Bankaların, Müşterilerine Gönderdiği Cep Telefonu Mesajları

BURSA - Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların, müşterilerine gönderdiği cep telefonu mesajlarından ücret alması gibi uygulamalara bir an önce son verilmesi gerektiğini bildirdi.


Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bankaların, faiz dışı işlemler üzerinden 65 kalem ücret tahsil ettiğini ve bunun adeta 65 çeşit işkenceye dönüştüğünü savundu.

Ücretlerden bazılarının bir hizmet karşılığı olmadığını, kimilerinin ise alınan ücretle verilen hizmet oranı arasında bir hakkaniyet oranı bulunmadığını öne süren Yılmaz, bankaların son uygulamalarıyla buna mesaj ücretini de eklediğine dikkati çekti.

Bankaların doyumsuz kar hırsından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün şikayetçi olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bankalar hukuksuz uygulamalarına devam etmektedir. Hukuk tanımıyorlar. Her geçen gün yeni bir ücret kalemi daha icat ediyorlar. Soyguna devam ediyorlar. Hiçbir risk üstlenmeksizin tüm risklerini tüketiciye fatura ederek kasalarını doldurmaya çalışıyorlar. Hakim gücünü kötüye kullanıyorlar. Basiretli tacir gibi davranamıyorlar. İki bankanın iki hukuksuz uygulamasını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Birincisi; tüketicinin banka hesabında 16 lira parası, hesap işletim ücreti kesintisi ile sıfır bakiye haline getiriliyor. Banka 18 ay bu tüketiciye 'Hesabınızda sıfır bakiye var' diyerek hesap ekstresi gönderiyor ve tüketiciyi her ay 3,75 lira olmak üzere 67,5 lira borçlandırıyor. Anlaşmazlıkla ilgili hukuk süreci devam ediyor. İkincisi; Avrupa Birliğinde bankacılık işlemlerinden alınacak ücretin üst sınırı binde 2 olarak belirlenmiştir. Ülkemizde ise bu sınır bankaların keyfine bırakılmıştır. Tüketici kredi kartına, gelen kredi mesajı üzerinden ATM'den bin 500 lira taksitli nakit avans çekmiş, ATM fişinde masraf kalemine yer verilmemiştir. Sonradan kendisine gönderilen hesap özetinde 97,50 lira taksitli nakit çekim ücreti kesildiğini fark etmiştir. Bu kredi 30 gün içinde 5 kez kullanılmış ve tüketiciden 5 kez 97,50 lira taksitli nakit çekim ücreti alınmıştır. Tüketici bu uygulamayı yargıya taşımıştır. Süreç devam etmektedir. Tüketici bu hukuksuzluğu yıllardır yaşamaktadır. Bu uygulamalara bir an önce son verilmesini istiyoruz. Tüketici Kanun Tasarısı bu açıdan yeniden değerlendirilmeye muhtaçtır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile