Merkeze bağlı Kürtler Avşarı köyü, 1991'de Ceyhan Nehri üzerine kurulan Sır Barajı havzasında kalınca o dönemde boşaltma kararı alındı. Kamulaştırma işleminin ardından köyde yaşayanlar ise yakın bir bölgeye tahliye edildi. Baraj inşaatının tamamlanmasının ardından ise köy su altında kaldı.
Kurak bir kış geçiren Kahramanmaraş'ta yağışların beklenen seviyede olmaması nedeniyle Sır Barajı'nın doluluk oranı da geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40 oranında düştü. Elektrik üretimi yapılan barajda suyunun çekilmesiyle birlikte 23 yıl önce su altında kalan köyün kalıntıları görüldü.
Evleri su altında kalan köy sakinleri ise yaşamlarını şimdi bölgeye yakın bir yerde oluşturulan Avşar köyünde sürdürüyor.
Avşar köyünde yaşayan 80 yaşındaki Ali Zencir, Kürtler Avşarı olarak bilinen köyün 1991'de baraj sularının altında kaldığını söyledi.
O süreçte evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Zencir, suyun çekilmesinin ardından ortaya çıkan köyün manzarasına ise bir hayli şaşırdıklarını ifade etti.
Vali Şükrü Kocatepe ise Kahramanmaraş'ta kurulu 8 barajın Ceyhan ve Aksu ırmakları üzerinde olduğunu söyledi.
Barajlardaki su seviyesinin yağışların al olması nedeniyle düştüğünü hatırlatan Kocatepe, "Barajların genel ortalamasına bakıldığında yüzde 40 seviyelerinde su rezervi bulunmaktadır. Geçen yıl ise yüzde 70 seviyesindeydi" dedi.
Sır Barajı'ndaki suyun çekilmesiyle ortadan kaybolan köy kalıntılarının görüldüğünü ifade eden Kocatepe, "Bunlardan biri de Kürtler Avşarı köyümüz. Sır Barajı su tutmaya başlayınca 1991 yılında tamamen su altında kalmıştı. Su seviyesinin yüzde 40'lara düşmesi sebebiyle Kürtler Avşarı köyü tekrar su yüzüne çıktı" diye konuştu.
Baraj Suyu Çekildi Köy Kalıntısı Ortaya Çıktı
Kahramanmaraş'ta son aylardaki kuraklığın ardından baraj suları altında kalan köyün kalıntıları ortaya çıktı.