BARÜ'de Ahsapta Bulunan Elektriksel Potansiyel Arastiriliyor

BARÜ'de Ahsapta Bulunan Elektriksel Potansiyel Arastiriliyor

Bartin Üniversitesinin (BARÜ) TÜBITAK tarafindan desteklenen projesiyle ahsabin basinç etkisinde kalarak olusturdugu elektriksel potansiyel arastiriliyor.

Bartin Üniversitesi (BARÜ) Bartin Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Deniz Aydemir danismanliginda, Lisansüstü Egitim Enstitüsü doktora ögrencisi Zeynep Eda Özan tarafindan hazirlanan proje, TÜBITAK 1002-B Acil Destek Programi çerçevesinde desteklenmeye deger bulundu. Iskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Gündüz’ün arastirmaci olarak yer aldigi projeyle farkli agaç türlerinin basinç altinda elektriksel potansiyeli üzerine incelemeler yapiliyor. “Ahsap Materyalde Elektriksel Potansiyel Farkin Belirlenmesi” baslikli proje çerçevesinde bilgiler veren Özan, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmeye yönelik potansiyelin piezoelektrik etkinin belirlenmesiyle mümkün olabilecegini söyledi.

Projeyle enerji kaynaklarinin çesitlendirilmesine yönelik önemli çiktilar elde edilmesini hedeflediklerini kaydeden Özan, “Ormanlarin gelecegin enerji kaynaklarindan biri olup olamayacagi sorusuna cevap ariyoruz. Farkli agaç türlerinde çesitli parametrelerde yapilacak olan incelemeyle elektriksel potansiyel ölçümler gerçeklestirilecek. Uygulanacak çalisma ile ahsap malzemenin basinç etkisinde kalarak olusturdugu piezoelektrik etki arastirilacak ve var olan potansiyelin kullanilabilirligi incelenecek” dedi.

Enerji alaninda sürdürülebilirligin ve çesitliligin önemine deginen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Iklim degisikligiyle mücadelenin ve sürdürülebilirligin gündemimizde daha fazla yer almasi ve gelisen teknoloji ile birlikte artan enerji talebine alternatifler sunmaya odaklanarak yapilan çalismalari oldukça önemli buluyorum. Bu noktada enerji arzinda çesitliligi artiracak yeni alternatiflerin ortaya konulacak olmasindan dolayi Lisansüstü Egitim Enstitüsü ögrencimiz Zeynep Eda Özan ile emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Bölgesel kalkinma temelinde ülkemizin yarinlarina deger katma hedefiyle sürdürdügümüz gayretlere sunduklari katki için Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Sabri Gök ile Bartin Orman Fakültesi Dekanimiz Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya tesekkür ediyorum. Ayrica bizleri daha iyiye ulasma noktasinda motive ederek destek veren YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve bilim temelli kalkinma anlayisiyla bizleri tesvik eden TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Hasan Mandal’a tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile