Banglades'teki Arakanli Müslümanlar, Örgün Egitim Yetersizliginden Sikayetçi

Arakanli Müslüman (Rohingya) insan haklari örgütleri ve uzmanlari, Banglades hükümetini mültecilere Myanmar'a geri dönüsleri ve entegrasyonlari için gerekli olan örgün egitimi saglamaya çagirdi.

Rohingya Gençlik Dernegi'nin kurucusu Khin Maung, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Çocuklarimiz için örgün egitim yok. Gelecek nesiller ve ülkelerine geri döndükten sonra topluma yeniden kazandirilmalari için egitim istiyoruz." dedi.

Önceliklerinin Myanmar'a tüm haklar ve haysiyetle dönmek oldugunu ifade eden Maung, "Artik mülteci olarak yasamak istemiyoruz." seklinde konustu.

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi'nin Banglades'teki ofisinde iletisim görevlisi olan Louise Donovan, "Daha fazla geçim kaynagi ve beceri kazanma egitimi, mültecilere Banglades'teyken bir amaç, özerklik ve sayginlik saglarken, kosullar Myanmar'a geri dönmelerine izin verdiginde onlarin yeniden entegrasyonuna da yardimci olacaktir." ifadesini kullandi.

Dakka Üniversitesinde uluslararasi iliskiler profesörü CR Abrar, Banglades'in mülteci çocuklara, Çocuk Haklarina Dair Sözlesme uyarinca örgün egitim vermesi gerektigini söyledi.

Çocuklarin yeniden entegrasyonu için örgün egitimin saglanmasi gerektigini vurgulayan Abrar, bu konuyla ilgili bir politikaya ihtiyaç duyuldugunu belirtti.

Abrar, yaygin egitimin iyi oldugunu, ancak sürdürülebilir yeniden entegrasyon ve Myanmar'a geri dönüs amacina hizmet etmedigini dile getirdi.

Banglades Disisleri Bakanliginda Myanmar Direktörü Delvar Hüseyin, vatandaslik için Arakanli çocuklara ve gençlere, ülkeleri ve dilleriyle uyumlu bir müfredat çerçevesinde egitim verilmesi gerektigini vurguladi.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'in Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasinda çatismalar çikmis, olaylarda çogu Müslüman binlerce kisi katledilmis, yüzlerce ev ve is yeri atese verilmisti.

Arakan'daki sinir karakollarina 25 Agustos 2017'de düzenlenen es zamanli saldirilari gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel siddet eylemleri baslatmisti.

BM'ye göre, Agustos 2017'den sonra Arakan'daki baski ve zulümden kaçip Banglades'e siginanlarin sayisi 900 bine ulasti.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayinladiklari uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildigini kanitlamisti.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile