Sabah'ın haberine göre; Banka yöneticilerinin hem BDDK hem de MASAK'ın geriye dönük incelemeleri sırasında bilgileri gizlemek için uyum görevlisini değiştirdikleri de ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'nun (TMSF) yaptığı incelemelerde hem kamudan tahsil edilen vergi gibi gelirlerin Hazine'ye süresinde aktarılmadığı hem de yurtdışı şubeler aracılığıyla usulsüz fon akışı sağlandığı belirlendi.
ORTAKLIK ŞEMASI ÇIKARILDI
Yönetim değişikliğinin ardından bankanın ortaklık şeması yeniden çıkarıldı. Ortaklık bilgilerinin banka içindeki para hareketini ve usulsüz işlemleri gizlemek için verilmediği belirlendi. Bazı imtiyazlı ortakların çeşitli alanlarda çok sayıda şirketi olmasına karşın bazılarının ise Bankalar Kanunu'na göre ortaklık koşullarını taşımayan isimlerden oluştuğu görüldü.
Hatta incelemeler sonrasında hazırlanan raporda, bankanın sermaye vasfı ve hayatta olmayan yaklaşık 40 ortağı bulunduğu da ifade edildi.
MALVARLIĞI ARAŞTIRMASI
Hatırlanacağı gibi BDDK, yönetim değişikliği öncesinde bankanın ortaklarından 185 kişiye ilişkin mal varlığı, ortaklık ve yöneticilik bilgilerini istemiş ancak sadece 63 kişi buna riayet etmişti. Bunun üzerine tanınan ek süreye rağmen 122 ortağa ait bilgiler kuruma gönderilmemişti. Yönetim değişikliğinin ardından bu hissedarlar mercek altına alındı.
BDDK, ERBİL İÇİN BİLGİ İSTEDİ
Bank Asya'nın geriye dönük olarak 10 yıllık bütün hesapları tek tek incelenirken, yurtdışındaki şubeler de mercek altına alındı. Ortadoğu'daki Paralel Yapı okullarına ait gelirlerin toplandığı, fon akışının sağlandığı şubeler izlendi. Edinilen bilgiye göre, Bursa Yıldırım ve İstanbul Çamlıca'nın ardından bankanın Erbil şubesi de şüpheli işlemler gerekçesiyle denetim kapsamına alındı. BDDK, Bölgesel Kürt Yönetimi'nden Erbil şubesindeki fon akışına yönelik detaylı bilgi paylaşımı talep etti.
Bank Asya'nın 40 ortağı ölü çıktı
İmtiyazlı ortaklara ait bilgileri gizlediği için yönetimine el konulan Bank Asya’ya yönelik incelemelerde ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor. Bankanın ortakları arasında çaycı, ev kadını ve imamların yanı sıra bugün hayatta olmayan çok sayıda ismin de gösterildiği belgelendi.