Başbakan Davutoğlu Hatay'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hangi mezhepten ve ırktan olursa olsun şiddeti körükleyen, tahrik eden hiçbir zaman iflah olmaz" dedi.


Başbakan Davutoğlu, Hatay'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği kahvaltıda, Hatay'ın tarihi ve kültürel anlamda insanlığın özeti, tanımlaması yapılsa bunun içinde en özgün yerini alacağını ifade ederek, "Dünyanın her yerinde Hatay, medeniyetler ittifakı korosuyla kendini tanıttı. Hatay, kardeşliğin merkezi konumundadır. Hatay, medeniyetler tarihi bağlamında dünyanın en özgün beldesidir. Hatay, havarilerin, ilim adamlarının, yakın dönemimizde Cemil Meriç gibi aydınların şehridir. Hatay’ın köklü birikimi Ortadoğu’ya hakim olsaydı bugün gördüğümüz, yüreğimizi dağlayan vahşet sahneleri ve bu vahşetten kaçarak gelen mülteci görüntüleri olmazdı. Hatay’ın havasını teneffüs ederek, bundan istifade edip geleceğe hazırlanmak lazım. Hatay’a gelmeden bu topraklardaki hoşgörüyü anlamak mümkün değil. Hatay, herkesin gelerek ders alması gereken bir mekandır. Mümkün olsa da bugün Ortadoğu’da birbiriyle çatışanların temsilcileri 1 hafta Hatay’ın havasını teneffüs etseler geriye dönük yaptıklarından utanç duyarlar. Bütün kanaat önderlerini dinlemek istiyoruz. Burada asırlardır süren kardeşlik hukukunu tüm Türkiye’ye Ortadoğu’ya yaymak istiyoruz. Altını çizerek haykırarak söylüyorum. Bu topraklarda eşit vatandaşlık hukukuna sahip vatandaşlar olarak 77 milyon arasında ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Herkes bu toprakların kadim kültürünün parçası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşları olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının onurlu haklarından istifade eder. Ümit ederim bütün Ortadoğu halkları bu güzel örnekten istifade ederler" diye konuştu.

Hatay'da bugün açacakları arkeoloji müzesinin dünyada ikinci büyük mozaik müzesi olacağını belirten Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Amanos Tüneli açılınca Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu hattının en önemli tüneli haline gelecek. Bu bizim için herhangi bir proje değil stratejik bir projedir. İskenderun Limanı, Türkiye’nin dördüncü büyük limanıdır. Amanos projesiyle limanın geliştirilmesi bir araya gelince bu ekonomik hamlenin öncüsü olacak. Şehirler ve medeniyetler üzerine son hale getirmeye çalıştığım bir kitap var. Aşırıcılar, bazen din adına bazen başka isimler adına vahşet uygulayanlar buraya gelse Hatay, şiddete karşı şifahanedir. Kim şiddeti uygularsa uygulasın hangi mezhepten ve ırktan olursa olsun şiddeti körükleyen, tahrik eden hiçbir zaman iflah olmaz. Saygıyı öne çıkaran medeniyetin timsali olur. İnşallah bir gün Suriye’ye barış geldiğinde Lübnan’da Irak’ta barış olduğunda bunun çekim merkezi Hatay olacak. Suriye, Ürdün ve Türkiye arasında serbest bölge kurma kararı aldığımızda bütün havzanın çıkış limanının İskenderun Limanı olsun istedik. Ama maalesef Suriye’de hepimizin bildiği gelişmeler yaşanıp mülteci akını başladığında, yaşanan acı tecrübeler bunu geciktirdi ama masadan kaldırmadı. Suriye’de bütün topluluklar demokratik Suriye doğduğunda barış hakim olduğunda bütün bu sağlandığında İskenderun Limanı ve Hatay yükselen bir havza olacak. Hatay’daki kardeşlik ortamını, saygı ve hoşgörü ortamının ebediyete kadar taşımanızı istiyoruz. Hatay dünyanın barış ve hoşgörü başkenti olma özelliğini koruyacak."
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hatay’daki sivil toplum buluşmasına birçok kanaat önderi katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile