Ernst&Young'in (EY) bu yil 11’incisini gerçeklestirdigi "Global Bankacilik Risk Yönetimi Anketi", iklim degisikligi iliskili risklerin bankalar için en büyük endise kaynagi oldugunu ortaya koydu.
Uluslararasi denetim ve danismanlik sirketi EY, 33 ülkeden 88 bankanin üst düzey risk yönetimi uzmanlari ile gerçeklestirdigi "Global Bankacilik Risk Yönetimi Anketi"nin sonuçlarini açikladi. Uluslararasi Finans Enstitüsü (IIF) isbirligiyle yapilan anket bankalarin risk yönetimi gündemlerini ve planlarini mercek altina aliyor.
Asya-Pasifik, Avrupa, Orta Dogu ve Afrika, Latin ve Kuzey Amerika bölgelerinden bankalara dair bulgular içeren anketin sonuçlarina göre, bankalarin risk yönetimi birimleri için en büyük endise kaynagini iklim degisikligi iliskili riskler olusturuyor. Ankete katilan risk yöneticilerinin yüzde 91’i iklim degisikligini gelecek 5 yil için en önemli risk olarak görüyor.
Söz konusu oranin 2019’da 52 seviyesinde olmasi, bankalar için iklim degisikligi risklerinin kayda deger sekilde arttigina isaret ediyor. Bununla birlikte yöneticilerin yüzde 49’u iklim degisikligi riskleriyle ilgili olarak gelecek 12 aylik dönemde acilen adim atilmasi gerektigini dile getiriyor. 2019 yilinda ise yöneticilerin yalnizca yüzde 17’u böyle düsünüyordu. Iklim degisikligi disinda yöneticilerin yüzde 83’ü küresel ekonomik toparlanmaya iliskin risklerin öne çiktigini ifade ediyor.
Ankete göre, bankalar pratikteki fiziksel ve geçis dönemi risklerini degerlendirme yeteneklerinin halen olgunlasmakta oldugunu ortaya koyuyor. Banklarin yüzde 54’ü iklim degisikligi ile ilgili maruz kalinan risklere iliskin hazirlik niteliginde bir anlayisa, yüzde 28’i ise kapsamli bir anlayisa sahip.
Kisa vadeye bakildiginda, yöneticilerin yüzde 98’i kredi riskinin gelecek 12 aylik dönem için en büyük endise kaynagini olusturdugunu düsünürken, siber güvenlik yüzde 80 ile ikinci sirada yer aliyor.
- "Dünya pandemi sonrasi düzene uyum saglamaya basliyor"
Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman, sunlari kaydetti:
"Geçtigimiz yil iklim degisikliginin hizli bir sekilde bankalarin uzun vadeli risk gündemlerinde üst siralara yükseldigini gözlemledik. Dünya pandemi sonrasi düzene uyum saglamaya basliyor. Bankalarin yönetim kurullari ve kidemli yöneticileri de bu dönemde organizasyonlarinin direncini farkli boyutlarda güçlendirmeye odaklaniyor. Iklim ile ilgili risklerin yani sira çevresel, sosyal ve yönetisim konularinin finansal hizmet sektörünün risk yönetim gündemindeki yerini koruyacagini öngörüyoruz."
Harman, "Siber güvenlik risk yöneticileri için uzun bir süredir en önemli riskler arasinda yer alsa da Kovid-19 pandemisi oyunun kurallarini degistirdi. Pandeminin küresel ekonomide yarattigi sok etkisi kredilerle ilgili endiseleri önümüzdeki 12 ay için artirdi." degerlendirmesinde bulundu.
Bankalarin Risk Gündeminde Iklim Degisikligi En Üst Sirada
EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman: 'Geçtigimiz yil iklim degisikliginin hizli bir sekilde bankalarin uzun vadeli risk gündemlerinde üst siralara yükseldigini gözlemledik. Dünya pandemi sonrasi düzene uyum saglamaya basliyor'