Baraj Sulari Çekilince 4 Bin Yillik Höyük Ortaya Çikti

Baraj Sulari Çekilince 4 Bin Yillik Höyük Ortaya Çikti

Adiyaman’da Atatürk Baraj suyunun 15 metre çekilmesiyle 4 bin yillik höyük ve bu höyükte bulunan mimari yapi, çanak ve çömlekler ortaya çikti.

Kurak ve sicak geçen yaz döneminde sularin çekildigi Atatürk Baraj göletinden tarih fiskirdi. Sularin yaklasik 15 metre çekilmesi ve suyun asindirmasi ile olusan dogal tahribat toprak altindaki tarihi ortaya çikardi. Adiyaman merkeze bagli Ürgüç köyü sinirlarinda yer alan ve Gavur Tepe olarak bilinen yerde höyük yapi ortaya çikti. Köylü vatandaslar tarafindan fark edilen höyük ile ilgili Adiyaman Müze Müdürlügüne bilgi verildi.

Adiyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Sabahattin Ezer ve Müze Müdürü Mehmet Alkan, yarim adada incelemede bulundu. Duvar ve mimari yapi, ortaya çikan çanak ve çömlekleri inceleyen Ezer ve Alkan, buranin milattan önce 2. Yüzyil ile tarihlendigi, 4 bin yillik bir höyük oldugunu bildirdi.

2013 yilindan beri yüzey arastirmasi yapan ve son 2 yilda Rektör Prof. Dr. Mehmet Turgut’un talimatiyla bu yüzey arastirmalarini derinlestiren Adiyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Sabahattin Ezer, “Yaptigimiz incelemede buranin bir höyük oldugu anlasiliyor. Atatürk Baraj sularinin çekilmesiyle birlikte dogal bir tahribat olusmus. Bu tahribat sonucunda bazi arkeolojik kalintilarda yüzeye çikmis. Yaptigimiz incelemelerde bir höyük olusumu ve bu höyük olusumunda ise milattan önce 2. bin yil yerlesmesi oldugunu çok net bir sekilde görebiliyoruz. Hem buradaki seramik kalintilari bize bunu çok net gösteriyor. Yani günümüzden 4 bin yil öncesine ait bir yerlesimin varligi kesin olarak burada var. Öncesi dönemlere aitte bulgular da söz konusu olabilir. Yüzeyde yaptigimiz incelemelerde yüzeyde duvarlar tespit ettik. Mimari yapilar ortada çikmis. Suyun asindirmasiyla ortaya çikan duvarlar buranin mimarisi hakkinda bize fikirler veriyor. Biz Adiyaman Üniversitesi olarak yüzey arastirmalarimizi zaten sürdürülüyor. Özellikle son 2 yilda Adiyaman’in tarih öncesi dönemlerine egildik ve milattan önce 700 bin yil öncesine kadar giden, tas baltalar ve tas aletler tespit ettik” dedi.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, aldiklari bir ihbar sonrasinda harekete geçtiklerini belirterek, “Adiyaman Müze Müdürlügüne gelen ihbar sonucunda Adiyaman merkeze bagli Ürgüç köyü Gavur Tepe bölgesinde Adiyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Sebahattin Ezer ile birlikte incelemede bulunduk. Bu höyükte baraj sularinin çekilmesi ve asindirmasi sonucunda mimari yapi ve çanak, çömlekler ortaya çikmis. Burada yaptigimiz inceleme sonucunda mimari yapi ve milattan önce 2 bin yilina ait çanak, çömlekler tespit ettik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile