AOSB Seyhan Salonu'nda, Garanti Bankası işbirliği ile düzenlenen toplantıda, ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki Değişiklikler’ anlatıldı. Yoğun ilgi gösterilen toplantıya, Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü Finans Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Demir konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Türkiye’nin ticari hayatını baştan sona değiştirecek olan yeni ‘Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklerin çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.
Bölgede şu anda faaliyet gösteren 336 firma bulunduğunu ifade eden Sütcü, bunların da her birinin kendi alanında en iyileri ve ihracat ağırlıklı üretim yapanlardan oluştuğunu ifade ederek, "Bu firmalar, tüm parasal işlemlerini bankalar üzerinden yaparak bu sektöre de katkı sunuyorlar. Bu nedenle bankalar da sanayicilerimize pozitif ayrımcılık yapmalı, fazla mevzuata boğmadan, bürokratik işlemlerle yormadan bankacılık işlemlerini kolaylaştırmalı" dedi.
Sütcü, sadece OSB Bölge Başkanlığı olarak yıllık cirolarının 250 ile 300 milyon TL arasında değiştiğini ifade ederek, "Biz aylık ortalama 15 milyon TL elektrik, 10 milyon TL doğalgaz ve 25-30 milyon TL de genel aidat alıyoruz. Bu ödemelerin tahsil edilme oranı yüzde 98’dir. Yani, sanayicilerimizin çok önemli bir bölümü bu konuda son derece duyarlı davranıyor. Bankalar için de aranan bir müşteri kitlesi olan sanayicilerimizin işlerinin kolaylaştırılması bankaların lehine olacaktır" diye konuştu.
"ADANA’DA MÜTHİŞ BİR ENERJİ VAR BUNU GÖRÜYORUZ" Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak da, daha önce 2 yıl boyunca Adana’da yaşadığını, bu nedenle de kendisini bir Adanalı olarak gördüğünü dile getirdi. Kıvrak, "Adana’da müthiş bir enerji var. Bunu hissediyor ve görüyoruz. Adana, uzun yıllarca gösterdiği gelişimi çok daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklere dikkat çeken Kıvrak, düzenlemiş oldukları eğitim etkinliğindeki amaçlarının; şirketlerin söz konusu kanundaki değişiklikleri birinci elden öğrenmeleri ve kendilerini buna göre hazırlamaları olduğunu belirtti.
‘KOBİ bankacılığını özel bir konu olarak ele aldıklarını kaydeden Kıvrak, KOBİ’lerin gelişimi ve ülke ekonomisine katkılarının da yakından takip ettiklerini anlattı.
KOBİ’lerin ekonominin itici gücü olmasının yanında ülkelerin gelişiminde de önemli bir misyon üstlendiğinin altını çizen Kıvrak, banka olarak finansman sağlamanın yanında bilgi ve danışmanlık konularında da KOBİ’lerin yanında olmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü Finans Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Demir de, 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, yeni ‘Türk Ticaret Kanunu’nun ticari hayatı baştan sona değiştireceğini, bu değişimin de Türkiye’yi ve ticari işletmeleri geleceğe hazırlayacağı gibi küresel ekonomide daha rekabetçi bir hale getireceğini söyledi.
Kanunun KOBİ’lerin kurumsallaşarak nesiller boyu yaşayabilmesinin altyapısını hazırladığını ifade eden Demir, kanunun sadece şirketler için büyük değişikliklere yol açmayacağını da sözlerine ekledi .
Bankalara 'Pozitif Ayrımcılık' Çağrısı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, bankalara, AOSB’deki sanayiciler için ‘pozitif ayrımcılık’ yapmaları çağrısında bulundu.