Barış grubuna 13 tutuklama - GÜNCEL

Kürt açılımı çerçevesinde Kandil ve Mahmur’daki kamplardan gelen 34 PKK’lıdan 13’ü hakkında tutuklama kararı çıktı. Türkiye’ye geldikten sonra çeşitli etkinliklerde konuşmalar yapan PKK’lılar, ’Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak’ suçlarından açılan davada ’kaçma şüphesi olduğu’ gerekçesiyle tutuklandı. Ortak savunma yapan sanıklar, “Düz

 

Kürt açılımı çerçevesinde Kandil ve Mahmur’daki kamplardan gelen 34 PKK’lıdan 13’ü hakkında tutuklama kararı çıktı . Türkiye’ye geldikten sonra çeşitli etkinliklerde konuşmalar yapan PKK’lılar , ’Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak’ suçlarından açılan davada ’kaçma şüphesi olduğu’ gerekçesiyle tutuklandı . Ortak savunma yapan sanıklar , “Düz ovada siyaset yapmaya geldik” dedi . . .

Öcalan’ın çağrısı ve Kürt açılımının rüzgarıyla 19 Ekim 2009’da Habur’dan Türkiye giriş yapan 4’ü çocuk 34 PKK’lıdan 30’u hakkında , Kandil ve Mahmur’dan geldikleri sırada gerçekleştirilen karşılama törenleri ve Türkiye’de katıldıkları etkinliklerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle ayrı ayrı iddianame hazırlanmıştı . Üç ayrı grup halinde yargılanacak PKK’lılardan 17’si dün Diyarbakır 4’üncü ve 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı .

Yine ‘Pişmanız’ demediler . . .

Zaman zaman tartışmaların yaşandığı 4’üncü Ağır Mahkemesi’ndeki yargılamada Kandil’den gelen Mustafa Ayhan , ortak savunmalarını okuyup , “Biz moda deyimle ’Dağdan indik ve düz ovada siyaset yapmaya’ geldik . Ne yazık ki sınırdan girişimizden bu yana kadar tüm bu iyi niyet çabalarımız sonuçsuz kalmıştır” dedi . Ayhan’ın savunmayı okumasının ardından Mahkeme Başkanı ’Pişman mısın?’ diye sordu . Ayhan , bu soruya şöyle cevap verdi : “Öz irademle geldim . O dönemde Öcalan’ın çağrısı vardı . Değişik çevrelerin ve hükümetinde çağrıları vardı . Türkiye’de demokratik açılım süreci vardı , buna katkı sağlamak amacıyla geldim . Etkin pişmanlık yasalarından faydalanmak istemiyorum . Bizim çabalarımız barış çabalarıydı . ”

’Öcalan çağırmasa da dağdan gelirdim’

Savcı da bu sözlerinin ardından sanığa , “Öz irademle geldim dedin . Öcalan’ın çağrısı olmasaydı gelir miydin?” sorusunu yöneltti . Ayhan ise , “Sonuçta , KCK ve hükümetin birçok açıklamaları beyanları vardı . Yine de gelirdik” dedi . Sanıklardan Kandil’den gelen Hüseyin İpek de , Mustafa Ayhan’ın okuduğu iki sayfalık savunmaya katıldığını söyledi . İpek’e de ‘Pişman mısın? sorusu yöneltildi . İpek , örgüte katılmaktan ve faaliyetlerinden dolayı pişman olmadığını söyledi . Mahmur’dan gelen sanıklar da , okunan savunmaya katıldıklarını belirterek , PKK ile irtibatlarını olmadığını ifade etti . Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti , sanıkların ve avukatların duruşma salonuna tekrar çağırdı . 5 sanık ve avukatları duruşma salonunda yerini alırken , Mustafa Ayhan ile Hüseyin İpek’in gelmediği fark edildi . Sanıkların kaçma ihtimali üzerine kısa bir panik yaşandı ancak yaklaşık 10 dakika sonra iki sanık da yerini aldı . Kararını açıklayan mahkeme , sanıklardan Kandil Dağı’ndan gelen Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek ile Mahmur Kampı’ndan gelen Nurettin Turgut’un üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini göz önüne alarak , ‘Kaçma şüphesi olduğu’ gerekçesiyle tutuklanmasına , diğer sanıkların tutuksuz yargılanmalarına karar vererek duruşmayı erteledi .

3’üne gıyabi tutuklama

10 kişilik ikinci grubun duruşması da Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı . Buradaki duruşmaya tutuksuz sanıklardan Kandil’den gelen Elif Uludağ , Müftü Taş ile Mahmur’dan gelen Ayşe Kara , Abdullah Yaman , Caziye Kabul , Zehra Tunç , Sisin Yaman katılırken , yine Mahmur’dan gelen Mehmet Adamış , Nizar Buldan ve Yusuf Şen katılmadı . Mahkeme heyeti 7 PKK’lıyı tutuklarken , duruşmaya katılmayan 3 PKK’lının da yakalanıp tutuklanmasına karar verdi . Böylece tutuklananların sayısı 10’a yükselirken , 3 kişi hakkında ise gıyabi tutuklama kararı verilmiş oldu .

’8 aydır kaçmadılar’

Sanık avukatlarından Ayşe Batumlu , müvekkillerinin kaçma şüphesi olmadığını iddia etti : “Gelişlerinden itibaren 8 ay geçmiştir . Bu sürede müvekkillerim buradadırlar , bir yere kaçmamışlardır . Kaçma şüpheleri yoktur . ” Kandil ve Mahmur’dan gelen diğer 13 kişinin ilk duruşmasının ise , 24 Haziran’da Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceği bildirildi .

Davul-zurnayla karşılanmışlardı

Dağdan gelen PKK’lılar büyük bir şovla girmişti sınırdan . . . DTP otobüsüyle tur yapan grup , PKK bayrakları , Öcalan posterleri , davullar ve zurnalarla karşılanmıştı . Bu şaşaalı karşılama uzun süren bir tartışma ortamına zemin hazırlamış ve kamuoyunun tepkisini çekmişti . PKK’lıların Diyarbakır’da da terör örgütünü öven türküler ve havai fişeklerle karşılanması da tepki toplamıştı .

15’le 20 yıl arasında hapisleri isteniyor

Kandil’den gelen 8 PKK’lı hakkında , ‘Terör örgütü üyesi olmak’ , ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla 20’şer yıl , Mahmur’dan gelen 9 PKK’lı için ise ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ , ‘Örgütün propagandasını yapmak’ suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor .

BDP’liler de geldi

KANDİL ve Mahmur’dan gelen PKK’lıların yargılandığı Diyarbakır adliyesine BDP’li milletvekilleri de geldi . Adliyede BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak , Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bazı milletvekilleri hazır bulundu .

Adliye önünde protesto

PKK’lIlarIn yargılanmalarını protesto etmek için Diyarbakır’da kendilerine Türkiye Barış Meclisi adını veren grup , Dağkapı Meydanı’ndan yaklaşık 200 metre mesafedeki adliye binası önüne yürüyüş düzenledi . ‘Barış yargılanıyor tanık ol’ pankartı açan yaklaşık bin kişi sık sık Öcalan lehine sloganlar attı . -Vatan-


Star Gazete
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile