Barajlar Sehriydi Simdi Tüneller Sehri Oldu

Barajlar Sehriydi Simdi Tüneller Sehri Oldu

Artvin’de ilçeler arasi ulasim 115 tünelle saglaniyor. Türkiye’nin en çok tünelinin yer aldigi kentin bu ünvani almasinda en önemli etken ise yine bünyesinde barindirdigi Türkiye’nin ve dünyanin en önemli barajlarinin rolü ise büyük.

Bu tüneller arasinda en önemli tünel olarak ilk sirada Karadeniz’i Dogu Anadolu üzerinden Iran’a baglayan Artvin-Rize-Ardahan karayolundaki Cankurtaran Geçidi’nde insa edilen ve 2018 yilinda hizmete giren Cankurtaran Tüneli yer aliyor. 5 bin 228 metrelik Cankurtaran tünelleri iki gidis, iki gelis çift tüp olarak hizmet veriyor. Bu tünellerle beraber güzergah 12 kilometre kisalirken, Cankurtaran Geçidi’nde zorlu kis sartlarinda araçlarin yolda kalmasi da tarihe karisti.

Bu önemli tünelin disinda Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde 2012 yilinda tamamlanarak hizmete giren Deriner Baraji, 2007 yilinda hizmete giren Borçka Baraji ve 2016 yilinda hizmete giren Artvin Baraji nedeniyle bazi köylerin yani sira ulasim yollari da sular altinda kalmasi nedeniyle bir çok tünel yapildi. Son olarak yapimi devam eden ve bu yil su tutma islemi gerçeklesmesi planlanan Yusufeli Baraji ve HES Projesi relokasyon yollari kapsaminda tamamlanan tünellerle birlikte 76 olan tünel sayisi, 115’e yükseldi.

Türkiye’nin prestij projeleri arasinda yer alan, milli sermayeyle Türk mühendis ve isçileri tarafindan insa edilen Yusufeli Baraji dolayisiyla mevcut yollar su altinda kalacak. Bir bölümü Devlet Su Isleri tarafindan bir bölümü ise Karayollari Genel Müdürlügünce yapilmis olan tünellerle, barajlar sehri olan Artvin ayni zamanda tüneller sehri olma yolunda.

DSI Artvin’de 47 tünel ve 35 köprü insa etti

Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü ülke genelinde tarimsal sulamadan içme suyuna, taskin korumadan baraj insaatlarinin yani sira, karayollari, tüneller, köprüler ve viyadükler de insa ediyor. Artvin’de bugüne kadar toplam 216,61 kilometre karayolu, 26,83 kilometrelik tünel insaati tamamlandi. Ayrica 35 köprü ve viyadük insaati bitti. Bu çalismalarla Artvin’de yaklasik 3 milyar liranin üzerinde ulasim yatirimi yapildi.

Karayollari Genel Müdürlügü ise Il genelinde karayolu üzerinde 76 olan tünel sayisini, 2016 yilindan beri devam eden çalismalar kapsaminda tünel 115’e yükselti. Toplamda 60,3 kilometresi tünel ve köprülerden olusan Yusufeli Baraji relokasyon yollarinin, 56 kilometresi tamamen tünel olarak insa edilmis durumda.

Yusufeli ilçesine 42 tünelle ulasim saglaniyor

Özelikle Artvin-Yusufeli ilçesine agirlikli olan tünel sayisi, zorlu cografyada en uygun ulasim sekli olarak belirlenmis. 70 kilometre olan Artvin-Yusufeli karayolu üzerinde 42 tünel ve 11 köprü yer aliyor.

"Barajlar sehri diyoruz aslinda ayni zamanda tüneller sehri"

Artvin Valisi Yilmaz Doruk konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Bilindigi üzere Türkiye’nin en yüksek baraji ilimizde yapilmakta. Teknik olarak su tutma asamasina geldik diyebiliriz. Dolayisiyla bu projenin en önemli ayaklarindan biri olan yol agi. Sehirde yukariya tasidigimiz için yani üst kodlara, sehrin baglanti yollari da üst kodlara tasiniyor. Artvin-Erzurum-Ispir ve iç bölgelere yönelen çok sayida yol agi yapiliyor. Yaklasik bu kapsamda 70 kilometre karayolu agi yeniden yapiliyor. Bunlar tamamlanmis durumda. Çok ilginçtir, bu 70 kilometrenin 56 kilometresi tünel olarak insa ediliyor. Artvin’e barajlar sehri diyoruz aslinda ama bir tüneller sehri. 115 civarinda tünel kullanarak ulasim saglamis oluyoruz. Bu tünellerin yani sira devasa viyadükler var. Gerçekten hepsi bir sanat saheseri” ifadelerini kullandi.

“Eskiden sel gelirdi tas düserdi simdi standartlara uygun yolumuz var”

Yusufeli Soförler Odasi Baskani Fevzi Polat ise yaptigi açiklamada “Arhavi’den Yusufeli ilçemize kadar 76 tünel vardi, bu 115’e çikti. Bunun en agirlikli olan kismi Yusufeli ilçemizde. Suan 42 tünelimiz var Yusufeli’nde. Eskiden sel gelirdi, tas düserdi, yol ulasima kapanirdi. Simdi bu büyük ölçüde kalkti. Tüneller fevkalade, standartlara uygun sekilde yapildi. Birkaç bölgede sikinti var. Onu da ilerleyen dönemlerde aldigimiz bilgiye göre düzeltilecek” dedi

Tüneller özellikle zorlu kis sartlarinda bize büyük kolaylik sagliyor

Kamyoncular Kooperatif Baskan Yardimcisi Fatih Kurt ise yaptigi açiklamada “Konum olarak Hopa ve Erzurum’a 150 kilometre uzakliktayiz. Biz kamyoncu esnafi olarak yapilan tünellerden, yapilan yollardan memnunuz. Devletimizden Allah razi olsun. Yogun kis sartlarinda tüneller bize büyük kolaylik sagliyor. Biz soför esnafi olarak yapilan tünellerden yollardan memnunuz, emegi geçenlere tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile