Samsun Büyükşehir Belediyesi, kenttin su ihtiyacının karşılandığı Çakmak Barajı'ndan arıtma tesisine akan sudan elektrik üretmeye başladı.
Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 30 yıldır kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Çakmak Barajı ile Selahattin Ereren Su Arıtma Tesisi arasına yerleştirdiği mikro hidroelektrik santrali ile yılda 0,5 megavatlık elektrik üretimine başladı.
Arıtma tesisinde düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, baraj ve arıtma tesisi arasında kot farkının çok olması nedeniyle içme suyunun orta bölümüne yerleştirdikleri tribünle, elektrik üretimine başladıklarını söyledi.
Potansiyel enerjiyi elektrik enerjisi üretebilir hale dönüştürdüklerini vurgulayan Yılmaz, "Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'dan 700 bin lira hibe aldık. Toplamda 2,6 milyon lira maliyetle bir jeneratör kurduk. 0,5 megavatlık bu jeneratör, arıtma tesisinin elektrik enerjisini belli oranda karşılıyor. 2,6 milyon liraya mal olan bu tesis, ürettiği enerjiyle 3 yılda kendini amorti edecek." dedi.
Bu ve buna benzer yenilenebilir enerji üretimi için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Böylece aşırı derecede elektriğe dayalı olan raylı sistem ve tesislerin elektrik harcamalarını belli bir oranda telafi ediyoruz. Bugün jeneratörümüzü devreye sokacağız ve elektik üretmeye başlayacağız. Tesisimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."
Vali Osman Kaymak da Türkiye'nin kazandığı dövizin büyük bir bölümünün enerjiye gittiğini hatırlattı.
Böyle elektrik üretim sistemlerine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Kaymak, şunları kaydetti:
"Bu tesis, içme suyundan elde edilen kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek büyük bir fayda sağlayacak. Son yıllarda ülkemizde yenilenebilir enerjiler çok destekleniyor. Buna da ihtiyacımız var. Kendi kaynaklarımızın enerjiye dönüştürülmesi çok önemli bir konu. Nerede küçük bir imkan varsa bunun enerjiye dönüştürülerek insanlığın hizmetine verilmesi çok önemlidir."
Barajdan Arıtma Tesisine Akan İçme Suyundan Elektrik Üretimi
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: '2,6 milyon liraya mal olan bu tesis, ürettiği enerjiyle 3 yılda kendini amorti edecek'.