'Basbaglar Katliami' Davasinda Dördüncü Durusma Görüldü

'Basbaglar Katliami' Davasinda Dördüncü Durusma Görüldü

Erzincan’in Kemaliye ilçesinde 30 yil önce 33 vatandasin PKK’li teröristlerce öldürüldügü "Basbaglar Katliami" ile ilgili 20’si firari 21 sanik hakkinda agirlastirilmis müebbet hapis cezasi talebiyle açilan davanin dördüncü durusmasi bugün görüldü. Davada tutuksuz yargilanan S.T.’nin delil yetersizliginden beraatina karar verildi.

Erzincan Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma dâhilinde, Basbaglar köyünde 5 Temmuz 1993’te PKK’li teröristlerce 33 sivilin sehit edilmesi olayiyla ilgili terör örgütü PKK/KCK üyesi olduklari tespit edilen 21 sanik hakkinda hazirlanan iddianame, Erzincan 2. Agir Ceza Mahkemesince degerlendirilerek, katliamda sorumlulugu bulunan ve terör örgütü PKK/KCK üyesi olduklari tespit edilen A.Ç, A.T, C.S, D.K, D.S, E.M, E.K, F.Y, H.S, H.A, H.Y, I.H.A, I.T.Y, M.I, M.D, M.A, N.Ö, S.Ö, S.T, S.Ö. ve Ü.B. hakkinda "devletin egemenligi altinda bulunan topraklardan bir kismini, devlet idaresinden ayirmaya çalismak" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istemiyle hazirlanan iddianameyi kabul etmisti. Iddianamede, daha önce birçok farkli eylemlere katilmis terörü örgütü mensuplarinin da ifadeleri yer aldi. Sorusturma asamasinda 1’i adli kontrol sartiyla serbest birakilan ve 20’si hakkinda yakalama karari çikartilan saniklarin ilk durusmasi Erzincan Adliyesinde 17 Ekim 2022 tarihinde baslamisti.

Bugün görülen Erzincan 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmada ise, Basbaglar köyü muhtari Ali Akarpinar, taniklar, magdurlar ve magdur yakinlari hazir bulundu. Magdur taraflarin avukatlari ve Adli kontrol sartiyla tutuksuz yargilanan sanik S.T. ile avukati da durusmaya Istanbul’dan Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) üzerinden katildi.

Magdurlarin avukatlari sanigin cezalandirilarak tutuklanmasini istedi. Durusmaya katilan magdurlar ve magdur yakinlarin ise daha önce ki durusmalarda ki konusmalarini yineleyerek sanigin cezalandirilmasini talep etti.

Savunmasi sorulan sanik S.T., suçsuz oldugunu ve Basbaglar Katliaminda bulunmadigini söyledi.



Sanik S.T.’nin avukati ise magdurlarin sanigi taniyip, teshis edemedigini ve dosyada müsahhas delil bulunmadigini belirterek müvekkilinin beraatini talep etti.

Durusmaya 5 dakika ara veren mahkeme heyeti ardindan sanigin delil yetersizligi sebebiyle beraatina karar verdi.

“Umutlarimiz tükeniyor”

Katliamin taniklarindan olan Basbaglar köyü Muhtari Ali Akarpinar, durusma sonrasi gazetecilere yaptigi açiklamasinda umutlarinin tükendigini belirterek, “Beklenen bir karar oldugunu düsünüyorum. Çünkü; diger saniklar 2015 yilindan beri bir tanesi bile yakalanmamis. Bu sanigin da kendisi teslim olmus. Iyi niyet göstergesi olarak mahkeme öyle degerlendirdi ama Basbaglar Davasinda müsahhas bir gelisme maalesef yok. Gelip gelip gidiyoruz. 30 yildir bu sürüncemede kalan dava herhalde bu sekilde bitecek diye düsünüyorum. Umutluyduk ama maalesef umutlarimiz bitti. Basbaglar Davasi herhalde bir ömür, kiyamete, ahirete kadar sürecek. Digerleri bulunamadigi için yargilanmasi giyabi olarak yapilabilir ama maalesef 2015 yilindan 2021 yilina kadar Erzincan Cumhuriyet Bassavciligi’nin iddianamesine göre arama kayitlari devam ediyor. Bugüne kadar bir tanesi bile yakalanmadi maalesef. Eger bunlardan biri yakalanabilirse bu dava yeniden bir gelisme gösterir diye düsünüyorum. Yakalanmadigi müddetçe biz gelip gelip gidecegiz, öyle görünüyor” dedi.

Basbaglar’da neler oldu?

Erzincan’in Kemaliye ilçesine bagli, sehre 150 kilometre uzakliktaki Basbaglar köyünü 5 Temmuz 1993’te basip bir saatten uzun bir süre PKK propagandasi yapan bir grup, daha sonra 28 erkegi kursuna dizmisti. Aralarinda kadinlarin da oldugu 5 kisi de sigindiklari evlerin atese verilmesiyle yakilarak öldürülmüstü. Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, köy camisi ve halkevi de atese verilmisti. Saldiri sirasinda, köyün telefon ve elektrik hatlari kesilmisti. Olay, komsu köydekilerin haber vermesiyle ortaya çikmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile