Baraj Ve Sulama Kanallari Için Uyari

Baraj Ve Sulama Kanallari Için Uyari

Havalarin isinmasiyla birlikte baraj, gölet, sel kapani, regülatör, sulama kanali gibi su depolama ve iletim tesislerine serinlemek isteyen vatandaslara DSI’den uyari geldi.

DSI Genel Müdürlügü’nden yapilan açiklamada sicak havalarda su depolama alanlarinda yüzmek isteyen vatandaslarin hayatini tehlikeye atmamasi için uyari yapildi. Açiklamada su ifadelere yer verildi: “Su depolama ve iletim tesisleri yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz tesisler olup bu tesislere girilmesi ölümcül neticeler dogurmaktadir.

Baraj ve gölet gibi depolama tesislerimizin göl alanlari engebeli bir zemin yapisina sahip olup, su derinligi ani olarak degisim gösterebilmekte bu da bogulma riskini artirmaktadir. Üstelik bu engebeli zemin, akarsularin getirdigi ve balçik olarak tarif edilebilecek rusubi malzeme ile kapli oldugundan, üzerine basilmasi durumunda temas eden kimseyi içine dogru çekebilmektedir.

Öte yandan baraj ve gölet gibi tesislerimizde depolanan suyun sicakligi düsük oldugundan ani kramp riski yükselmekte ve vücut isisinin düsmesine bagli olarak hipotermi ihtimali ortaya çikmaktadir. Tatli suyun kaldirma kuvvetinin deniz suyuna göre düsük olmasi da riskleri arttirmaktadir.

Sulama kanallari da benzer tehlikeler barindirmakla birlikte kendine has riskler de tasimaktadir. Sulama kanallari trapez kesitli yani "v" harfine benzer sekilde yan duvarlari egimli olarak insa edilmislerdir. Dolayisiyla bu kanala giren bir kimse kanaldan çikmakta zorlanacaktir. Üstelik kanalin yan duvarlari yosunlanma sebebiyle kaygan oldugundan bu güçlük daha da artacaktir. Diger taraftan sulama kanallarina birakilan suyun akis hizi yüksek oldugundan, kuvvetli akintiyla profesyonel yüzücü olunsa bile bas etmek mümkün olmayacaktir.

Tüm bu sebeplerle baraj, gölet, sel kapani, regülatör ve sulama kanallari yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz ve tehlikeli tesisler olup bu tesislere herhangi bir maksatla girilmesi kesinlikle yasaktir.

DSI Genel Müdürlügü, uyari levhalari ve tel örgü uygulamalari ile söz konusu tesislere girilmemesi yönünde fiziki tedbirler almakla birlikte, bu tip girisimlere sahit olan vatandaslarimizin da gerekli uyarilarda bulunmasi, sonuç alinamamasi durumunda konunun güvenlik güçlerine iletilmesi hayati önem tasimaktadir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile