Bangladeşli Bakan Chowdhury TİKA'yı Ziyaret Etti

Chowdhury:'Arakan'da yaşananlar sadece bizim değil bütün dünyanın ve İslam aleminin problemi. Dolayısıyla bu noktada hep birlikte hareket etmeliyiz' 'Türkiye'nin elinden geleni yaptığını biliyor ve teşekkür ediyoruz' TİKA Başkanı Çam:'Biz asla başka bir ülkenin ihtiyaçlarını masa başından planlamıyoruz. O ülkenin uzmanlarıyla görüşerek projeler hazırlıyoruz'

Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Mufazzal Hüseyin Chowdhury, "Arakan'da yaşananlar sadece bizim değil bütün dünyanın ve İslam aleminin problemi. Dolayısıyla bu noktada hep birlikte hareket etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA) yapılan yazılı açıklamaya göre, resmi temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen Chowdhury ve beraberindeki heyet TİKA'yı ziyaret etti ve Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TİKA'nın Bangladeş'te çok önemli işler yaptığını vurgulayan Mufazzal Hüseyin Chowdhury, kamplardaki Arakanlılar için yapılan çalışmalar ve Bangladeş'te yaşanan sel sonrası yapılan gıda yardımından dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

Chowdhury, 25 Ağustos'tan sonra bölgede çok büyük insani krizin yaşandığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyetin Bangladeş'i ziyareti sırasında bütün dünyayı yardıma çağırdığını ve yardımlar için yol açıldığını kaydetti.

TİKA'nın kriz sonrası kamplarda kurduğu mutfaklar sayesinde günde 20 binden fazla kişiye yemek dağıttığını söyleyen Mufazzal Hüseyin Chowdhury, orada bulunan 1 milyona yakın insanın her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını anlattı.

Chowdhury, TİKA'nın sadece Bangladeş'e değil tüm dünyaya yardım götürdüğünün altını çizerek, "Arakan'da yaşananlar sadece bizim değil bütün dünyanın ve İslam aleminin problemi. Dolayısıyla bu noktada hep birlikte hareket etmeliyiz. Türkiye'nin elinden geleni yaptığını biliyor ve teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TİKA Başkanı Serdar Çam ise Türkiye ile Bangladeş arasındaki kalkınma iş birliğinin geliştirilmesine yönelik kalıcı projeler hazırladıklarını, fakat 25 Ağustos sonrasında Bangladeş'e ihtiyaçlar doğrultusunda insani yardımlar ulaştırdıklarını anlattı.

Çam, TİKA'nın 60'a yakın ülkedeki ofisiyle şu ana kadar 20 bin proje gerçekleştirdiğini ve bir bebeğin anne karnından başlayan yaşam sürecinden ölümüne kadarki süreçte başta eğitim ve sağlık olmak üzere hemen her alanda Türkiye'nin tecrübesini aktardıklarını ifade etti.

"Biz asla başka bir ülkenin ihtiyaçlarını masa başından planlamıyoruz. O ülkenin uzmanlarıyla görüşerek projeler hazırlıyoruz. Arka planda herhangi bir gizli ajanda olmadan çalışıyoruz. Yapacağımız çalışmalar ile iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı vermek istiyoruz." ifadelerini kullanan Serdar Çam, Türkiye'nin de 3 milyonun üzerinde sığınmacıyı misafir ettiğini ve Bangladeş'in içinde bulunduğu durumu çok iyi anladıklarını belirtti.

Çam, TİKA'nın, insani yardım ihtiyaçları azaldıkça daha kalıcı projelerle katkı vereceğinin de altını çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile