangladeş'in ulusal şairi Kazi Nazrul İslam'ın 1921'de yazdığı 'Kamal Pasha' başlıklı şiirin okul kitaplarında yer aldığını, başkent Dakka ile Chittagong şehrindeki iki bulvara da 'Kemal Atatürk Caddesi' adı verildiğini vurguladı.

Başkonsolos Uddin, Bangladeş ekonomisinde tarımsal ürünlerin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, 'Temel tarımsal üretim mallarımız pirinç, çay ve jüttür. Bangladeş'in ekonomik yapısı son yıllarda hızlı bir değişim gösterdi. 2010 yılı içinde sektörel dağılımda tarımın oranı yüzde 20'ye kadar geriledi. Geçen yıl milli gelirin yüzde 50'si hizmetlerden, yüzde 30'u sanayiden elde edildi. Bangladeş'in başlıca ihraç malları, örme hazır konfeksiyon, dokuma hazır giyim, jüt ve jüt ürünleri, dondurulmuş su ürünleri ve deridir. Öte yandan Bangladeş yurt dışından başlıca sermaye malları, petrol ürünleri, tekstil kumaş ve maddeleri, ham pamuk, yemeklik yağ, kimyasallar ve tarım ürünleri ithal ediyor' diye konuştu.

Bangladeş'te kişi başına düşen milli gelirin 1300 dolar olduğunu aktaran Uddin, gelecek beş yıl içinde bu rakamın daha yükseltilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Borhan Uddin, Çin'den sonra dünyanın en çok tekstil ürünü ihraç eden ikinci ülkesi olduklarını belirterek, bunu eczacılık, gemi inşası ve enformasyon teknolojilerinin takip ettiğini bildirdi.

- 'Türk yatırımcılar ülkemizde güvenle yatırım yapabilirler'

Türkiye-Bangledeş arasında tarihi ilişkiler gibi ekonomik ilişkilerin de güçlü olması gerektiğini aktaran Uddin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye ile aramızda 1 milyar dolarlık ekonomik ilişki var. 2020'ye kadar hedefimiz bunu 3 milyar doların üzerine çıkarmaktır. Türkiye'deki birçok tekstil markasının ülkemizde fabrikaları var. Dünyanın 33'üncü büyük ekonomisiyiz. Tekstil anlamında son beş yılda büyük ivme kaydettik. Dünyaca ünlü tekstil firmaları Bangladeş'e gelerek, istediği kalitede hazır giyim ürünü üretebilmektedir.Tekstil pazarında artık önemli bir yere sahibiz. Bangladeş Başbakanı tarafından ortaya konulan 2020 vizyonumuz var. 2020'ye kadar orta derecede gelire sahip bir ülke olmak istiyoruz.'

İstanbul Başkonsolosu Uddin, Türkiye ile Bangladeş ekonomik güçlerini birleştirdiğinde ortaya çok büyük bir potansiyel çıkacağını vurgulayarak, 'İki ülke arasında iş adamlarını ve siyasetçileri bir araya getirmeliyiz. Kardeş ülkeleriz, birbirimize güveniyoruz. Türk yatırımcılar ülkemizde güvenle yatırım yapabilirler. Biz ülke olarak yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. O yüzden Türk yatırımcılara sesleniyorum, ülkemize gelip yatırım yapın, pişman olmayacaksınız. Türkiye ile ekonomik ilişkiler anlamında kat edeceğimiz daha çok yol olduğuna inanıyoruz' ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile