Barışa omuz verdik çözüme kanat gerdik

Barışa omuz verdik çözüme kanat gerdik

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 18 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat'ı destekleyeceğini resmen açıkladı

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde, bağımsız aday, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı destekleyeceğini resmen açıkladı. TDP ile Talat arasında bir de işbirliği protokolü imzalandı.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, desteklerinin çözüme ve barışa olduğunu belirterek, tüm barış yanlılarının birleşmesi çağrısı yaparken; Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Talat, “Bu seçimi barış karşıtlarına bırakamayız, kavgamız çözüm için” diyerek tarihi bir karar verdiğini belirttiği TDP’yi mahcup etmeyeceğini söyledi.

“BARIŞA OMUZ VERDİK, ÇÖZÜME KANAT GERDİK”

YDÜ İletişim Fakültesi Turuncu Salon’da yer alan basın toplantısının başında Ersen Sururi keman dinletisi sundu. Sahnede “Barışa omuz verdik, çözüme kanat gerdik” sloganının yer aldığı büyük pankartın ve Talat’ın “Ya dün, ya dünya” sloganlı posterinin yer aldığı basın toplantısına Talat ve Çakıcı’nın eşleri, çok sayıda TDP’li ve aralarında CTP’lilerin de bulunduğu Talat’ın destekçileri katıldı.
Gazeteci-yazar Hasan Kahvecioğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan basın toplantısında TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı uzun bir konuşmayla neden Talat’ı destekleyeceklerini anlattı. Ardından Cumhurbaşkanı Talat da konuşma yaptı ve basın toplantısı tarafların işbirliği protokolü imzalamasıyla tamamlandı. Konuşmaları sırasında hem Talat’ın hem Çakıcı’nın duygulandığı gözlemlendi.

ÇAKICI: “UZUN TARTIŞMALAR SONUCU BU NOKTAYA ULAŞTIK”

TDP Genel Başkanı Çakıcı, karışık duygular içinde olduklarını ifade ederek başladığı konuşmasında, bu noktaya uzun tartışmalar sonucu, tüm üyelerin görüşleri dinlenerek ulaştıklarını söyledi.
TDP’nin çözüm, barış, demokrasi ve AB’yi savunan bir parti olduğunu, bedel ödeyerek mücadele verdiklerini kaydeden Çakıcı, ideallerle yaşadıklarını vurguladı.
Geçmiş siyasetlerin çöktüğünü, toplumlararası görüşmelerin insanları bir çözüme doğru yürümek mi, yoksa çözümsüzlüğü savunmak mı ayırımına getirdiğini belirten Mehmet Çakıcı, 2004’teki mücadelenin kendilerini istedikleri noktaya taşıyamadığını ama 2008’de başlayan müzakere sürecinin ilerlediğini, bu süreci iptal etmek isteyen güçlerinse bir araya geldiğini kaydetti.
Çakıcı, “Bizim bundan sonraki yolumuz çözüm yoludur, başka yol yoktur, çözümden başka seçeneğimiz, şansımız yoktur. Çözümsüzlük diyenlerin karşısında duracağız” dedi.

NEDEN TALAT?

TDP’nin erken çözüm istediğini vurgulayan Mehmet Çakıcı, Talat’tan da bunu istediklerini, Talat’ı çözüme en yakın gördükleri için destekleme kararı aldıklarını belirtti. Talat’a destek gerekçelerini anlatırken, “Kıbrıs Türk halkının demokratik hakkı için, AB değerlerine sahip çıkmak için, geçecek zamanın halka çok şey kaybettireceğini bildikleri için, Federal Kıbrıs için, UBP adayı ve Başbakan Derviş Eroğlu bu vizyonu devam ettiremeyeceği için” bu kararı aldıklarını anlattı.
Çakıcı, Eroğlu’nun seçilmesinin sürecin durması anlamına geleceğini savunarak, müzakere sürecinin devamı için, gelecek nesillere daha yaşanır bir ülke bırakmak için Talat’a destek belirttiklerini söyledi.

2013’EKADAR

Rum lider Hristofyas’ın 2013’e kadar çözüm olmazsa aday olmayacağını açıkladığını hatırlatan Mehmet Çakıcı, bu durumda Talat’ın çözüm için 3 yıl kadar bir zamanı bulunduğunu, TDP’nin katkıyı sürdüreceğini, omuz verip kanat gereceklerini vurguladı.
“Desteğimiz çözüm için, barış içindir” diyen Çakıcı, TDP’nin kendi adayını neden çıkarmadığı eleştirilerine de partiden öte toplumsal bir çıkarı kolladıklarını, eğer aday çıkarsalar Talat’ın önünü kesmiş olacaklarını ve “çözümsüzlük yanlılarının” kazanacağını belirtti.
Çakıcı, “Barış, demokrasi, Kıbrıs Türk halkı kazansın, varsın biz kaybedelim” diyerek çözüme yakın bir adayın yolunu kesemeyeceklerini; gün gele Talat’tan da hesap sorabileceklerini ama bugün destek verme görevleri bulunduğunu kaydetti.
Çakıcı, halka birlik olmaları, ayrıntılarda boğulmamalarını ve ana yolu görmeleri çağrısı da yaparak Talat’a başarı diledi; 2013’e kadar Kıbrıs sorununu çözmesini istedi.
TDP Genel Başkanı Çakıcı, öncelikli görevinin çözüme varmak olduğunu, 5 yıllık görev süresince bunu başaramadığını kabul eden, ancak, çözüm sürecini ileriye taşıdığını belirten Sn, Talat’a, ileriye taşıdığı süreci, tüm Kıbrıslıların yararına olacak bir şekilde sonuca ulaştırması için, son kez destek vereceklerini belirtti.

Çakıcı, konuşmasında şunlara da dikkat çekti:

“Çözüme ulaşmak adına, TDP’nin Talat’a vereceği bu desteğin, partisel değil, toplumsal çıkarlar doğrultusunda alınan bir karar olduğunun altını kalın bir çizgiyle yeniden çizmek ister,

“Çözümsüzlük çözümdür” ile “Çözer gibi görünmek çözümdür” siyasetlerine şiddetle karşı çıkan ve gerçek anlamda erken çözüm için kararlılıkla mücadele eden TDP’nin aday çıkarmayarak çözüm yanlılarının bölünmemesi adına fedakarlık yaptığını vurgular,

TDP’nin SnTalat’a verdiği bu desteğin, sadece ve sadece çözüme ve Kıbrıs Türk Halkının aydın bir geleceğe taşınması adına verildiğini belirtmek isteriz”.



“Barışa omuz verdik, çözüme kanat gerdik”



1-) Kıbrıs Türk halkının dünyadaki siyasi varlığını, demokratik haklarını, ekonomik ve sosyal gelişimini güvence altına almak, halkı; adil bir çözüme, Avrupalı değerlere, barış ve güvenliğe ulaştırma hedefi kararlılıkla sürdürülecektir.



2-) Kıbrıs sorununda geçmişe dönülüp bakıldığında, yalnızca zaman kaybettiğimiz görülmektedir. Geçen zamanın bugüne kadar Kıbrıs Türküne çok şeyler kaybettirdiğinin farkında olarak, erken çözüm mücadelesi kararlılıkla yürütülecektir.



3-) Siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli, iki toplumlu, federal bir Kıbrıs Devleti’nin kurulması temel hedefine ulaşma mücadelesi sarsılmaz bir inançla sürdürülecektir.



4-) Eylül 2008’de başlayan görüşme sürecinin devam etmesi ve erken bir çözüme varılması politikası kararlılıkla sürdürülecektir.



5-) Oluşacak yeni anlaşmanın AB mevzuatı içerisinde birincil hukuk haline getirildiği, siyasi eşitliğin yerleştiği bir düzen için mücadele edilecektir.



6-) Müzakere sürecinin yavaş ilerlemesine izin verilmeyecek ve bu doğrultuda 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki toplumsal haklarımızı gündeme getirip, koruyup geliştirmeye yönelik politik bir mücadele sürdürülecektir.



7-) Demokrasinin ve katılımcılığın gereği olarak, Cumhurbaşkanlığı kurumunda yeni dönemde görüşmeci heyetinde ve diğer ilgili birimlerde çoğulcu bir yapı oluşturulacaktır.



8-) Kıbrıs Türk halkını derinden etkileyen Kıbrıs sorununun çözümünü sağlamanın, gelecek nesillere karşı bir görev olduğunun sorumluluğu ile hareket edilerek, 2010-2015 görev döneminde çözüme ulaşılacaktır.



Yukarıda belirtilen tüm hedefler doğrultusunda, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat, 18 Nisan 2010 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bu işbirliği protokolunu kabul eder.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile