Baro Başkanı Köken: Bölge Adliye Mahkemesi Antalya’Ya Kurulmalı

Antalya Baro Başkanı Zafer Köken, iş yoğunluğu ve çevre illere daha yakın olması nedeniyle turizm şehrine de böyle adliye mahkemelerinin kurulması gerektiğini söyledi. Köken, Antalya’da bir yılda 82 bin 120 dava hazırlık dosyasının olduğunu, ancak bölge adliye mahkemesinin kurulduğu Konya’da bu rakamın 52 bin 100 olduğunu ifade etti.

Antalya Baro Başkanı Zafer Köken, iş yoğunluğu ve çevre illere daha yakın olması nedeniyle turizm şehrine de böyle adliye mahkemelerinin kurulması gerektiğini söyledi. Köken, Antalya’da bir yılda 82 bin 120 dava hazırlık dosyasının olduğunu, ancak bölge adliye mahkemesinin kurulduğu Konya’da bu rakamın 52 bin 100 olduğunu ifade etti.

Yargıtay üzerindeki dosya yükünü hafifletmek ve davaların daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlamak amacıyla kurulan bölge adliye mahkemeleri, çalışmaya başlamadan yeni talepler ortaya çıktı. 2007 yılında alınan karar gereği İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır’da bölge adliye mahkemeleri kuruldu. Bunlara hangi illerin bağlanılacağı da yine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla tespit edildi. Bu kapsamda Konya’da kurulan bölge adliye mahkemelerine Antalya başta olmak üzere, Burdur, Konya, Afyonkarahisar, Isparta, Aksaray ve Karaman bağlandı.

    Bu duruma tepki gösteren Antalya Barosu avukatları yeni bir Bölge Adliye Mahkemesi’nin kurulması için bin 500 imzalı dilekçe yazarak ilgili bakanlığa ve kurumlara ulaştırmaya hazırlanıyor. Söz konusu konuyla ilgili olarak basın açıklaması yapan Baro Başkanı Zafer Köken, Bölge Adliye Mahkemesi’nin Antalya’ya kurulmasının daha uygun olacağını ifade etti. İş yoğunluğu, coğrafi bölge ve ihtiyaca uygunluk bakımından Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Antalya’da kurulması gerektiğini belirten Köken, “Antalya merkez bir milyon, toplamda ise 2 milyon nüfusa sahip. Antalya Barosu da 2 bin 475 üyesi ile Türkiye’nin 4. büyük barosudur. İş yoğunluğu olarak da Antalya Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’nda 2010 yılı sonuna kadar 83 bin 120 adet hazırlık dosyası kaydedilmiştir. Konya Adliyesi’nde ise bu sayı 2010 yılı için 52 bin 100’lü sayılarda kalmıştır. Sadece Antalya Adliyesi’nde hazırlık dosya numaralarına bakarak, iş yoğunluğunun daha fazla olduğunu anlamak mümkündür.” diye konuştu.

    “İstinaf Mahkemeleri kurulacağı yerler belirlenirken ulaşım ve diğer açılardan merkez olması gibi özellikler gözetilir.” diyen Köken, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)’nun 250. maddesi gereği Türk Ceza Kanunu (TCK)’nda yer alan suçların İzmir’de bakıldığını hatırlattı. Bu nedenle avukatların ve vatandaşların İzmir’e gidip gelem zorunda kaldığını belirten Köken, aynı şekilde şimdide Konya’ya gidilmek zorunda kalınacağını belirtti. Köken, Konya Bölge Adliyesi’ne bağlı olan Isparta ve Burdur Baroları’nın da Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Antalya’da kurulamasına destek verdiğini söyledi.

‘İSTİNAF MAHKEMELERİ YARGITAY’IN YÜKÜNÜ AZALTACAK’

Değişik çevrelerde yapılan yorumlara göre Yargıtay’ın iş yükünün Bölge Adliye Mahkemeleri sayesinde yüzde 70 oranında azalacağına değinen Köken, “Bölge Adliye Mahkemeleri hem adli, hem de Yargıtay’ın iş yükünü azaltacaktır. Bu da davaların kendiliğinden daha kısa sürede hatasız, adil ve makul sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır. Antalya’ya Bölge Adliye Mahkemesi kurulmayarak bir tasarruf sağlanamaz. ‘Yargıda yapılacak her tasarruf, dönüşü ve giderilmesi mümkün olmayan çok ağır zararları ve sorunları getirir.” dedi.

    Köken, Antalya’da Bölge Adliye Mahkemesi için yer sorununun da olmadığını, eski adliye binasının bunun için kullanılabileceğini söyledi. Antalya’da Bölge Adliye Mahkemesi’nin kurulması için baroda düzenlenen basın toplantısına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, KURALDER ve STK’ler destek verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile