AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.
'Roman vatandaşlarımdan devlet adına özür diliyorum' diyen Erdoğan, anayasa değişikliği paketini, bugün muhalefet partilerine göndereceklerini açıklayarak, gelecek hafta da muhalefetin ziyaret edileceğini bildirdi
SÖZLERİM ÇARPITILDI
Erdoğan, dış basına verdiği mülakattaki sözlerinin "kaçak" Ermenilerle ilgili olduğunu, ancak uluslararası medyanın ifadesini çarpıttığını ve "kaçak" kelimesini yansıtmadığını bildirdi.
"Vatandaşımız olan Ermenilerle ilgili konuşmadım" diyen Erdoğan, azınlıklara karşı tavırlarının net olduğunu belirterek, kendisine özür dileme çağrısı yapanları da eleştirdi.
Erdoğan, "Ermenilerle ilgili sözlerimi saptırmak isteyenler, bana 'özür dilemeli' tavsiyesinde bulunanlara sesleniyorum; biz kimden özür dileyeceğimizi çok iyi biliriz. Sen kimin avukatısın? Dürüst ol" ifadesini kullandı.
İŞTE CENGİZ ÇANDAR'IN ERDOĞAN'I KIZDIRAN O YAZISI
Tayyip Erdoğan'ın 'özür borcu' var
Tayyip Erdoğan, çok ayıp etti.
BBC’ye “Bakın benim ülkemde 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama 100 binini biz ülkemizde şu an idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu 100 binine hadi siz de memleketinize diyeceğim, bunu yapacağım” dediği için.
Vicdansız bir adam olsa, ‘ayıp etti’ demeye gerek olmazdı. Kendisinden beklenen, bilinen davranışı gösterdi der, geçer giderdik. Bu sözleri söylemeden 48 saat önce Roman Açılımı’nda yüzünde o insani, sevecen ifadesiyle eğlenen Başbakan’ın vicdanından kuşkulanamayız.
Hadi kişiliğinin inşa edildiği Kasımpaşa ile Roman vatandaşlarımızın damgasını vurduğu Dolapdere birbirine bitişiktir, Romanlara ilişkin kavrayışını çocukluğundan beri içselleştirmiş olmalıdır Tayyip Erdoğan; peki yine o Dolapdere’de, az üzerindeki Kurtuluş’ta Pangaltı’da hiç mi gariban Ermeni ile teması olmamıştır, vicdanı Dolapdere’nin ötesine uzanamamış mıdır?
Gazze’de insanların yaşadığı dram karşısında gözyaşlarını engelleyemeyen Tayyip Erdoğan’ın vicdandan nasibini almadığını, ‘selektif vicdan’a sahip olduğunu söyleyemeyiz.
Tayyip Erdoğan’ın en yakın dostları Onur Öymen ya da Canan Arıtman olsaydı, bu sözleri söylemesini yine garipsemezdik. Bu açıklamasını yapmasından bir gün önce zaten Canan Arıtman, şu günlerde Onur Öymen aynı beş aşağı beş yukarı aynı sözleri söylemiş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu karşı çıkmıştı.
Tayyip Erdoğan’ın en yakın dostları yukarıdaki isimler gibi olsa, ‘ırkçı’ der, geçer
giderdik. ‘Irkçı’ birisinin bu gibi sözlerinden hayal kırıklığı duymaz, ‘ayıp ettin’ demezdik. O nedenle, ‘özür dile’ davetinde bulunmak da aklımızdan geçmezdi.
Onun adı Tayyip Erdoğan olduğu için, diyebiliriz. Başbakan Tayyip Erdoğan, o sözleri nedeniyle Ermenilerden özür dilemelidir. Çünkü ‘ırkçı’ içerikteki sözleri başka hiçbir yolla düzeltmek mümkün değildir.
***
Başbatan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki Ermenistan vatandaşı göçmen emekçiler için söyledikleri bir bakıma ‘şecaat arz ederken merdi Kıpti sirkatin söyler’ özdeyişini uygun düşüyor.
Eğer ayda ortalama 400 TL’ye çalışmak zorunda kaldıkları için vatandaşı oldukları ülkelerinden ülkemize gelen Ermeni emekçiler ‘kaçak işçi’ statüsünde olduklarını bile bile, bunca zaman onlara göz yummuşsanız, bile bile ‘yasa dışı’ bir duruma göz yummuşsunuz demektir.
Şayet İnsani mülahazalarla böyle davrandıysanız, ki, doğrusu odur, Batı parlamentolarına soykırım yasa tasarıları geldiği vakit, böyle bir söz söylüyorsanız, o takdirde o binlerce insanı aslında siz ‘siyasi rehin’ olarak tutuyordunuz. Böyle ise yaptığınızın ‘insani mülahaza’ ile alâkası yoktur.
Bu sözlerin ‘siyaseten’ de iler tutar tarafı bulunmuyor. Markar Esayan’ın dün yazdığı gibi ‘Komşularla sıfır sorun siyasetinden, ayda 400 TL’ye çalışan gariban emekçi göçmenleri rehine olarak kullanma seviyesine yapılan sorti baş döndürücü gerçekten’. Gerçekten.
Bu sözler ile Başbakan, hafta başında Dışişleri Komisyonu’ndaki Öymen-Arıtman hattı ile buluşmuş, kendi Dışişleri Bakanı’nın o hattı reddetmesini ise iptal etmiş, sıfırla çarpmış olmaktadır.
BBC’ye söylediklerini gerçekleştirmeye kalkışsa ne olacak? Gerçi kaçak işçi durumundaki Ermenilerin onun söylediği gibi 70 bin değil 15 bin olduğu söyleniyor ama ister 70 bin olsun, ister 15 bin; binlerce Ermeniyi ‘geldikleri yere’ toplayıp göndermek ‘2010 Tehciri’ görüntüsü yaratmayacak mı?
Tayyip Erdoğan’a yakışacak mı bu görüntü?
***
Başbakan, dün, 1915’e gönderme yaptığı konuşmasında “Bizim medeniyetimizde
öldürmek, katletmek yoktur.
Sevgi medeniyetidir. Gelecek kin ve nefret üzerinde kurulamaz” dedi. 1915’te olanı olmamış saymak için ikide bir aynı şeyi söylüyor: “Bizim medeniyetimizde öldürmek, katletmek, soykırıma uğratmak yoktur.”
Hiç kimse, 1915’te olanları ‘İslâm Medeniyeti’ne ya da ‘Türk ulusu’na yüklemiyor. Sorumluluk, Talât Paşa yönetimindeki İttihat Terakki hükümetinde. Tayyip Erdoğan, bunca zamandır İttihatçılık’ın 2000’lerdeki uzantılarıyla boğuşuyor. Günümüzün ‘Talât Paşa Komitesi’ Tayyip Erdoğan’ı bir kaşık suda boğmaya, ‘Tehcir’e hazır.
Tayyip Erdoğan niçin İttihat Terakki’nin günahlarını üstlenmeye bu kadar teşne?
İttihat Terakki’nin bir döneme ait siyasi kararlarının ‘bizim medeniyetimiz’ ile ne ilgisi var?
Tayyip Erdoğan’ın tarihi doğru değerlendirmeye, tarihe ilişkin yeni bir bakış açısı kazanmaya ihtiyacı var.
Ancak, geleceğin ‘kin ve nefret üzerine’ kurulamayacağı konusunda kendisiyle mutabık olan hepimize, tam da ‘kin ve nefret tohumları’nı sulamaya yarayacak türden BBC’ye ettiği sözlerine ilişkin, öncelikle ‘özeleştiri’ ve ‘özür borcu’ var.
Başbakan Cengiz Çandar'a sert çıktı
'Ermenilerle ilgili sözlerimi saptırmak isteyenler, bana 'özür dilemeli' tavsiyesinde bulunanlara sesleniyorum' diyen Başbakan Erdoğan, biz kimden özür dileyeceğimizi çok iyi biliriz. Sen kimin avukatısın? Dürüst ol' şeklinde konuştu.