Baraj, Yaban Hayatını Da Etkilemeye Başladı

Baraj, Yaban Hayatını Da Etkilemeye Başladı

Tunceli-Bingöl-Elazığ sınırında bulunan Peri Çayı üzerinde yapımı tamamlanan ve mahkeme kararının olumsuz olmasına rağmen su tutma işlemi gerçekleştirilen Pembelik Barajı ve HES nedeniyle Tunceli’nin Nazımiye ilçesine bağlı Dallıbahçe köyü Ilısu mezrasında yaşayan Ayhan ve Adile Arduç çifti mezranın köprü ve yollarının sular altında kalması nedeniyle mahsur kaldı. Yaklaşık bir yıldır mahsur olan aileye zaman zaman botla erzak ulaştırılırken, su tutma işlemi yaban hayatını da etkilemeye başladı.

Bölgede yoğun şekilde görülen dağ keçileri de su tutma işlemi nedeniyle geçiş, beslenme ve barınma alanları su altında kaldığı için zor durumda. Eskiden olduğu gibi geçiş güzergahını kullanmak isteyen dağ keçilerinin bir bölümü baraj gölünde boğularak telef oluyor. En son eski güzergahını kullanırken baraj gölüne düşen ve boğularak telef olan dağ keçisini çeken doğa fotoğrafçısı Mahmut Boztaş, "6 yıldan bu yana bölgede doğa gözlemciliği yapıyorum. 2 yıldan bu yana da yaban hayvanlarını çekerek kayıt altına alıyorum. Burada başta dağ keçileri olmak üzere yaban hayvanlarının beslenme, barınma alanları vardı. Buralarda kendilerini güvende hissediyorlardı. Ancak Pembelik Barajı’nın su tutmasıyla bölgedeki yaban hayvanlarının geçiş güzergahları da sular altında kaldı. Son zamanlarda eski güzergahlarını kullanmak isteyen dağ keçilerinin baraj gölüne düşerek telef olduğunu tanıklık ediyorum" dedi.

Yetkilileri konuyla ilgili önlem almaya çağıran Boztaş, "Bu hayvanların geçiş güzergahları belli. Buralara geçişler için köprüler yapılabilir. Eğer bu yapılmazsa buradaki doğanın zenginliği olan dağ keçilerinin daha çok böyle boğularak telef olduğunu göreceğiz. Öbür taraftan dağ keçileri bu bölge insanları tarafından kutsal kabul ediliyor. Hiçbir şekilde avlanmasına müsaade edilmiyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile