Bank Asya Genel Müdürü: Küresel Kriz, Katılım Bankalarına Prestij Kazandırdı

Küresel krizde, özellikle ABD ve Avrupa’daki bankalar büyük sıkıntı yaşarken, Türk bankaları kar rekorları kırdı. Bu noktaya dikkat çeken Bank Aysa Genel Müdürü Abdullah Çelik, krizde özellikle katılım bankacılığının prestij kazandığını söyledi.

Küresel krizde, özellikle ABD ve Avrupa’daki bankalar büyük sıkıntı yaşarken, Türk bankaları kar rekorları kırdı. Bu noktaya dikkat çeken Bank Aysa Genel Müdürü Abdullah Çelik, krizde özellikle katılım bankacılığının prestij kazandığını söyledi.

Çelik, “Katılım bankacılığına teveccüh artıyor. Katılım bankacılarının sistemi krizde prestij kazandı. Bizde her yapılan kredi finans işleminin altında gerçek bir alım satım işlemi söz konusu. Bir ev finanse ediyorsak ev alınıp satılıyor. Türev ürünler, egzotik ürünler yok, batıdaki krize neden olan ürünler bizde yok.” dedi.

Cihan TV Network’te yayınlanan Anadolu’da Sabah programına konuk olan Bank Aysa Genel Müdürü Abdullah Çelik, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel krizin, türev ürünler ve finansal enstrümanlarla sermayenin 30 katı işler yapıldığı için patlak verdiğine işaret eden Çelik, “Bizde reel işlemler var, türev ürünler ve finansal enstrümanlarla Batı’da gördük ki sermayesinin 30 katı iş yapmışlar, bu reel değil. Ülkemizde bu 10 katı filandır. Sermayenin 10 katı iş yaparsınız. Katılım bankalarına baktığınızda ekstra bir temkinlilik var. Hiçbir zaman kimseye bu parayı al nerede kullanırsanız kullanın demiyoruz. Sistemimizde böyle bir şey yok. Mutlaka reel ekonomik işlem söz konusu. Bu, balonların oluşmasını engelliyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin borçlulukla ilgili bir sıkıntısı olmadığının altını çizen Abdullah Çelik, bu konuda dile getirilen endişelere de katılmadı. “Yani orada bir risk yok.” diyen Çelik; devletin, vatandaşın, şirketlerin borçlarının kontrol altında olduğunu kaydetti. Çelik, şunları söyledi: “Bankacılık sisteminin büyüklüğünden bunu anlayabilirsiniz. Özkaynakların 10 katı kadar büyük olan bankacılık sisteminde balon yok şu an. Ülkenin geliri artıyor, 2000’e göre milli gelir 3 kat arttı. 350 milyardan 1 trilyonun üzerine çıktı. Reel bir gelir artışı var, insanlar bunu harcamak istiyor. 793 bin arabayı kim aldı bu ülkede. Ekonomi kötü ise bu arabayı kim alıyor, 793 bin araba az değil. Bunların hepsi zaten arabaya biniyordu, sıfır arabalar aldı, arabalarını yeniledi. İnsanlar ev ve araba alacak. Burada sorun yok. Sorun arabaların yüzde 60’ının ithal olması. O bir finansman, bunun karşısında döviz gerekiyor.”



‘KOBİ’LERE DAHA ÇOK AĞIRLIK VERECEĞİZ’

Bank Asya’nın önümüzdeki dönem izleyeceği strateji ile ilgili ipuçları da veren Genel Müdür Çelik, özellikle KOBİ’lere ağırlık vermeye devam edeceklerini söylerdi. Bununla birlikte vatandaşların bireysel ihtiyaçlarını karşılamada daha çok yardımcı olmak istediklerini aktaran Çelik, “Ev ve araba kredilerinde, kredi kartında vatandaşa daha çok hizmet sunmak istiyoruz. KOBİ’lere de finansal fon sağlayarak, yaptığı işleri kredilendirerek ve onlara danışmanlık hizmeti vermek, son çoban projesinde olduğu gibi istiyoruz. Dolayısıyla müşterilerin ticaretini kolaylaştıran onların kredi taleplerini hızla karşılayan, onlarla büyümek isteyen bir vizyonumuz var. Küçük KOBİ’ler ve tüketiciler, kredi kartları, konut kredileri iddialı olacağımız alanlar olacak. Konut kredisi faizlerini artırmadık, kar payı oranlarını artırmadık. Konut kredilerinde büyümek istiyoruz ve fazla kar payı almayacağız. İddia hizmet, hız ve fiyatta olur. Bir şeyi ucuza verirseniz daha çok talep olur.” diye konuştu.

Abdullah Çelik, Bank Asya’nın rakamsal büyüklükleri ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Ben, Bank Asya’yı gerçekten çok etkin ve güzel bir banka olarak buldum. Nakdi kredilerde sektörde 13’üncü, gayrinakdi kredilerde 7’nciyiz. Türkiye’de 48 banka var. Etkin bir oyuncuyuz. 15 milyar aktifi var, 10 milyar da gayri nakdi krediler vermiş. DIT kartımız örnek bir ürün. Bank Asya, sporu destekleyen, sosyal faaliyetleri, Türkçe Olimpiyatları gibi destekleyen bir banka. Vizyonumuz geniş, Türkiye’ye sığmayan bir vizyon. Tüm dünyaya açık bir vizyonumuz var. Afrika’da faaliyetlerimiz var, Balkanlar‘da olacak. Kerkük’te şube açma çalışmalarımız devam ediyor. Hindistan’da temsilcilik açma çalışmamız sürüyor.”

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile