Bartin Üniversitesince hazirlanan ve TÜBITAK tarafindan desteklenen projeyle askeri kara araçlarinda zirh delici mermilere karsi balistik koruma saglamaya yönelik yeni bir zirh gelistirilecek.
Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök'ün TÜBITAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda hazirladigi proje desteklenmeye hak kazandi.
"Atik Sert Kesici Uçlarin Kullanimi ile Maliyet Etkili Yeni Bir Eklemeli (Add-On) Hibrid Kompozit Zirh Sistemi Üretimi ve Balistik Performansinin Degerlendirilmesi" baslikli projeyle askeri kara araçlarinda zirh delici mermilere karsi balistik koruma saglamaya yönelik yeni bir zirh modelinin tasarim, modelleme, prototip imalati ve balistik testlerinin gerçeklestirilmesi hedefleniyor.
- "Türkiye savunma sanayi alaninda ses getiren teknolojik atilimlari basariyla gerçeklestiriyor"
Prof. Dr. Gök, gazetecilere, Türkiye'nin, savunma sanayi alaninda özellikle son 15-20 yilda dünyada ses getiren ve dikkatle takip edilen devrim niteliginde teknolojik atilimlari basariyla gerçeklestirdigini hatta bazi alanlarda lider konumuna yükseldigini söyledi.
Silah sanayisine ek olarak deniz altidan milli muharip uçak projesine kadar birçok alanda gurur verici projelerin gelecek yillarda askeri envanterde yerini alacagina dair inançlarinin tam oldugunu belirten Gök, su degerlendirmede bulundu:
"Askeri silah ve ekipmanlarinda ulasilan bu teknolojik gelismelere akademik camianin bilimsel projelerle destek saglamasi son derece önemlidir. Biz de projemizde askeri kara araçlarinda zirh delici mermilere karsi NATO Standardi STANAG 4569 Seviye III normunda balistik korumayi saglamaya yönelik eklemeli zirh modeline uygun yeni ve alternatif bir kompozit zirh tasarimi, imalati ve balistik performans testlerini gerçeklestirmeyi planlamaktayiz."
Projenin basariyla tamamlanmasi durumunda askeri kara araçlarinda kolaylikla montaji ve kullanima uygun zirh delici mermiye karsi tam durdurma saglayan bir zirh modeli gelistirilecegini aktaran Gök, "Çalisma sayisal simülasyon modeli ve deneysel balistik testleri olmak üzere iki bölümde birbiriyle esgüdüm ve optimizasyon esasina göre sürdürülecektir. Proje sonuçlandiginda elde edilecek çiktilarla ulusal ve uluslararasi patent alma ve akademik yayin yapma potansiyelinin oldukça yüksek olacagi kanaatindeyiz." diye konustu.
Savunma sanayinde kullanilan zirh delici mermilerin 10-15 milimetre kalinligindaki bir parçayi delebildigini aktaran Gök, sunlari kaydetti:
"Bu mermiler 100-150 metreden atildiginda dahi çelige muazzam zarar verebilmekte. Amacimiz; ürettigimiz zirh yardimiyla zirhli araçlarin zirh delici mermiler tarafindan delinmesinin önüne geçmektir. Yaklasik 2,5 yildir proje üzerinde çalismaktayiz. Ön denemelerimizi yaptik. Zirh delici mermiyle denemelerimizi yapmak için çalismamizi TÜBITAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projesi haline getirdik. Yaklasik 700 bin lira bütçesi olan bu projeyle tam anlamiyla hem testlerimizi yapip hem zirhimizin deneme üretimini yapabilecegiz. Ülkemizde üretilen Kirpi, kobra gibi hafif zirhli araçlarimiz var. Projemizle bunlarin zirhlarini daha mukavim hale getirebilecegiz. Özellikle personelin daha emniyetli bir sekilde seyahat etmesini saglayabilecegiz. Bundan sonraki 3 yillik süreçte zirhimizi tasarlayip üretip testlerimizi yaptiktan sonra savunma sanayimize sunmus olacagiz."
Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise Türkiye'nin orta ve orta-yüksek teknolojide üretim yapan bir yapidan yüksek teknolojide üretim yapan bir yapiya geçme hedefini gerçeklestirmede önemli bir mesafe kat edildigini anlatti.
Uzun, her günün bir önceki günden daha iyi olmasi için tüm bilesenleriyle gayret gösterdiklerini vurgulayan Uzun, "Bu dogrultuda bir yandan ögrencilerimizi gelecege en iyi sekilde hazirlamak için çaba sarf ederken diger yandan da akademik üretkenligimizi her geçen gün daha iyi noktalara tasimak için gayret ediyoruz." dedi.
- Farkli üniversitelerden bilim insanlari projede yer aliyor
Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarini sürekli gelisim anlayisiyla azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkanlarla karsilamak amaciyla hazirlanan projede, alaninda yetkin bilim insanlari görev aliyor.
Bu kapsamda Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök'ün yürütücülügündeki projede Bartin Üniversitesi Mühendislik Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yilmaz Küçük, Dr. Ögretim Üyesi Farshid Khosravi, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güden, Iskenderun Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Günen ve Konya Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Karakas çalismalariyla destek olacak.
Savunma sanayindeki becerileri artirmak ve ekosistemi güçlendirmek amaciyla projede, 1 doktora ve 1 yüksek lisans ögrencisi de bursiyer olarak çalismalar yapacak.
Bartin Üniversitesinin Savunma Sanayi Projesiyle 'Mehmetçik' Daha Güvende Olacak
TÜBITAK tarafindan desteklenen projeyle askeri kara araçlarinda zirh delici mermilere karsi balistik koruma saglamaya yönelik yeni bir zirh üretilecek Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök: 'Ülkemizde üretilen Kirpi, Kobra gibi hafif zirhli araçlarimiz var. Projemizle bunlarin zirhlarini daha mukavim hale getirebilecegiz. Özellikle personelin daha emniyetli bir sekilde seyahat etmesini saglayabilecegiz'