Bartın ve Sinop'u sel vurdu! Yol çöktü, köprüler yıkıldı! Meteoroloji'den uyarı üstüne uyarı geldi...

Bartın ve Sinop'u sel vurdu! Yol çöktü, köprüler yıkıldı! Meteoroloji'den uyarı üstüne uyarı geldi...

Bartın ve Sinop'u sel vurdu. Şiddetli yağış sonrası Bartın-Karabük yolunda çökme meydana geldi. 2 köye ulaşım sağlayan köprüler yıkıldı. Mahsur kalan vatandaşlar AFAD ve UMKE ekiplerince kurtarılırken, 1 yaşlı kadını arama çalışmaları sürüyor. Sinop'ta ise sel suları ile toprak kaymaları meydana geldi, istinat duvarı çöktü. Ayancık'ta sel suları nedeniyle mahsur kalanların kurtarılmasına çalışılıyor. Bölgeye 3 arama helikopteri gönderildi. Araçlar sel sularından büyük zarar gördü. Karadeniz bölgesi için Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı geldi. Özellikle Sinop ve Kastamonu için 'aşırı kuvvetli' vurgusu yapıldı. İşte son dakika haberinin detayları...

Bartın ve Sinop'ta aşırı şiddetli yağışlar sonrası sel felaketi yaşandı. Özellikle Bartın'da selin faturası ağır oldu. Bartın-Karabük Karayolu'nda çökme meydana geldi, yol ulaşıma kapandı. 1 kadının kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği, 1 kadının da sel sularına kapıldığı ve arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Sinop'ta da sel seuları hayatı olumsuz etkiledi. Araçlar büyük zarar görürken, farklı noktalarda toprak kaymaları meydana geldi. Karadeniz'de yağışların bugün de sürmesi beklenirken, Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı geldi.

BARTIN'DA SEL SULARI BÜYÜK HASARA YOL AÇTI


Bartın'da etkili olan şiddetli sağanak bazı bölgelerde sele yol açtı, araçlar sürüklendi, çok sayıda iş yeri ve evi su bastı.

Akşam saatlerinden itibaren başlayan sağanak, Ulus ilçesi ile ilçeye bağlı Kumluca ve Apdipaşa beldesinde hayatı olumsuz etkiledi.

BARTIN-KARABÜK YOLU ÇÖKTÜ


Yağış nedeniyle Bartın-Karabük kara yolu Yenihan mevkisinde yol çöktü, bir araç sel sularına kapıldı, araçta bulunan iki kişi AFAD ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı, evlerde mahsur kalan 20 kişi karayolları ve belediye iş makineleriyle kurtarıldı.

Kumluca beldesi Zafer köyünde Herkeme Deresi'nin taşması sonucu bazı araçlar sel sularına kapıldı, evlerin alt katları ve iş yerlerini su bastı, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

Sel bölgelerine Karayolları, DSİ, AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

BARTIN VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA: KARABÜK'TEN DESTEK İSTEDİK


Bartın Valisi Sinan Güner, saat 03.00 sıralarında ilk ihbarların gelmeye başladığını belirterek, şu an bulundukları Bartın-Abdipaşa-Ulus kara yolunda heyelanlar meydana geldiğini yolu açarak buraya kadar ulaştıklarını bildirdi.

Vali Güner, burada da menfez göçmesi nedeniyle ileriye gidilemediğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Servis yoluyla ulaşımı sağlamış olduk. (Bartın-Karabük yolu Yenihan mevkisi) Dere yatağında evler vardı oradaki insanları kurtardık. Aracın üzerinde yardım bekleyenler vardı, sele kapılmış araçlar vardı onları kurtardık. Kumluca beldesine bağlı Akören Söküler köyünde bütün köprüler yıkılmış servis yolları ile geçmeye çalışıyoruz. Ulus'un Zafer köyünde bütün ulaşımı sağlayan her türlü köprü yıkılmış durumda. Karabük Valiliğinden destek istedik o taraftan gelinebilecek yollardan onlar gelmeye çalışıyor. Özel idare ekipleri de patika yollardan araçları yürüterek inmeye çalışıyorlar.'

YAŞLI KADIN ARANIYOR


Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesi Akören Söküler köyünde sel ve heyelan meydana geldi. Sel nedeniyle ahşap bir evin büyük bölümü yıkıldı, evdeki yaşlı bir kadın da sel sularına kapıldı.

Bölgeye sevk edilen ekipler, yaşlı kadını arama çalışmalarına başladı.

'ŞU ANDA KAYIP İHBARIMIZ YOK'


Vali Güner, AA muhabirine, sahada çalışmaları sürdürdüklerini, şiddetli sağanak ve selin özellikle Ulus ilçesinde etkili olduğu söyledi.

Ekiplerin yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Güner, 'Yıkılma tehlikesi olan evlerde ve araçlarında mahsur kalan yaklaşık 15 kişi şu ana kadar kurtarıldı. Bir kaybımız var, onu arıyoruz, yaşlı bir teyzemiz. Bunun dışında kalp krizinden bir can kaybımız var ama suya kapılma değil. Yıkılan köprü, menfez yol ve ev çok. Maddi hasar burada gerçekten sıkıntılı. Kayıp vatandaşımızı kurtaralım, maddi hasar bir şekilde hallolacak. Şu anda başka kayıp ihbarımız yok.' şeklinde konuştu.

80 YAŞINDAKİ KADIN KALP KRİZİ GEÇİRDİ


Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünde sel meydana geldi. Köyde evler yıkılırken, yıkılan evde bulunan 80 yaşındaki yaşlı kadının sel sularına kapıldığı öğrenildi. Bir vatandaşın da sel sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği öğrenildi.

SİNOP'U DA SEL VURDU


Sinop'un Ayancık ilçesinde, sağanağın ardından çayın taşması sonucu bazı evleri ve iş yerlerini su bastı, mahsur kalanların kurtarılmasına çalışılıyor.

İlçede aşırı yağış nedeniyle Ayancık Çayı'nın taşması sonucu cadde ve sokaklar göle döndü. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar sel sularında sürüklendi.

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AA muhabirine, sağanak nedeniyle mahsur kalan vatandaşların bulunduğunu ve İçişleri Bakanlığınca 3 kurtarma helikopterinin bölgeye gönderildiğini belirtti.

Maviş, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botların da kurtarma operasyonuna katılmak üzere bölgeye gönderildiğini ve ilçeye ulaşım sağlayan köprülerin tamamının sular altında kaldığını sözlerine ekledi.

METEOROLOJİ'DEN KARADENİZ'E ŞİDDETLİ YAĞIŞ UYARISI


Karadeniz Bölgesi'nde bugün kuvvetli yağış bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruya göre, bugün hava sıcaklıklarında önemli değişiklik beklenmiyor.

Sıcaklıkların, iç kesimlerde mevsim normalleri altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Karadeniz kıyıları ile Tokat, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli, Sinop, Samsun ve Ordu çevreleri ile Kastamonu'nun kuzeyi ile Bartın'ın doğusunda yer yer çok kuvvetli ve şiddetli (metrekareye 51-100 kilogram) olması öngörülüyor.

Bu nedenle yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem taşıyor.

İÇİŞLERİ'NDEN SEL FELAKETİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA


İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sinop ve Bartın'daki sel afeti ile ilgili açıklamada bulundu. Çataklı, 'Bartın Kumluca Beldesi ve çevresinde aşırı yağışlar nedeniyle sel ve heyelanlar meydana gelmiş, bir vatandaşımız kaybolmuştur. Sinop Ayancık ilçemizde de aşırı yağışlar sele dönüşmüş ve bazı binaları su basmıştır. Valilerimiz başkanlığında gerekli müdahaleler yapılmaktadır.' dedi.

HASTANE TAHLİYE EDİLDİ


Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Sinop'ta meydana gelen aşırı yağışlardan dolayı Sinop Ayancık Devlet Hastanesi'nin tahliye edildiğini açıkladı.

AFAD, Sinop'ta ve Bartın'da meydana gelen yağışlar hakkında açıklama yayınladı. Sinop'un Ayancık ilçesinde 2 vatandaşın mahsur kaldığı ve bu vatandaşlar için 2 hava aracı görevlendirilmesi yapıldığı belirtildi. Sinop AFAD'dan 2 araç, 6 personelin, Tokat AFAD il Müdürlüğü'nden 3 personel, 1 araç, 1 bot ve 2 motopompun, Samsun AFAD İl Müdürlüğü'nden 10 personel ve 2 aracın görevlendirildiği de bildirildi. Yapılan açıklamada, 'Ordu'da ihtiyaten bulunan 13 personel, 5 araç, 2 bot da çalışmalara destek vermek üzere yönlendirilmiştir. SAKOM'dan alınan bilgiye göre Sinop Ayancık Devlet Hastanesi tahliye edilmektedir. Sinop Türkeli Ayancık yolunun ulaşıma kapandığı bilgisi alınmıştır. Bölgede yapılan çalışmalara Karayolları'ndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamaktadır' denildi.

Bartın genelinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda ise sel ve heyelanın meydana geldiği ifade edilirken, Ulus Akörensöküler köyünde kaybolan bir vatandaşı arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.


Bartın'da devam eden çalışmalara Ankara AFAD'dan 21 personel ve 4 araç, Sakarya AFAD'dan 5 personel, 1 araç, 1 bot ve 5 motopomp, Samsun AFAD'dan 2 personel ve 1 arama köpeği, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ise sualtı arama ekibi olay yerine sevk edildi. Sağlık Bakanlığı'ndan ise toplam 12 personel ve 4 ambulans ve ilçe itfaiye ekipleri olay bölgesinde görev yapıyor.


Ayrıca, Karabük - Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde meydana gelen göçükte yaralanan 13 kişiden 8'inin tedavisine devam ediliyor.

KASTAMONU'DA 40 KİŞİ KURTARILDI


Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde etkili olan şiddetli yağmur, sele neden oldu, araçlar sürüklendi, tarım arazileri su altında kaldı. Su basan binaların zemin katlarında mahsur kalan 40 kişi kurtarıldı.

İlçede saat 07.00'de başlayan şiddetli yağmur sele neden oldu. Çok sayıda araç sele kapıldı, ev ve iş yerlerini su bastı. Bazı araçlar oluşan çamur yığınına saplandı. Derelerin taştığı ilçede tarım arazileri de sular altında kaldı, köprüler zarar gördü. Sel nedeniyle Azdavay-Pınarbaşı karayolunda ulaşımın güçlükle sağlandığı öğrenildi. Belediye ekipleri, yağmurun şiddetinin azalmasıyla temizlik çalışması başlattı.

Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, dere yataklarının hepsinin taştığını söyleyerek, 'Tarihte böyle bir şey görmedik. Dere yataklarının hepsi taştı. İlçenin yarısı su altında kaldı. İlçede su dere gibi akıyor mahallelerde. Şaşkınlıkla izliyoruz' dedi.

Başkan Civelek, su altında kala binalarda zemin katlarda mahsur kalan yaklaşık 40 kişiyi kurtardıklarını söyledi. Başkan Civelek, şu ana kadar can kaybı ve yaralı olmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR


Karadeniz Bölgesi'nde bugün kuvvetli yağış bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruya göre, bugün hava sıcaklıklarında önemli değişiklik beklenmiyor.

Sıcaklıkların, iç kesimlerde mevsim normalleri altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Karadeniz kıyıları ile Tokat, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli, Sinop, Samsun ve Ordu çevreleri ile Kastamonu'nun kuzeyi ile Bartın'ın doğusunda yer yer çok kuvvetli ve şiddetli (metrekareye 51-100 kilogram) olması öngörülüyor.

Bu nedenle yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem taşıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile