Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün yapılan ve 11 saat süren toplantıya katılan herkesin söz aldığını belirtti.
Başbakan Davutoğlu'nun kendilerine "Çözüm sürecinden taviz verilmeyeceğini, eğer 6-7 Ekim olayları olmasaydı da Akil İnsanlar Heyeti ile bir araya gelineceğini" söylediğini aktaran Gündoğdu, "Başbakan, 6-7 Ekim olayları olduğu için önce kamu ve hukuk düzeninin sağlanması üzerinde durdu" ifadesini kullandı.
Gündoğdu, Başbakan Davutoğlu'nun kendilerine "yanlış olana karşı ortak tavır sergileyin" dediğini vurgulayarak, "Objektif olmak taraf olmak anlamında, kim yanlış yapıyorsa ortak tavır geliştirin' dedi.
Katkılarımızın önemli olduğunu daha sonra da bir araya gelmek istediğini söyledi" diye konuştu.
-"Özen gösterilmesi gerektiği üzerinde konuştuk"
Gündoğdu, toplantıda BDP'ye yakın olanlardan çıkan cümlelerin "sanki BDP, terör örgütü ve çevresinin şımarıklık yapmadığı" yönünde olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Bu yüzden toplantıda bizimle biraz görüş ayrılığı vardı. Biz, çözüm süreci için yollara çıktığımızda millet, eşit yurttaşlık istiyordu. Öteki oluşturmayan devlet, vatandaşını tanıyan devlet ve Türk'ün Kürt'ün herkesin eşit olması üzerinde çalışmalar yaptık. Buna devlet uydu, geçen seneki demokratikleşme paketiyle onlarca konu da çözüme kavuşmuş oldu.
Ama 6-7 Ekim olaylarıyla BDP, HDP, İmralı, Kandil yandaşları buna uymadı. Onlar Kürt'ün Kürt'e şiddetine, baskısına dönüştü ve bu süreci sabote ettiler, yeniden şiddete döndüler. Yani silah bırakması gerekenler hala silahı çözüm olarak görüyor ve silaha sarılıyor, bu çözüm sürecinin en büyük talihsizliği. Bu konuda özen gösterilmesi gerektiği üzerinde konuştuk."
Kürt sorununu çözmek için ortaya çıkan siyasi partilere de eleştiri de bulunan Gündoğdu, "Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde gösterdikleri hassasiyeti bu süreçte berbat ettiler, yok ettiler. Çağrılarıyla maskeli kişilerin şiddetine, eylemine kapı aralamış oldular. Çözüm sürecindeki haklı katkılarına da zarar vermiş oldular. 'Sürecin paydaşıyım' diye övündükleri durumu da mahvetmiş oldular" değerlendirmesinde bulundu.
-Başbakan Davutoğlu'na çözüm süreciyle ilgili rapor sunuldu
Gündoğdu, toplantı sonrasında Başbakan Davutoğlu'na çözüm süreciyle ilgili rapor sunduğunu da belirtti.
Yakın zamanda Doğu ve Güneydoğu il başkanlarıyla bir araya geldiklerini belirten Gündoğdu, hazırladıkları raporda bölgenin sıkıntıları ve çözüm sürecinin yer aldığını kaydetti.
Raporda başlıca konu başlıkları şu şekilde:
- Kendilerini "Kürtlerin tek temsilcisi" olarak konumlandıranların çabaları, sürecin istenilen seviyeye ulaşmasını engelledi.
- Herhangi bir kişi, parti ya da oluşumun Kürt kökenli vatandaşların tek temsilcisi olduğu algısına kesinlikle izin verilmemelidir
- 6-7 Ekim olayları, çözüm süreci kapsamında sorumluluk alan ve özne kabul edilen kişi, kurum, siyasi oluşum, platform ve sivil toplum örgütlerinin sayısının artırılması gerektiğini ortaya koydu
- Terör örgütün silahlı eylem kapasitesini hala elinde bulundurması, dağ kadrosunu arttırma faaliyetleri, son dönemde yaşanan sokak eylemleri ve ölümle sonuçlanan terör faaliyetleri sürece yönelik tepki zemininin oluşturulmasına neden oldu.
- Terör örgütü ve bileşenlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde devlet otoritesini zafiyete uğratmaya dönük eylemlerine izin verilmemeli.
- Alevi çalıştaylarının sonuçlarının hayata geçirilmesine yönelik adımların atılması, çözüm süreci açısından yüksek motivasyon üretecek.
Başbakan Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti İle Toplantısı
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı toplantıya ilişkin, "Silah bırakması gerekenler hala silahı çözüm olarak görüyor ve silaha sarılıyor. Bu, çözüm sürecinin en büyük talihsizliği. Bu konuda özen gösterilmesi gerektiği üzerinde konuştuk" dedi.