Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizma toplantısında, Türkiye'nin "terör örgütü PKK'yı tasfiye ve Mahmur'u boşaltma" planına Kerkük örneği ile karşılık veren Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bölgenin Kürt denetimine bırakılması gerektiğini ima etti.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın üç aşamalı demokratik açılım paketini anlatarak destek istediği Barzani, örgüte yönelik askeri seçeneğe sıcak bakmadı ve PKK'nın kalıcı eylemsizlik ilan etmesi için örgüt yönetimiyle görüşeceğini söyledi.
PKK'nın tasfiyesi ve Mahmur'un boşaltılmasına yönelik zirvenin Erbil ayağında, pazarlıklar şu unsurlar üzerinde yapıldı:
TBMM HEYETİ GELSİN: Kürt yönetimi, "Mahmur'da 3200 öğrenci bulunuyor. 300'ü üniversitede okuyor. Bugüne kadar 120 kişi mezun oldu. Irak diploması Türkiye'de geçersiz sayılıyor. Kamplarda yaşayanların nüfus cüzdanı yok. Gençlerin askerlik sorununa çözüm bulunmalı" diyerek, TBMM'den bir heyet gelmesini ve aileleri dönüş için ikna etmesini istedi.
KERKÜK PAZARLIĞI: Kürt yönetimi, "Eğer bizi Mahmur bölgesinden sorumlu tutuyorsanız, Kerkük de sorunlu bir bölge, sorumluluğunu bize verin, Kürdistan sınırları içine alınsın. Mahmur'un bo-şaltılması için aktif bir çaba içine giremeyiz çünkü BM denetiminde. Kampın Erbil'e taşınması konusunda yardımcı olabiliriz" dedi.
ARA İSTASYON: Mahmur'un da aralarında bulunduğu toplam sekiz kamptan dönüşlerin sağlanması için Smile bölgesinde bir ara istasyon oluşturulması öngörüldü. Dönmek isteyen aileler burada geçici olarak barındırılacak ve işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye gönderilecek.
Sınırda üçlü ordu
Toplantıda, PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sızarak eylem yapmasını önlemek için sınırda alınacak yeni önlemler de görüşüldü. Türkiye, 350 km.'lik ortak sınır hattının 50 km'sinin kontrolünün sağlanabildiğini kaydetti.
Toplantıda, sınırda konuşlanmak üzere ortak bir güç oluşturulması, buna daha çok Kürt yönetiminin asker vermesi de gündeme geldi, 30 bin peşmergenin görevlendirilmesi istendi. Kürt yönetimi bu formüle karşı çıktı. Bu sayının 3-5 bin kişi ile sınırlı tutulması ve etkin bir koruma duvarı oluşturulması için yakın zamanda bir oluşuma gidilmesi benimsendi.
Bağdat'ta Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü görüşmede alınan kararlar, Erbil'de Barzani'ye aktarıldı ve aktif destek vermesi istendi.
Atalay, Barzani ile görüşmesinde, demokratik açılımın üç aşamalı bir planı içerdiğini, birinci aşamanın 21 maddeden oluştuğunu ve ilk etapta bireysel özgürlüklere yönelik düzenlemelerin yapılacağını belirtti. Atalay, ikinci ve üçüncü aşamanın uzun bir süreci kapsayacağını ve anayasa değişikliğinin gündeme geleceğini bildirdi.
Barzani Mahmur'a karşılık Kerkük'ü istedi
Üçlü mekanizma toplantısında, Barzani, Türkiye'nin önerdiği plana 'Kerkük de bizim sorumluluğumuza bırakılsın'karşılığını verdi.