Başbakan Erdoğan, Adana Valiliği tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve şehrin kanaat önderlerine hitap etti.
Adana'da bugün maliyeti 837 milyon lirayı bulan 80 ayrı eser ve hizmetin açılışını yaptıklarını, Adana Entegre Sağlık Kampüsünün temelini attıklarını, yarın Kozan'da 13, Ceyhan'da da 9 ayrı eser ve yatırımı hizmete açacaklarını anlatan Başbakan Erdoğan, Adana'ya toplamda 102 kalemde 864 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bu eser ve hizmetlerin Adana'ya kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, gelecekte çok daha büyük ve önemli hizmetleri Adana'ya kazandırmaya da devam edeceklerini belirtti.
Adana'yı sadece idari sınırlarından, şehirde yaşayanlardan ibaret görmediklerini vurgulayan Erdoğan, "Adana, Orta Anadolu'dan Akdeniz'e, Güneydoğu Anadolu'ya kadar coğrafyasını destekleyen, büyüten tabii bir merkezdir. Kardeşliğin harmanlandığı, yiğitliğin, mertliğin sembolleştiği şehirdir. Doktorların piri Lokman Hekim'in, ozanların piri Karacaoğlu'nun ve sayısız güzel insanın, her karışında izi bulunan Adana bizim de gönlümüzün başköşesinde yer alıyor" diye konuştu.
Adana'nın, iktidarda bulundukları 11 yılda, çehresini değiştirmek, geleceğini aydınlatmak için çok gayret sarfettiklerini, yerel yönetimlerin yıllardır biriktirdiği sorunlarını çözerken Adana'ya bölgesindeki öncü şehir rolüne uygun dev yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, Adana'da eğitimi güçlü şekilde desteklediklerini, kaliteyi artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.
İktidarları döneminde Adana'ya 4 bin 906 yeni derslik kazandırdıklarını, okullara 20 bin 134 bilgisayar gönderdiklerini, Çukurova Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 4 enstitü ve 6 meslek yüksekokulu açtıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesini kurduklarını, haziran ayında da özel vakıf üniversitesi Kanuni Üniversitesinin eğitim ve öğretime başladığını aktardı.
-"Sağlık hizmetleri alanında da Adana'nın adeta çehresini değiştirdik"
Sağlık hizmetleri alanında da 11 yılda Adana'nın adeta çehresini değiştirdiklerine değinen Erdoğan, "Adana'da 2002 yılında hastane yatak sayısı 2 bin 650, bunların bu bölümü kamuda olmak üzere toplam 4 bin 62 iken, bugün bu rakamı 3 bin 433'ü kamuda olmak üzere 6 bin 264'e çıkarmış bulunuyoruz. 2002 yılında Adana'da 154 adet olan diyaliz cihazı sayısını 406'ya, 10 olan tomografi cihazı sayısını 25'e, 5 olan MR cihazı sayısını 21'e yükselttik" ifadesini kullandı.
TOKİ aracılığıyla Adana'da bugüne kadar 13 bin 142 konut uygulaması başlattıklarını dile getiren Erdoğan, bu konutların 11 bin 514'ünü tamamladıklarını ve sahiplerine teslim ettiklerini bildirdi. Erdoğan, bugünkü toplu açılış töreninde de TOKİ tarafından inşaatları tamamlanan toplam 2 bin 304 konutun anahtarlarını hak sahiplerine verdiklerini belirtti.
Adana'da 2003 yılına kadar sadece 252 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ifade eden Erdoğan, 11 yılda buna 136 kilometre daha bölünmüş yol ilave ettiklerini söyledi.
Anadolu-Bağdat demiryolu mirasının, ray ve malzeme yokluğundan, ihmalden neredeyse çürümeye terk edildiğini bildiren Erdoğan, rayı da traversi de Türkiye'de üreterek, Adana'nın batısından sınıra kadar bu yolların tamamını yenilediklerini dile getirdi.
Yollar üzerinde bulunan her biri birbirinden değerli mimari eseri, garları, istasyonları, aslına uygun restore ettiklerini belirten Erdoğan, "Şimdi çift hatlı bu yolu hızlı tren standardında 4 hatlı hale getiriyoruz. Adana'ya, Yenice'ye sadece bölgenin değil Türkiye'nin en büyük lojistik merkezlerinden birini inşa ediyoruz. Bahçe-Nurdağı arasına ülkemizin en uzun demir yolu tünelini inşa ediyoruz. Böylece Çukurova ile Mezopotamya'yı demir yoluyla birleştiriyoruz" ifadesini kullandı.
-"Adana, hızlı treni bekliyor"
Ancak Adanalıların daha farklı bir hizmeti beklediğini bildiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Adana, hızlı treni bekliyor. Bildiğiniz gibi Ankara-Konya hızlı tren hattını inşa ettik ve hizmete açtık. Şimdi Konya, Karaman, Ulukışla, İçel, Adana hattını hızlı tren hattı haline getirmek için kolları sıvadık. Bu hattın bir kısmının ihalesi yapıldı, bir kısmının projesi hazırlanıyor. Bu hattı inşallah Adana'da bırakmayacağız. Buradan Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş'a kadar devam edeceğiz. Böylece Adana'yı, hızlı tren ağının önemli bir kavşak noktası haline getiriyoruz. 2011 seçimlerinde Seyhan ve Yüreğir'i güneyden kuşatacak bir çevre yolu ve demiryolu ağı yapacağımızı söylemiştik. Bu projenin altyapı çalışmaları sürüyor. Proje ve kamulaştırmaların ardından inşasına geçecek, inşallah 2015-2016, bu işi tamamlayacağız.
Adana'nın kanayan bir yarası hale gelen metro projesini devralıp tamamlayacağımızı söylemiştik. Ancak bugün de söyledim, Büyükşehir Belediyesi uygulama projesini tamamlayıp Bakanlığımıza veremediği için henüz bu konuda ilerleme kaydedemedik. Bu meseleyi de yakından takip ediyoruz, inşallah bunu en iyi şekilde sonuçlandıracağız."
Erdoğan, 2011'de ifade ettikleri projelerden biri olan 33 bin kişilik stadyum ihalesi ve yer tesliminin yapıldığını, inşaatını da 2015 sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Adana için start düğmesine bastıkları bir diğer önemli projenin de ilk etapta 15 milyon, daha sonra 30 milyon yolcu kapasiteli olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı olduğunu bildiren Erdoğan, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek 357 milyon avroluk bu yatırımın inşası için yer tesliminin yapıldığını aktardı.
Şehir hastanesinin temelini bugün attıklarını anımsatan Erdoğan, Adana'nın önemli eksiği olan kültür merkezlerini ilçelerde süratle inşa ettiklerini belirtti.
Yüreğir ve Çukurova'daki kültür merkezlerini tamamladıklarını, Ceyhan ve Kozan'dakilerin inşasının bitmek üzere olduğunu anlatan Erdoğan, Tufanbeyli için de hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.
-"Adana'yı tarihine ve misyonuna yakışır şehir haline getirme çabamız sürecek"
Sanayinin olduğu kadar tarımın da önemli merkezlerinden biri olan Adana'ya 11 yılda toplam 1,8 milyar lira tarımsal destek sağladıklarını ifade eden Erdoğan, Adanalı çiftçilere 11 yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık mazot, kimyevi gübre ve prim desteği verdiklerini dile getirdi.
Erdoğan, aynı zamanda tarih, medeniyet şehri Adana'da 11 yılda 41 eserin restorasyonunu gerçekleştirerek, yeniden milletin hizmetine sunduklarını ifade etti.
Geçen 11 yılda sosyal yardım ve proje destekleri kapsamında Adana'ya 404 milyon lira kaynak aktararak, sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirme gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, "Burada sadece birkaç örneğini verdiğim tüm bu yatırımlarla tüm bu hizmetlerle Adana'yı tarihine ve misyonuna yakışır bir şehir haline getirme çabamızı kesintisiz sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Yeni büyükşehir statüsüyle artık Adana'nın tüm ilçeleri, köylerinin Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerinden faydalanabileceğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Altyapı, yani kanalizasyon, su, bütün bunlardan en ücra köşedeki köylerimiz istifade edebilecekler. Metro projeleri başta olmak üzere bugüne kadar gerçekleştirilemeyen hizmetleri inşallah önümüzdeki dönemde hem daha hızlı hem de daha fazla şekilde Adanalı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Adana'nın yeni statüsüyle büyükşehirliğinin de hayırlı olmasını diliyorum."
Başbakan Erdoğan, Adana'da Açıklaması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Adana, Orta Anadolu'dan Akdeniz'e, Güneydoğu Anadolu'ya kadar coğrafyasını destekleyen, büyüten tabii bir merkezdir. Kardeşliğin harmanlandığı, yiğitliğin, mertliğin sembolleştiği şehirdir. Doktorların piri Lokman Hekim'in, ozanların piri Karacaoğlu'nun ve sayısız güzel insanın, her karışında izi bulunan Adana bizim de gönlümüzün başköşesinde yer alıyor" dedi.